Κουρουμπλής- ΣΦΕΕ: Σταθερότητα για επενδύσεις και κερδοφορία στο φάρμακο

Επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα και όχι μόνο την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε φάρμακο, ζήτησε χθες ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Χαιρετίζοντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως η πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης ειναι να βγει η χώρα από τη μέγγενη, σε ανοικτή διαπραγμάτευση με την Ευρώπη, με γνώμονα την αξιοπρέπεια του λαού.
Έκανε λόγο για συνεργασία με ολους του φορείς, εμπεδώνοντας κλίμα εμπιστοσύνης, ώστε ο καθένας να επιτελεί το δικό του ρόλου, που είναι σημαντικός και χρήσιμος, ενώ υποσχέθηκε δραστηριοποίηση των εταιριών σε κλίμα εμπιστοσύνης, σταθερής συνεργασίας με κανόνες σταθερούς και καλοπροαίρετο διάλογο. Και πρόσθεσε πως η Ελλάδα χρειάζεται την έλευση επενδύσεων, αύξηση της παραγωγής, αλλά και έρευνα στο χώρο του φαρμάκου.
Παραδέχθηκε τα προβλήματα της φαρμακοβιομηχανίας τα τελευταία χρόνια, όμως τόνισε ότι την τελευταία 10ετία συνολικά, η κατανάλωση στην Ελλάδα, αφορούσε μια χώρα 40 εκατομμυρίων.
Έτσι, ζήτησε τη συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας για την εξεύρεση κοινού πεδίου, ώστε να δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεςι σε σταθερό πλαίσιο κανόνων, να επιδιώκουν κέρδος σε λογικό επίπεδο, αλλά και οι επιχειρήσεις να στηρίξουν την ανάπτυξη της χώρας.

Έθεσε επίσης ως θέμα διαλογου το «πώς δημιουργεί το σύστημα κερδοφορία και πώς παρουσιάζεται η κερδοφορία της χώρας, καλόπιστα και καλοπροαίρετα», και «με τις μητρικές εταιρίες τον καλύτερο τρόπο που συμφέρει και εσάς, ώστε να ξεκινήσει η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα».
Και κατέληξε, λέγοντας πως «αν βρούμε κοινό τόπο, θα ακολουθήσει μια περίοδος που δεν θα θυμίζει τίποτα από το παρελθόν».

Ο ΣΦΕΕ

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κων. Φρουζής, έκανε λόγο για υποεπένδυση στον τομέα της υγείας στο 4,2% του ΑΕΠ αντί του 6% που ήταν το αίτημα της τρόικας, τονίζοντας πως αυτά τα 2,5-3 δις. ευρώ τα χρειάζεται η υγεία, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Σημείωσε πως και οι φαρμακευτικές θα πρέπει να παράγουν περισσότερο, οι θυγατρικές πολυεθνικές οφείλουν να επενδύσουν στη χώρα.
Όμως σημείωσε την αβεβαιότητα που υπάρχει, όχι με την κυβέρνηση, αλλά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Ευχήθηκε στο τέλος του μήνα να είμαστε πιο αισιόδοξοι και ψύχραιμοι, και οι ασθενείς να έχουν καλύτερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας, .
Πρόσθεσε πως όλοι οφείλουμε να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, ώστε να βγούμε όλοι από τη στενωπό που διερχόμαστε, και πως οι φαρμακευτικές θα πρέπει να επενδύσουν στη χώρα μας και να παράγουν περισσότερο, προς όφελος της απασχόλησης και στήριξης της ευημερίας.

Οι φορείς

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχ. Βλασταράκος, που σημείωσε πως με 4,3% του ΑΕΠ χρηματοδότηση της υγείας, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει υγεία σε αυτόν τον τόπο.
Από την πλευρά του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο πρόεδρος κ. Κων. Λουράντος δήλωσε πως στη χώρα συντελέστηκε αλλαγή, έφυγε ο ραγιαδισμός και οι δηλώσεις για παροχές αντί περικοπών για τη διάσωση από την υγειονομική τραγωδία, είναι «μελωδία στ΄ αυτιά μας». Και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως δεν φταίει η τρόικα για τα μέτρα, αφού τα μέτρα τα πρότειναν οι ίδιες.

Βραβεία SFEE Innovation Project

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν από τον ΣΦΕΕ τα χρηματικά βραβεία των νικητών του διαγωνισμού ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0.
Πρόκειται για το θεσμό που εγκαινίασε πριν δυο χρόνια ο ΣΦΕΕ και στη διάρκεια των οποίων, συγκεντρώθηκε η δουλειά 850 ερευνητών και 200 ερευνητικών ομάδων που κατέθεσαν στον ΣΦΕΕ, 205 προτάσεις. Όλη αυτή διαδικασία αποτελεί μια συσσωρευμένη εργασία 225.000 ημερών έρευνας και την οποία ο ΣΦΕΕ στήριξε μέσα από το συντονισμό 15 χορηγών, προσφέροντας 6 βραβεία συνολικής αξίας 100.000 ευρώ.
Χθες απονεμήθηκαν τα χρηματικά έπαθλα στους 3 πρώτους νικητές του διαγωνισμού “SFEE Innovation Project 2.0”. 
Κατά την έναρξη απονομής των βραβείων, η διευθύντρια Επικοινωνίας του ΣΦΕΕ, κ Ναταλία Τουμπανάκη, τόνισε: «Αυτή είναι η δουλειά μας, η ανάδειξη και η ανάπτυξη της καινοτομίας, κάτι που αποδεδειγμένα κάνουμε ακόμη και σε καιρούς κρίσης και ύφεσης», και απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στις εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ που στήριξαν έμπρακτα την υλοποίηση του διαγωνισμού και ιδιαίτερα τις εταιρίες: Abbvie, Chiesi, Genesis, Pharmaserve-Lilly, MSD, Novartis, Pharmathen και Roche για την ευγενική τους χορηγία.

Τις απονομές των χρηματικών επάθλων αξίας 50.000€ πραγματοποίησε ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η 1η νικήτρια ομάδα, «Τράπεζα Οφθαλμών Γρηγόρης Γεωργαρίου» δια του εκπροσώπου της κ. Κων/νου Καραμπάτσα, Επίκουρου Καθ. Οφθαλμολογίας βραβεύτηκε για την ερευνητική σας προσπάθεια που αφορά στην κερατοειδική αδιαφάνεια, που αποτελεί τη δεύτερη πιο κοινή αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Αντίστοιχα και ο κ. κ. Γεώργιος Τσάγκαρης, επικεφαλής της 2ης νικήτριας ομάδας, Proteomarkers Biotech παρέλαβε χρηματικό έπαθλο ως επιβράβευση των προσπαθειών στο πεδίο του μη επεμβατικού ελέγχου της υγείας του εμβρύου και των επιπλοκών της κύησης.

Τέλος, για την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας για τους ασθενείς μίλησε η Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Αθηνών «Κ.Ε.Φ.Ι», κα Ζωή Γραμματόγλου, η οποία τόνισε ωστόσο, ότι «η μεγάλη καθυστέρηση στην εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα με τα οποία αντιμετωπίζονται σπάνια και σοβαρά νοσήματα, η ενημέρωση των ασθενών για συμμετοχή σε κλινικές μελέτες, η παντελής έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης των ασθενών και κέντρων ανακουφιστικής φροντίδας είναι από τα σοβαρά προβλήματα του συστήματος Υγείας». Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία συμμετοχής των συλλόγων ασθενών στη λήψη αποφάσεων για την Υγεία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «…στα σύγχρονα συστήματα Υγείας της Ευρώπης οι σύλλογοι ασθενών και οι οργανώσεις αποτελούν σημαντικούς συμβούλους στη χάραξη της πολιτικής Υγείας και ουσιαστικούς εταίρους στη λήψη των αποφάσεων. Δυστυχώς στη χώρα μας οι ασθενείς δεν καλούνται να συμμετέχουν στους φορείς λήψης αποφάσεων για την Υγεία, με το σύστημα υγείας να παραμένει καθαρά ιατροκεντρικό».

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου