Κρίσιμα ερωτήματα για ΟΚΑΝΑ και ΚΕΕΛΠΝΟ

του Αιμίλιου Νεγκή (Virus.com.gr) 
Επιτέλους και ένα καλό νέο. Τα κρούσματα AIDS στη χώρα μας μειώνονται, μετά τη δραματική αύξηση που είχαμε τη διετία 2011-12. Έχει αξία όμως να δούμε πώς και γιατί μειώθηκαν, ώστε να πάρουμε μαθήματα για το μέλλον…

Η δραματική αύξηση την περίοδο 2011-12 αφορούσε κυρίως τους Χρήστες Ενδοφλεβίως Ναρκωτικών (ΧΕΝ). Ειδικότερα, τα περιστατικά λοίμωξης με τον ιό HIV στους ΧΕΝ αυξήθηκαν από μόλις 15 το 2010, σε 213 το 2011 και 514 το 2012! 

Το θετικό είναι ότι το 2013 μειώθηκαν σε 239 και το 2014 σε 84 άτομα. Οι νέες διαγνώσεις μολύνσεων HIV σε χρήστες ναρκωτικών μειώθηκαν κατά 64% το 2014, σε σύγκριση με το 2013 και κατά 84% σε σύγκριση με το 2012.

Δεν είναι βέβαια ώρα για πανηγυρισμούς. Έχει δίκιο το ΚΕΕΛΠΝΟ, όταν λέει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός, αφενός γιατί η επιδημία στον πληθυσμό των ΧΕΝ μπορεί να επανακάμψει, αφετέρου διότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει αυξημένα επίπεδα σεξουαλικής μετάδοσης του HIV μετά από παροδικό ή και μόνιμο έλεγχο επιδημιών σε ΧΕΝ».

Έχει σημασία πάντως να δούμε ποιοι ήταν οι λόγοι, που είχαμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Πρώτα απ’ όλα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο ότι το πρόβλημα καταγράφηκε έγκαιρα από τα τέλη του 2010. 

Στη συνέχεια, την περίοδο 2011-12 δημιουργήθηκαν 33 νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατακόρυφα η λίστα της ντροπής για τη χορήγηση θεραπείας με υποκατάστατα. 

Και γι’ αυτό πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα στη Μένη Μαλλιώρη αλλά και στον Ανδρέα Λοβέρδο, που έβαλε πλάτη σε ένα θέμα, που άλλοι δεν ήθελαν να μπλέξουν… Παράλληλα, χάρη στη συνεργασία ΟΚΑΝΑ, ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλων φορέων αυξήθηκε 2.000% η δωρεάν παροχή υλικού (βελόνες-σύριγγες) στους χρήστες!

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Όπως π.χ. το πρόγραμμα «Αριστοτέλης», που εκπόνησαν και «έτρεξαν» την περίοδο 2012-13 ο ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής του πανεπιστημίου Αθηνών, επικεφαλής του οποίου είναι ο καθηγητής κ. Άγγελος Χατζάκης. 

Το πρόγραμμα αφορούσε τον εντοπισμό πρόσφατων λοιμώξεων HIV σε χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών, το οποίο έλαβε τα εύσημα και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μάλιστα, έχει τεθεί επί τάπητος, ανάλογο πρόγραμμα να εφαρμοστεί και στη Μόσχα, όπου υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα με το AIDS.

Ουσιαστικό ρόλο έπαιξε και το πρόγραμμα Πρόγραμμα «Οδυσσέας» για την εποπτευόμενη χρήση ουσιών. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω ΕΣΠΑ, αλλά παρά τα θετικά αποτελέσματα, ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2013 και σταμάτησε άδοξα τον Ιούνιο του 2014.

Το πάθημα πρέπει να μας γίνει μάθημα. Προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν ορισμένα εύλογα ερωτήματα, στα οποία οφείλουν να απαντήσουν ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΕΛΠΝΟ:

Γιατί έχουμε ακόμα λίστα αναμονής (1.600 άτομα και χρόνο αναμονής 3 χρόνια) στην Αττική όπου παρατηρήθηκε η επιδημία, όταν η συνταγογράφηση των σταθεροποιημένων χρηστών θα έλυνε αυτόματα το θέμα;

Γιατί μειώθηκαν τα προγράμματα στον δρόμο και η παροχή υγειονομικού υλικού, όταν συνιστούν καθοριστικής σημασίας κατευθυντήρια οδηγία από όλους του σχετικούς διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς ;

Γιατί διεκόπη η λειτουργία του προγράμματος «Οδυσσέας»; Aν πράγματι στερείται νομικής βάσης, γιατί από τον Ιούνιο του 2014 δεν κατατέθηκε σχετική τροπολογία που θα έλυνε αμέσως το πρόβλημα;

Αν οι ιθύνοντες δεν απαντήσουν σωστά στα ερωτήματα πολύ φοβάμαι ότι στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS του 2015 θα μιλάμε πάλι για αύξηση των κρουσμάτων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου