Ετοιμάζονται οριζόντιες περικοπές και στα διαγνωστικά κέντρα

Το μέτωπο που άνοιξε η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της περίθαλψης φαίνεται πως δεν σταματά μόνο στις ιδιωτικές κλινικές. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει η αναθεώρηση των συμβάσεων και με τα διαγνωστικά κέντρα, αλλά και με τους γιατρούς που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, στην ίδια κατεύθυνση της αποζημίωσης από τον Οργανισμό μόνο των πράξεων που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας.

Όπως προβλέπεται στον προγραμματισμό του υπουργείου για τις επικείμενες αλλαγές στο χώρο της Υγείας, θα υπάρξουν συμβάσεις με ιδιωτικά εργαστήρια μόνο για τις εξετάσεις οι οποίες δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται από τις δημόσιες δομές, ενώ θα ισχύσει και πλαφόν αριθμού εξετάσεων ανά εργαστήριο.

Ούτε όμως οι ιδιώτες γιατροί που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ βγαίνουν “αλώβητοι” από τις αλλαγές, καθώς ο αριθμός των συμβάσεων αναμένεται να περιοριστεί στο βαθμό που είναι απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών που δεν καλύπτονται από τις δημόσιες δομές. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως αν υπάρχει η δυνατότητα μια εξέταση να γίνει είτε σε νοσοκομείο είτε από τα πολυιατρεία που ανήκουν στο ΠΕΔΥ, έστω κι αν υπάρχει σειρά αναμονής τριών μηνών, τότε η εξέταση αυτή θα γίνει από τις δημόσιες δομές, εκτός φυσικά αν ο ασθενής έχει ιδιωτική ασφάλιση ή δεχτεί να πληρώσει από την τσέπη του το κόστος της πράξης.
Και αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των ιδιωτών που επέλεξαν να συμβληθούν με τον Οργανισμό, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του νέου υπουργού Υγείας ως “χτύπημα κάτω από τη μέση”. Ανησυχία προκαλεί εξάλλου και το γεγονός πως οι συμβάσεις των ιδιωτών με τον ΕΟΠΥΥ λήγουν στις 31 Μαρτίου, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για επαναδιαπραγμάτευση των όρων και των τιμών με τις οποίες θα αποζημιώνονται οι επιχειρήσεις Υγείας.

Το πρόβλημα είναι πρωτίστως πρακτικό, όπως σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων Γιώργος Βουγιούκας, δεδομένου πως σε πολλά πολυιατρεία του ΠΕΔΥ δεν λειτουργούν τα εργαστηριακά τμήματα, αφού ούτε μικροβιολόγοι, ούτε εργαστηριακοί ιατροί υπάρχουν, αλλά ούτε και αναλώσιμα, όπως τα αντιδραστήρια για τις μικροβιολογικές εξετάσεις. Επίσης τα νοσοκομεία δεν έχουν, όπως επισημαίνουν τα διαγνωστικά κέντρα, τη δυνατότητα να εκτελέσουν σπάνιες ορμονικές εξετάσεις, εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες και εξετάσεις μοριακής βιολογίας. Το σημαντικότερο όμως είναι πως ο χρόνος αναμονής για μια ακτινογραφία ή για μια απλή αιματολογική εξέταση ξεπερνά τους δύο μήνες στα δημόσια ιατρεία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, όπως συμπληρώνει ο κ. Βουγιούκας, πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας το 90,1% των ασφαλισμένων επιλέγει τα ιδιωτικά διαγνωστικά, 9,2% τα δημόσια νοσοκομεία και μόλις 0,7% τις δομές του ΠΕΔΥ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα ζητηθεί άμεση συνάντηση των διαγνωστικών κέντρων με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να διερευνηθούν οι πραγματικές προθέσεις της δεύτερης, αλλά για να αιτιολογηθεί ο λόγος μια τέτοιας απόφασης, που όπως λένε οι επιχειρήσεις θα περιορίσει σημαντικά τη ρευστότητα στα 320 περίπου κέντρα και άλλα 2.500 μικροβιολογικά εργαστήρια που λειτουργούν στη χώρα.

Πηγή:www.capital.gr

3 σχόλια:

  1. Δωσε πονο σε οσους ψηφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ακομα χαιρονται......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΗΓΗ .CAPITAL.GR............................................................................
    OTI KAI NA ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ,ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ,ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.......ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ.Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΑΧΙΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ...ΤΩΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΨΟΦΗΣΕΙ Η ΑΓΕΛΑΔΑ...ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΟΥΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξεκινησε το δουλεμα του Κουρουμπλη τωρα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή