Πετάξαμε στα… σκουπίδια 240 τόνους φάρμακα

Πρόκειται για οικιακά φαρμακευτικά σκευάσματα και υπολείμματα φαρμάκων οικιακής χρήσης, τα οποία συλλέχθηκαν, από τον Μάρτιο του 2012, στα ειδικά πράσινα κουτιά που υπάρχουν στα φαρμακεία όλης της χώρας.

Το πρόγραμμα συλλογής και καταστροφής τους υλοποιείται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Η ποσότητα-μαμούθ δείχνει την υπερφαρμακία που μας χαρακτηρίζει ως λαό, η οποία δημιουργεί -εκτός των άλλων- έναν σοβαρό κίνδυνο: να μην είναι εφικτή στο κοντινό μέλλον η αντιμετώπιση σοβαρών παθογόνων μικροοργανισμών.

Τα μικρόβια μαθαίνουν να αντέχουν στο περιβάλλον φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά, τα οποία χορηγούνται άσκοπα ή με λανθασμένο τρόπο. Η δυσκολία αντιμετώπισής τους προκαλεί ετησίως 5.000 σοβαρές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και τουλάχιστον 1.000 θανάτους.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, και οι καθηγητές Λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου και Γιώργος Δαΐκος.
Σύμφωνα με τον κ. Δαΐκο, το 25% των κολοβακτηριδίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις είναι ανθεκτικά σχεδόν σε όλες τις κεφαλοσπορίνες και τα πενικιλινούχα αντιβιοτικά, ενώ το 10% είναι ανθεκτικά ακόμη και σε πιο προωθημένα αντιβιοτικά, όπως οι κινολόνες.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου