"Εξουθενωμένο" δηλώνει το 41,7% των νοσοκομειακών γιατρών

Εργασιακά εξουθενωμένο δηλώνει το 41,7% των νοσοκομειακών γιατρών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ιατρικών λαθών, κακή απόδοση και ανθυγιεινές συνήθειες διαβίωσης, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα συμπεράσματα της έρευνας «Επαγγελματική εξουθένωση γιατρών, φροντίδα υγείας και ασφάλεια ασθενών».
Η μελέτη, που διήρκησε από το 2009 έως τον Ιούνιο του 2014, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Επαγγελματική εξουθένωση και οργάνωση νοσοκομείων», στο οποίο μετέχουν ως εταίροι πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από την Αγγλία, την Πορτογαλία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.
Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης είναι μια χρόνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική/πνευματική εξάντληση, αποπροσωποποίηση/κυνισμό και μειωμένη αίσθηση επίτευξης.
Ειδικότερα στους γιατρούς φαίνεται ότι συνδέεται και με κατάχρηση αλκοόλ και ηρεμιστικών, χρήση βίας στα νοσοκομεία, ιατρικά λάθη, παχυσαρκία, κατάθλιψη, ψυχοσωματικές παθήσεις καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στο πλαίσιο της μελέτης, εξετάστηκαν στοιχεία από 4.000 γιατρούς σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων και 700 γιατροί από όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Τα αποτελέσματα
Τα υψηλότερα ποσοστά επαγγελματικής κόπωσης (49,1%) καταγράφονται στους ειδικευόμενους, ενώ από το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών με συμπτώματα εξουθένωσης, το 63,6% είναι γυναίκες.
Όσον αφορά τις ειδικότητες, οι πιο επιβαρυμένοι φαίνεται ότι είναι οι παιδίατροι καθώς το 45,5% αυτών εμφανίζει συμπτώματα «burnout».
Ακολουθούν οι αναισθησιολόγοι με 34,3%, οι χειρουργοί με 32,5% και οι παθολόγοι με 23,1%. Επιπλέον, το 31,8% συνολικά των γιατρών εμφανίζουν συναισθηματική εξάντληση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η διαπίστωση ότι, όσο σπανιότερη είναι η συνεργασία μεταξύ των γιατρών, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα σφάλματος εν ώρα εργασίας, ειδικά σε παθολόγους και παιδιάτρους. Επίσης, στους χειρουργούς όσο μειώνεται ο ενθουσιασμός και η αφοσίωσή τους στο επάγγελμα τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κάνουν λάθος την ώρα της δουλειάς.
Τέλος, το 50% των γιατρών τρώει πρωινό λιγότερο από τέσσερις φορές την εβδομάδα, ενώ το 10% δεν τρώει καθόλου πρωινό. Επίσης, το 34,3% επιλέγει το πρόχειρο φαγητό πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα. Το 44,7% των γιατρών είναι καπνιστές, εκ των οποίων το 10,3% καπνίζει περισσότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα. Το 50% ασκείται ελάχιστα, λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα και το 11% όταν πίνει, καταναλώνει περισσότερα από τρία ποτήρια αλκοόλ τη φορά.
Κέντρο Στήριξης Επαγγελματιών Υγείας
Με βάση τα αποτελέσματα του έργου, πρόκειται να συσταθεί στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Κέντρο Στήριξης Επαγγελματιών Υγείας το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2015 και θα έχει στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης στους γιατρούς και σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας φροντίδας υγείας των ασθενών, καθώς και την πρόληψη των ιατρικών λαθών.

3 σχόλια:

  1. εκτος από τους αντικειμενικούς λόγους για burnout,έλλειψη ιατρών μη πληρωμή κλπ,δεν υπάρχει συνεργασία με την πρωτοβάθμια φροντίδα.όταν ο αναισθησιολόγος μαθαίνει ότι ο ασθενής είναι υπερτασικός κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και στεφανιαίος επίσης και πολλά άλλα και εκνευρίζεται και βαριέται.Όταν δε βλέπει και τον πρόεδρο του ΙΣΑ να πηγαίνει
    στο ΠΕΔΥ Αμαρουσίου για χαιρετούρες με ανθρώπους που μέχρι πρότινος ήταν τριθεσίτες ΙΚΑ ΤΑΠΟΤΕ ΤΑΞΗ και ιδιωτικό ιατρείο και δεν κουνιούνται από την καρέκλα με μισθούς ως 5 χιλιάρικα και χαλαρά,τότε είναι που αυτοκτονεί συναισθηματικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TON EIΔΑΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΔ? ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΥΤΟ?Η ΜΑΖΩΞΗ ΑΥΤΗ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΟΥΣ..ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΕΛΕΙΠΕ Ο ΠΑΝΙΚΑΣ.....ΠΩΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΣΠΑΣΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΦΕΝΤΕΣ ΜΑΣ..ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή