Η 4η πιο ακριβή χώρα στις υπηρεσίες υγείας είναι η Ελλάδα

Όσες χώρες μαρκάρονται με πράσινο χρώμα, έχουν ίδιες τιμές ή χαμηλότερες από τις αντίστοιχες που ισχύουν στη Γαλλία.
Όσο σκουραίνουν τα χρώματα στο χάρτη, αυτό σημαίνει πως στις χώρες αυτές το κόστος των υπηρεσιών υγείας είναι μεγαλύτερο.
Σύμφωνα με την κατάταξη αυτή, η Ελλάδα, είναι η 4η πιο ακριβή χώρα στον κόσμο, ακολουθώντας τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βραζιλία που βρίσκονται στις 3 πρώτες θέσεις.
Το... παράδοξο των ιδιωτικών δαπανών υγείας στην Ελλάδα
Παράδοξο φαινόμενο με απλή όμως εξήγηση, οι δαπάνες υγείας των Ελλήνων. Αν και έχει μειωθεί η κατά κεφαλήν δαπάνη για την υγεία, οι Έλληνες εξακολουθούν να πληρώνουν από τη τσέπη τους τα περισσότερα χρήματα συγκριτικά με την πλειοψηφία των Ευρωπαίων.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας των Ελλήνων μειώθηκαν κατά 40% από το 2008 έως το 2012.
Ενδεικτικά, το 2008, κάθε Έλληνας ξόδευε 863 ευρώ ετησίως για την υγεία του, ενώ το 2012 το ποσό αυτό μειώθηκε στα 518 ευρώ το χρόνο.
Ωστόσο, αν και η κατά κεφαλήν δαπάνη μειώθηκε, δε συνέβη το ίδιο με τη συμμετοχή στα φάρμακα (αύξηση 25-30%) ή τις διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ η οδοντιατρική περίθαλψη δεν καλύπτεται για τους περισσότερους Έλληνες που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η κατά 40% μείωση, οι Έλληνες συνεχίζουν να βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, χωρίς, ωστόσο, αυτό να συνεπάγεται καλύτερες υπηρεσίες υγείας, ούτε εφάμιλλο ασφαλιστικό σύστημα.
Χαρακτηριστικά, όταν η δημόσια δαπάνη υγείας στην Ελλάδα είναι 67,1% και το υπόλοιπο 32,9% καλύπτεται από την τσέπη των Ελλήνων, το ποσοστό δημόσιας δαπάνης υγείας στην Ιταλία είναι 78%, στη Γαλλία 77,4%, στη Γερμανία 76,7% και στην Ισπανία 73%.


Σχόλια

  1. Δεν αναφέρετε τα εξής:
    - Μέσος χρόνος αναμονής για αξονική - μαγνητική στην Ελλάδα με τον Εοπυυ - καθόλου - άμεση εξυπηρέτηση. Στην πιο τυπική ευρωπαική χώρα από 2βδομάδες έως 3μήνες
    - Κόστος ιδιωτικής αξονικής - μαγνητικής στην ελλάδα: Οτι θέλετε πληρώνεται (όλοι κάνουν απόστευτες εκπτώσεις γιατι πολύ απλά άλλοι δουλέυουν τις εξετάσεις). Τυπικά 50ευρώ - 80ευρώ - 130 ευρώ - μαγνητική 180ευρώ. Στο εξωτερικό 500-800-1200ευρώ
    - Οντος η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη στην Ελλάδα με τον Εοπυυ, αλλα μιλάμε για εξευτελιστικά χαμηλά τιμολόγια (υπερηχογράφημα θυρεοειδούς με εοπυυ 8,80ευρώ - συμμετοχή 15% (1,3ευρώ). Αυτά τα νούμερα οι ξένοι τα χαρακτηρίζουν απλά "επικίνδυνα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου