«Ανοίγει» το Εθνικό Μητρώο για το Διαβήτη

Έτοιμο να δεχθεί τις πρώτες πληροφορίες από Διαβητολογικά Κέντρα της χώρας θα είναι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου το Μητρώο Ασθενών (registry) με Σακχαρώδη Διαβήτη. Στα σκαριά βρίσκονται άλλα 5 μητρώα.

Τα δεδομένα στη διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη στη χώρα μας μπορεί να ανατρέψει η έναρξη της λειτουργίας του Registry, το οποίο σχεδιάζεται να περιλαμβάνει όλο το «μονοπάτι» του ασθενή, με το πλήρες προφίλ της νόσου του και το οποίο δημιούργησαν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, βασιζόμενο στο βρετανικό πρότυπο.

«Η ατομική πληροφορία μετατρέπεται σε πληροφορία για τη νόσο», τονίζει ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, διευκρινίζοντας πως βάσει του ΑΜΚΑ θα καταχωρούνται τα δεδομένα γύρω από έναν ασθενή, ο οποίος θα «μετατρέπεται» σε έναν αύξοντα αριθμό χωρίς να διατίθενται τα προσωπικά του στοιχεία.

Μόλις ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη της εφαρμογής και η επαλήθευση της και, έτσι, η πιλοτική λειτουργία του Μητρώου αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, με την ένταξη των πρώτων ασθενών. Έξι μήνες μετά αναμένεται να εκδοθεί και η πρώτη έκθεση, που εκτιμάται ότι θα επιτρέψει τον υπολογισμό των Διαβητικών στη χώρα μας και του κόστους. Το μητρώο θα συνεχίζει να εμπλουτίζεται και να εξελίσσεται, καθώς πρόκειται για ένα δυναμικό σύστημα.

Η αξιοποίηση του Registry για το Σακχαρώδη Διαβήτη θα μπορούσε να δώσει σημαντικές λύσεις, εξοικονομώντας πόρους, συμβάλλοντας και στην αυτοδιαχείριση και την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου.

«Εμπειρία μας έδειξε ότι με την ψηφιοποίηση εξοικονομούμε χρήματα, περιορίζοντας τις δαπάνες», σημείωσε ο κ. Σουλιώτης.

Είναι ενδεικτικό πως στον ΟΠΑΔ, η δημιουργία του e-prescription για τις εξετάσεις έριξε τη σχετική δαπάνη κατά 40%.

Επτά διαβητολογικά κέντρα θα συμβάλλουν στο Μητρώο, 5 από την Αθήνα και 2 από τη Θεσσαλονίκη. Μετά την εξαγωγή ασφαλών αποτελεσμάτων και βελτιωθεί η χωρητικότητα του συστήματος θα εξεταστεί και η ένταξη ιδιωτών.

Νέα Μητρώα

Την επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία registries αναγνώρισε και ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Πρόκειται για 5 ασθένειες με λιγότερους ασθενείς αλλά υψηλό κόστος, μεταξύ αυτών η Ηπατίτιδα B και C, η Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

2 σχόλια:

  1. Διαφημιση στα διαβητολογικα κεντρα δωρεαν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΕ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΤΡΩΝΕ ΜΟΝΟ ΦΡΑΤΖΟΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΟΡΤΑΣΟΥΝ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΜΗΤΡΩΟ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΙ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΕΞΕΛΕΙΦΘΟΥΝΕ ΛΟΓΩ ΜΕΓΑΛΗΣ ΥΠΟΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ..ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΝΑΣ ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή