Κανονικά θα έπρεπε να γνωρίζουμε το ακριβές νούμερο των ανασφάλιστων στη χώρα μας από τον Ιούνιο, δυστυχώς ακόμη τους μετράμε... Έχουμε όμως μία εικόνα του πόσο περίπου θα στοιχίσει η φαρμακευτική κάλυψη των συμπολιτών μας, που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα ή δεν έχουν ασφάλιση, αφού σύμφωνα με υπουργική απόφαση και με υπόδειξη της τροίκας, εδώ και περίπου δύο μήνες μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν τα φάρμακά τους από νοσοκομεία (άποροι) ή απο φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Συμφώνα με πληροφορίες του Healthview, η φαρμακευτική δαπάνη για τους ανασφάλιστους για το μήνα Ιούλιο ήταν κάτω από 100.000 ευρώ. Το νούμερο είναι ελάχιστο εάν σχεφτεί κανείς ότι είχαν προυπολογισθεί 100 εκατομμύρια για το εξάμηνο, δηλαδή κάτι παραπάνω από 15 εκατομμύρια το μήνα. Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΠΥΥ τα χρήματα που θα απαιτούνταν για τα φάρμακα των ανασφάλιστων, ήταν γύρω στα 340 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ακόμη και ο κος Γεωργιάδης σε κάποιες εκτιμήσεις του έκανε λόγο για 200 εκατομμύρια το χρόνο. Απίστευτο για να είναι αληθινό, κυρίως όταν αναλογισθεί κανείς ότι σύμφωνα με επιστημονικές αλλά ανεπίσημες πηγές, οι ανασφάλιστοι στη χώρα μας αγγίζουν σχεδόν τα τρία εκατομμύρια.
Βέβαια υπάρχει η εξήγηση ότι επρόκειτο για θερινή περίοδο και ίσως ακόμη οι πολίτες δε γνωρίζουν ότι πλέον έχουν αυτή τη δυνατότητα. Φυσικά και όλοι ανασφάλιστοι δε μπορεί να είναι άρρωστοι και ηλικιωμένοι, ώστε οι περισσότεροι να χρειάζονται φάρμακα. Όπως μάλιστα ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου, "κυρίως απευθύνονται για τα πιο ακριβά φάρμακα που στοιχίζουν από 40 ευρώ και πάνω, ενώ για τα πιο φθηνά δε μπαίνουν στη διαδικασία να πάνε στο νοσοκομείο και να ακολουθήσουν αυτά που προβλέπει ο νόμος", άποψη βέβαια που έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, που βλέπουμε οι περισσότεροι που ζούμε σε αυτή τη χώρα.
Η απόσταση όμως από τα 100.000 χιλιάδες ευρώ στα 15 εκατομμύρια ευρώ είναι τεράστια τόσο που γεννάει υποψίες ή αν μη τι άλλο ερωτηματικά που απομένει να απαντηθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου