22 Νοεμβρίου 2013: «Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη δημιουργία μιας Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας υπό δημόσιο κρατικό έλεγχο και ήδη το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επεξεργάζεται συγκεκριμένο σχέδιο για τον ΕΟΦ και τον ΙΦΕΤ, οι οποίοι θα διαδραματίσουν σημαντικό ελεγκτικό και παραγωγικό ρόλο. Θα πρέπει να σχεδιάσουμε μια δημόσια φαρμακευτική πολιτική. Να στηρίξουμε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία πολλαπλώς, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό θύλακα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Θέλουμε η αγορά να καλυφθεί με ποιοτικά επώνυμα γενόσημα και να βρούμε μια φόρμουλα ισορροπίας με τις πολυεθνικές με ξεκάθαρους όρους και κανόνες, με διαφάνεια και έλεγχο όλων των επιχειρήσεων και των φορολογικών υποθέσεων των εταιρειών. Η πολιτική αυτή εντάσσεται βεβαίως σε ένα διευρυμένο σχέδιο αναβαθμισμένης φαρμακευτικής πολιτικής.»
«Δεν μας ενδιαφέρει το κέρδος της φαρμακοβιομηχανίας», προσθέτει, «αρκεί να είναι καλυμμένοι ιατροφαρμακευτικά όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ανασφάλιστοι. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια καταστροφική πολιτική για την υγεία, η οποία συμπαρασύρει στη φτώχεια όλους τους πολίτες».
Όμως ως γνήσιος Κρητικός δεν θα μπορούσε να μη μιλήσει και για το νησί του και να το αναδείξει σε κυρίαρχο πρωταγωνιστή της Υγείας για όλη την χώρα.
Για παράδειγμα, στις 16 Δεκεμβρίου 2014, ο κ. Ξανθός, μιλώντας στην Παγκρήτια Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την άποψη ότι «η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει μια περιφέρεια-πρότυπο μιας σχεδιασμένης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας όλων των βαθμίδων, εκτός από ένα άριστο τουριστικό προϊόν. Η Κρήτη, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, μπορεί να λειτουργήσει με ανεξαρτησία στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης δυνατής υγειονομικής αυτάρκειας της περιοχής, με στήριξη των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, με αξιοποίηση του Πανεπιστημίου και του εξαιρετικού ερευνητικού, εκπαιδευτικού και κλινικού έργου που μπορεί να προσφέρει, με προώθηση μιας ολιστικής αντίληψης για την Υγεία που θα στηρίζεται τόσο στις καλές και αξιόπιστες δομές περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας, όσο και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου (μεσογειακό κλίμα, καθαρό περιβάλλον, κρητική διατροφή, γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, κ.λπ.)».
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το νησί, σύμφωνα με το βουλευτή, «είναι μια Περιφέρεια όπου το Δημόσιο Σύστημα Υγείας παρουσιάζει την ίδια προβληματική εικόνα που κυριαρχεί σε όλη τη χώρα: πλήρης αποδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μετά τη «μεταρρύθμιση» του ΠΕΔΥ, με νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στα όρια της κατάρρευσης, ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, αποκλεισμός, απόγνωση και αναξιοπρέπεια για τους φτωχούς και ανασφάλιστους ανθρώπους. Το 35-40% των οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Κρήτης είναι κενές, τα νομαρχιακά νοσοκομεία έχουν σοβαρές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες και αδυνατούν να καλύψουν την καθημερινή εφημερία, τα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ έμειναν με ελάχιστους γιατρούς, το ΕΚΑΒ έχει ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό και ασθενοφόρα για να ανταποκριθεί, ιδιαίτερα στις ανάγκες της τουριστικής περιόδου, η τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και η ανάπτυξη κοινοτικών δομών δεν προχωρά».
Η ευρεία γνώση του κ. Ξανθού στα υγειονομικά ζητήματα και ειδικότερα στα θέματα ΠΦΥ, ΠΕΔΥ, νοσοκομείων, οικονομικών της υγείας, είναι βέβαιο ότι θα αφήσει έντονη σφραγίδα και θα δρομολογήσει αρκετά ζητήματα τα οποία είτε καθυστερούν είτε έχουν υποβαθμιστεί!
Ένα ερωτηματικό πάντως αυτή τη στιγμή είναι ποιος θα αναλάβει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση (μήπως ο γ.γ. Πέτρος Γιαννουλάτος;), καθώς υπάρχουν δρομολογημένα ζητήματα, όπως αυτό της μεταφοράς των ασθενών από τα δημόσια Ψυχιατρεία στις Ψυχιατρικές Κλινικές του ΕΣΥ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα θέματα της υγείας είναι πολλά, σοβαρά και επείγοντα και δεν μπορούν να περιμένουν!
Πηγή: http://www.onmed.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου