5+1 θέματα στην ατζέντα της Υγείας

Βίκυ Κουρλιμπίνη  vicky.kourlibini@capital.gr

«Καυτό» το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας το οποίο παίρνει τα χέρια του ο νέος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τα θέματα της πιστής τήρησης των ασφυκτικών προϋπολογισμών σε φάρμακα, νοσοκομεία και δαπάνες περίθαλψης να αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια».

- Ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης στα δύο δισ. ευρώ θα είναι η πρώτη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς ο προϋπολογισμός του φαρμάκου δεν μπόρεσε να τηρηθεί ούτε μία χρονιά από τότε που συστάθηκε ο ΕΟΠΥΥ. Από το 2013 μάλιστα οι φαρμακευτικές εταιρείες καλούνται να καλύψουν από την τσέπη τους την υπέρβαση στις δαπάνες φαρμάκου, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ασφυξία στην αγορά. Και φέτος οι επιχειρήσεις φαρμάκου έχουν ζητήσει να δοθεί «ανάσα» 300 εκατ. ευρώ περίπου στη φαρμακευτική δαπάνη και αυτό θα είναι σύμφωνα με το ρεπορτάζ το μεγαλύτερο δίλημμα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός.

- Απαιτητικός όμως είναι ο έλεγχος των δαπανών και στις υπόλοιπες παροχές περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ και κυρίως στις διαγνωστικές εξετάσεις και στα νοσήλια. Στο ίδιο κλίμα, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές καλούνται κάθε εξάμηνο να πληρώσουν τη διαφορά από τους αρχικούς κλειστούς προϋπολογισμούς που έχει θέσει ο Οργανισμός, έχοντας επανειλημμένα ζητήσει real time έλεγχο όλων των παραπεμπτικών, κάτι που ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί.
- Παραμένει το μεγάλο ζήτημα της «διάσωσης» του ΕΟΠΥΥ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των προηγούμενων χρόνων, όπως επίσης και της επιτάχυνσης των πληρωμών προς τους παρόχους Υγείας.

- Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως οι φαρμακοποιοί θα ζητήσουν κατάργηση του διευρυμένου ωραρίου στα φαρμακεία και επιστροφή στο παλιό «καθεστώς». Απέναντί της η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα έχει τον, εδώ και λίγους μήνες πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνο Λουράντο, για τον οποίο το θέμα του ωραρίου αποτελεί κόκκινη γραμμή.

- Η αύξηση της κατανάλωσης των γενοσήμων φαρμάκων και η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής. Η νέα κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεση στήριξης των εγχωρίως παραγομένων γενοσήμων στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, εντούτοις αυτό προϋποθέτει αναπτυξιακά κίνητρα για τον κλάδο. Την ίδια ώρα, οι πολυεθνικές φαρμάκων αναζητούν και αυτές με τη σειρά τους ευκαιρίες για επενδύσεις.

- Από τα βασικότερα όμως θέματα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Κουρουμπλής θα είναι η εφαρμογή της δέσμευσης για κατάργηση του εισιτήριου των πέντε ευρώ για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, όπως επίσης και του ενός ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται στο φαρμακείο. Το πρώτο δίνει περίπου 40 εκατ. ευρώ στα ταμεία των νοσοκομείων και το δεύτερο μέτρο 60 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ. Αν και υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις για τη συνέχισή τους, το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να βρεθούν άλλες προτάσεις προκειμένου να καλυφτεί το κενό που θα δημιουργηθεί μετά την κατάργησή τους.

Πάντως ο νέος υπουργός Υγείας έχει προαναγγείλει μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και για ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων, επανεξέταση και μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων, καθώς και προσλήψεις σε νοσοκομεία και μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δεν έχει όμως ακόμη διευκρινίσει από πού θα βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου