Στα "κακώς κείμενα" στο χώρο της υγεία αναφέρθηκε ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm. Παράλληλα παρουσίασε τις δικές του προτάσεις για να διορθωθεί το σύστημα επισημαίνοντας την ανάγκη να μην υπάρξει νέα μείωση στις δαπάνες υγείας.
Αναφορικά με τη σπατάλη στην Υγεία, ο κ. Μόσιαλος έκανε λόγο για ένα σύνθετο φαινόμενο σε επίπεδο συνολικών δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ. «Περίπου το 10% του ΑΕΠ πηγαίνει στην υγεία, με τα μισά να είναι δημόσιες δαπάνες και τα άλλα μισά των ιδιωτών».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το ποσοστό των δημόσιων δαπανών στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ είναι 7 με 7,5% του ΑΕΠ. Θα μπορούσε να πει κανείς επομένως ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σπατάλη στο δημόσιο τομέα γιατί εμείς δίνουμε 5% του ΑΕΠ». Η ελληνική παραδοξότητα -συμπλήρωσε - «είναι ότι ενώ εμείς πληρώνουμε λιγότερα από τις υπόλοιπες χώρες σαν δημόσιες δαπάνες και φορτώνουμε πολλά ποσά στους Έλληνες πολίτες ακόμα και μέσα σε αυτό το 5% υπάρχει μεγάλη σπατάλη: παραπεμπτικά, αξονικές, φάρμακα».
Ταυτόχρονα – τόνισε - «υπάρχει μικρότερη κάλυψη εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει δηλαδή πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες δηλαδή τσιγκουνευόμαστε σε υπηρεσίες τις οποίες θα έπρεπε να τις επεκτείνουμε και παράλληλα κάνουμε σπατάλη εκεί που δεν θα έπρεπε να κάνουμε».
Για τις 65 εκατομμύρια συνταγές του ΕΟΠΥΥ τον χρόνο, ο κ. Μόσιαλος υποστήριξε ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να αξιοποιήσει και επομένως να ελέγξει τα στοιχεία από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. «Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει μια απλή μονάδα ανάλυσης αυτών των στοιχείων σε μηνιαία βάση έτσι ώστε να γνωρίζει ποιοι γιατροί υπερσυνταγογραφούν. Να κάνει τις αναγκαίες και λογικές συγκρίσεις», είπε.
Και εξήγησε: με τους περιορισμούς της τρόικας περί προσλήψεων στο δημόσιο «ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να πάρει 6-7 ανθρώπους που ξέρουν να κάνουν τη δουλειά όσον αφορά την εποπτεία της συνταγογράφησης».
Ιδιαίτερα αιχμηρός είναι στο θέμα των δαπανών για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες καθώς «η ίδια η κυβέρνηση πέρυσι αποφάσισε να βγάλει το πλαφόν για τους πόσους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους έχουμε στην χώρα μας και να δώσει το δικαίωμα σε όποιον θέλει, χωρίς κριτήρια δημόσιας υγείας, να ανοίξει ένα διαγνωστικό κέντρο και να παρέχει αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες τις οποίες θα τις καλύπτει το ελληνικό δημόσιο».
Προτάσεις
Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι «καταρχήν θα έπρεπε να γίνει μια συμφωνία με την Τρόικα ότι δεν θα πρέπει να μειωθούν άλλο οι δαπάνες υγείας. Γιατί σε επίπεδο δημόσιων δαπανών έχουν μειωθεί και είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Όπως είπε, η Τρόικα στοχεύει περαιτέρω στις δαπάνες της υγείας γιατί ξέρει ότι μέσα σε αυτό το 5% υπάρχει παραλογισμός ακόμα.
Το «λίπος» τόνισε θα πρέπει να κατευθυνθεί σε εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, καλύτερες παροχές και προγράμματα πρόληψης. Ειδικά για τα νοσοκομεία δήλωσε πως «υπάρχει πολυδιάσπαση στο ΕΣΥ. Πολλές μικρές μονάδες, υπάρχουνε δεκάδες κλινικές οι οποίες υπολειτουργούν».
Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση κεντρικού νοσοκομείου της Αθήνας στο οποίο «υπάρχουν τέσσερις οφθαλμολογικές που έχουν από 4-5 γιατρούς η κάθε μια, γιατί έπρεπε να δημιουργηθούν πάρα πολλά μαγαζάκια για να είναι πάρα πολλοί οι διευθυντές, για να είναι πάρα πολλοί αρχηγοί μέσα στο νοσοκομείο».
Καταλήγοντας σημείωσε: «Θα πρέπει να επικοινωνήσει η κυβέρνηση στον κόσμο ότι οι καλύτερες υπηρεσίες υγείας είναι εκεί που έχεις περισσότερους γιατρούς, περισσότερες ειδικότητες και μεγαλύτερο όγκο και δραστηριότητα».
"ξυπνήσανε" τα φαντάσματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήο θεωρητικός πρωτεργάτης της κατάρρευσης και αποτελειώματος της δημόσιας υγείας.
επανέρχεται δριμύτερος.
όλα εδώ πληρώνονται.
αναμασάει τα ίδια με διαφορετικό περιτύλιγμα.
έχει το θράσος και μιλάει ακόμη για "λίπος".
μάλλον το δικό του εννοεί (στον εγκέφαλο εννοείται)
μοτσιαλε γιατι δεν εκανες πραξη τα λογια σου?
ΑπάντησηΔιαγραφή