Σήμα κινδύνου για προϋπολογισμό από ασφαλιστικά ταμεία

Της Δήμητρας Καδδά

Ο μεγάλος «άσσος» του οικονομικού επιτελείου στην διαπραγμάτευση με την τρόικα ήταν και παραμένει η υπέρβαση δημοσιονομικού στόχου στον προϋπολογισμό. Τα τελικά στοιχεία 7μήνου χθες επιβεβαίωσαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνά στο 7μηνο τον στόχο κατά 1,48 δισ. ευρώ, αν και βασιζόμενο σε «αφαίμαξη» φορολογικά των μισθωτών και συνταξιούχων και λιγότερο σε δραστική περικοπή δαπανών καθώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «τρέχει» ταχύτερα. 

Πλέον, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η προσοχή επικεντρώνεται στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων που αποτελούν την μεγάλη «παραφωνία» στο πεδίο των δαπανών που συνολικά καταγράφουν υπερσυγκράτηση 1,22 δισ. ευρώ, «τροφοδοτώντας» τον στόχο δημοσιονομικής υπεραπόδοσης. Ενώ λοιπόν στο 7μηνο έχει διατεθεί μόνο το 55,5% από τις πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, υπάρχουν εστίες αποκλίσεων:

* Η επιχορήγηση προς τον Ο.Α.Ε.Ε μέσα στο 7μηνο έφτασε στα 650 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 81,3% του ετήσιου προϋπολογισμού (800 εκατ ευρώ). 
* οι επιχορηγήσεις προς τον Ο.Γ.Α. διαμορφώθηκαν σε 1,5 δισ. ευρώ ή στο 61,4% των ετήσιων δεσμεύσεων.

* Οι επιχορηγήσεις προς το Ι.Κ.Α. έφτασαν στα 1,52 δισ. ευρώ (64,0% των ετήσιων προβλέψεων).

* Η δαπάνη προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ διαμορφώθηκε στα 452 εκατ. ευρώ ή στο 58,3% των ετήσιων προβλέψεων. Και τούτο όταν ειδικά για τον ΕΟΠΥΥ τα στοιχεία ΓΛΚ εξαμήνου για την ροή των ληξιπρόθεσμων οφειλών δείχνουν νέα αύξηση χρεών προς ιδιώτες το 2014: από 1,557 δισ. ευρώ χρέη στο τέλος Δεκεμβρίου του 2013, στο τέλος Ιουνίου του 2014 χρωστούσε 2,013 δισ. ευρώ, ενώ στο μεσοδιάστημα είχε καταβάλλει 98,7 εκατ ευρώ οφειλές...

Τα μέτωπα του Σεπτεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι βάσει μνημονίου η κυβέρνηση πρέπει τον Σεπτέμβριο να παρουσιάσει αναλογιστικές μελέτες για την συνολική αναθεώρηση του ασφαλιστικού αν τεθεί θέμα βιωσιμότητας, κάτι που σύμφωνα με αρμόδια στελέχη επιχειρείται να... αναβληθεί. Μόνο που για να συμβεί αυτό –επισημαίνουν– θα πρέπει το πρόβλημα να μην είναι «ορατό» στα μηνιαία στοιχεία του προϋπολογισμού.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι στο δημοσιονομικό πεδίο υπάρχουν και άλλοι «σκόπελοι» για τους οποίους αναζητείται λύση: των ειδικών μισθολογίων, των επιστροφών κονδυλίων της ΚΑΠ και των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών για το 2014. 

Στο θέμα αναφέρθηκε και η τελευταία εβδομαδιαία μελέτη της Eurobank. Επσημαίνεται για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ότι «θεωρούμε πως η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ σε δημοσιονομική βάση για το 2014 είναι εφικτή αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μια σειρά από παράγοντες όπως αυτός των δικαστικών αποφάσεων που υποχρεώνουν επιστροφές μισθών σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες καθώς και η σημαντική επίπτωση που έχουν στην φοροδοτική ικανότητα του πληθυσμού τα έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, κτλ». 

Θέτει και μία σειρά από προϋποθέσεις όπως «η συνέχιση της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό τομέα ώστε να ενισχυθεί η μελλοντική βιωσιμότητα του και να βελτιωθεί σε όρους ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και συντάξεων» πεδίο στο οποίο υπενθυμίζει ότι στις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνεται και αυτή «της ολοκλήρωσης των μελετών βιωσιμότητας τους και της λήψης μέτρων για την εξασφάλιση της τελευταίας όπου αυτό κριθεί απαραίτητο».

Θέτει επίσης και την «συνέχιση εξορθολογισμού των δαπανών για την υγεία μέσω της περαιτέρω μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Η μείωση της τελευταίας μπορεί να επιτευχθεί με δράσεις όπως η αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων κτλ» αλλά και την «αποπληρωμή των νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ και η λήψη μέτρων ώστε να μην δημιουργηθούν νέες»...

Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου