Αντίθετοι οι γιατροί στο ενιαίο Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων


Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου την αντίθεσή τους στη δημιουργία ενιαίου Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.
Οι γιατροί κράτησαν σαφείς αποστάσεις από το νομοσχέδιο, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εξοικονόμησης πόρων που επιλέγεται, όσο και την υλοποίησή του μέσω μιας πολυμετοχικής ανώνυμης εταιρείας δημοσίου συμφέροντος και ιδιωτικού δικαίου.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος, τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων όσο δεν υφίσταται πρωτοβάθμια περίθαλψη και όσο η δευτεροβάθμια περίθαλψη αποδεικνύεται αντιπαραγωγική, φέρνοντας το παράδειγμα της Μυτιλήνης, όπου δεν υπάρχει αιμοδυναμικό τμήμα και οποιοδήποτε έμφραγμα διακομίζεται προς την Αθήνα, με τεράστιο κόστος.

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι υπέρ ενός δημόσιου φορέα διαχείρισης του συστήματος, συνολικά» σημείωσε ο κ. Βλασταράκος, προσθέτοντας ότι ο φορέας αυτός θα πρέπει να υπάγεται στην κεντρική διοίκηση, η οποία πρέπει να έχει συνολική εικόνα και αποτίμηση των υπηρεσιών υγείας, σε συνεργασία με τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες, με ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος. Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τη νομική μορφή του φορέα διαχείρισης που επιλέγει το υπουργείο Υγείας (την ΕΣΑΝ Α.Ε.), ο πρόεδρος του ΠΙΣ διευκρίνισε πως ο Σύλλογος δεν είναι δογματικά αντίθετος στους ιδιωτικού δικαίου φορείς και στην ευελιξία που μπορεί να παρέχουν, ωστόσο η εμπειρία έχει δείξει πως όπου χρησιμοποιήθηκαν, «δεν τα πήγαν και τόσο καλά: Δείτε τι έγινε και στα νοσηλευτικά ιδρύματα, δείτε πώς πήγε το "Ωνάσειο" και το "Ερρίκος Ντυνάν". Έχουμε λοιπόν την καχυποψία μας σε τέτοιες προτάσεις».
Σαφέστερα αντίθετος με το νομοσχέδιο εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών ιατρών, Δ. Βαρνάβας, ο οποίος εκτίμησε πως αξιόπιστος φορέας για τον έλεγχο του Συστήματος Αμοιβών θα ήταν το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας ή μια διεύθυνση που θα δημιουργείτο στο υπουργείο Υγείας. «Δεν θεωρώ καθόλου αξιόπιστο φορέα ένα όργανο, στο οποίο θα μαίνονται οι συγκρούσεις συμφερόντων, θα γίνεται παιχνίδι μοιρασιάς από το πρωί έως το βράδυ» ανέφερε ο κ. Βαρνάβας. «Οι μεγάλοι ιδιώτες επιχειρηματίες στον χώρο της υγείας θα αναλάβουν καθοριστικό ρόλο- και δεν θα μπορέσει ο οποιοσδήποτε μικρομέτοχος του δημοσίου να αντιπαρατεθεί σε αυτήν τη σύγκρουση τεραστίων συμφερόντων, τα οποία δεν έχουν εκδηλωθεί, ακόμη, σε όλο τους το εύρος» παρατήρησε.
Ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών ιατρών ωστόσο, αντιμετώπισε με έκδηλη επιφυλακτικότητα και τον θεσμό των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (που εφαρμόζεται στην Ελλάδα ως μνημονιακή υποχρέωση): «Είμαστε σχεδόν βέβαιοι, πως στην πορεία της εξέλιξης της διαδικασίας θα συμπιεστούν οι ιατρικές αμοιβές και θα αρχίσουν να ανακαλύπτονται άλλοι τρόποι για να μπορέσουν να ξαναέρθουν στα σημερινά τους επίπεδα.
Στη Γερμανία καθώς και σε ορισμένες ακόμη χώρες, οι ιατροί έχουν αποδοθεί σε ένα κυνήγι περιστατικών και χειρουργείων προκειμένου να αυξήσουν την ύλη τους και κατά συνέπεια, και τα έσοδά τους. Το ζητούμενο δεν είναι να αρχίσουμε να "βαπτίζουμε" τους υγιείς "ασθενείς" προκειμένου να αποκτήσουμε περιστατικά, αλλά να τους θεραπεύουμε- και από εκεί και πέρα, η νοσηλεία και η μετεγχειρητική θεραπεία τους να αποτελεί ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού» υποστήριξε.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας θα συζητηθεί επί των άρθρων σε αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής.
Πηγή: newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου