Δεκτή εν μέρει έκρινε τελικά το ΣτΕ την αίτηση αναστολής του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του ΙΣΑ για το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων.
Συγκεκριμένα, το ΣτΕ αποφάσισε την αναστολή της υπουργικής απόφασης ως προς το σκέλος το οποίο αφορά τον καθορισμό κατωτάτου, ελαχίστου ορίου στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων εκτός προστασίας (γενοσήμων και off – patent) ανά γιατρό. Το ΣτΕ έκανε δεκτό το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων ανά γιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αναμένουμε και την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης της ως άνω υπουργικής απόφασης, η οποία έχει προσδιορισθεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο του 2014.
Πρέπει ο υπουργός Υγείας, αναφέρει ο ΠΙΣ, «να κατανοήσει ότι οι οποιεσδήποτε υπουργικές αποφάσεις πρέπει να εκδίδονται μέσα από συνεννόηση και διάλογο με τους ανώτατους υγειονομικούς φορείς αλλά και με συνολική εκτίμηση των συνεπειών που δύνανται αυτές να επιφέρουν στη δημόσια υγεία και τη λειτουργία των γιατρών».
Πάντως από την πρώτη στιγμή, οι γιατροί και ειδικότερα οι πρόεδροι των δύο κορυφαίων θεσμικών ιατρικών οργάνων του ΠΙΣ και του ΙΣΑ, έκαναν λόγο για επαχθές μέτρο, το οποίο δυσχεραίνει το έργο των γιατρών, αλλά και την υγεία των ασθενών.
Από την πλευρά του ο ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Με την ΣτΕ ΕΑ (Ολομ) 274/2014 απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας, συνεκδικάζοντας την αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του ΠΙΣ για την αναστολή εκτελέσεως της νεότερης υπουργικής αποφάσεως με την οποία καθορίστηκε πλαφόν συνταγογράφησης, δέχτηκε αυτές εν μέρει. Θυμίζουμε ότι το Δικαστήριο με την 59/2014 απόφασή του που εκδόθηκε επί αιτήσεως αναστολής εκτελέσεως του ΙΣΑ είχε αναστείλει την εφαρμογή της προγενέστερης υπουργικής απόφασης.
Σύντομα θα ενημερώσουμε τα μέλη μας για την νέα κρίση του Δικαστηρίου με την οποία τα αιτήματά μας έγιναν εν μέρει αποδεκτά κατά το μέρος που αφορά στον καθορισμό κατωτάτου, ελαχίστου ορίου στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων εκτός προστασίας, ανά γιατρό.
Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επαγγελματική ελευθερία και την ελευθερία της επιστημονικής κρίσης των γιατρών και την άσκηση της ιατρικής σύμφωνα με κανόνες, με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον του ασθενή και της υγείας του.
Θυμίζουμε τέλος ότι η αίτηση ακυρώσεως θα εκδικαστεί τον Νοέμβριο του 2014».
Τι λέει το υπουργείο Υγείας
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, αναφέρει:
«Σχετικά με την άρτι εκδοθείσα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά την επιβολή πλαφόν στη συνταγογράφηση επισημαίνονται ότι, μετά την απόφαση αυτή αίρεται η αναστολή που είχε επιβληθεί με προσωρινή διαταγή στο πλαφόν και το πλαφόν στη συνταγογράφηση επανέρχεται σε ισχύ, απορριπτομένων των σχετικών αιτημάτων των ιατρικών συλλόγων.
Αυτό αποτελεί καταρχήν μια θετική εξέλιξη στην προσπάθεια της Πολιτείας, αφενός για να μειωθεί ο όγκος συνταγογράφησης και αφετέρου να ενισχυθεί η συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων αυτονοήτως, χωρίς να διακυβεύεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς.
Περαιτέρω το ΣτΕ έκρινε ότι έπρεπε να ανασταλεί η υπουργική απόφαση κατά το μέρος της, που επέβαλε υποχρεωτικό ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων».
Για το θέμα ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης δήλωσε:
«Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων επανέρχεται. Πρόκειται για σημαντική απόφαση, η οποία δείχνει μία 'στροφή' στη θέση του ΣτΕ. Θα δούμε στην καθαρογραμμένη απόφαση τις σκέψεις του ΣτΕ για το ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενοσήμων. Πρέπει να δηλώσω ότι είμαι κατ΄ αρχήν ικανοποιημένος από τη συγκεκριμένη εξέλιξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου