Βουτιά 40% στα ποσά που διαθέτουν για την υγεία τα ελληνικά νοικοκυριά

Ούτε για την υγεία τους δεν έχουν πλέον χρήματα να διαθέσουν οι Έλληνες.
Η κρίση άδειασε τα πορτοφόλια, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 40% οι δαπάνες που διαθέτουν τα νοικοκυριά για την περίθαλψη των μελών τους.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το 2008, κάθε Έλληνας δαπανούσε 863 ευρώ τον χρόνο για την υγεία του.
Το ποσό αυτό έχει μειωθεί δραματικά, φτάνοντας στα 518 ευρώ το 2012, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στο “Έθνος”.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ώρα που οι αριθμοί καταποντίζονται, οι πραγματικές ανάγκες αυξάνονται.
Η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα έχει ξεπεράσει μεσοσταθμικά το 26%, ενώ πριν από μερικούς μήνες ήταν κοντά στο 20%.
Αυξημένη είναι η συμμετοχή τους και σε διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ συρρίκνωση παρατηρείται σε όλο το φάσμα των παροχών του ΕΟΠΥΥ.
Για δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα δεν γίνεται λόγος. Σχεδόν το σύνολο των χρημάτων που διατίθενται βγαίνει από την τσέπη των πολιτών, καθώς η κάλυψη των Ταμείων είναι σχεδόν μηδενική.

Περισσότερα

Παρά τη μείωση στην κατά κεφαλήν δαπάνη για την υγεία, τα ελληνικά νοικοκυριά εξακολουθούν να πληρώνουν αναλογικά τα περισσότερα χρήματα από το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών.
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι τα 518 ευρώ που δαπανά κάθε Ελληνας για την υγεία του είναι σημαντικά περισσότερα από εκείνα που διαθέτει κάθε Γερμανός (475 ευρώ) και υπερδιπλάσια απ΄ όσα διαθέτει κάθε Γάλλος (242 ευρώ)!
Οι μόνες χώρες που μας «κοντράρουν» είναι το Βέλγιο (682 ευρώ ανά κάτοικο), η Αυστρία (582 ευρώ) και η Πορτογαλία (547 ευρώ).
Η παράθεση των συγκεκριμένων αριθμών δεν σημαίνει ότι απολαμβάνουμε περισσότερες υπηρεσίες...
Η εξήγηση είναι απλή. Οι Έλληνες πλήρωναν πάντα και εξακολουθούν να πληρώνουν και σήμερα τα περισσότερα χρήματα για την υγεία τους σε σχέση με τα όσα καλύπτουν τα Ταμεία και το κράτος.
Ενδεικτικό είναι το εξής στοιχείο: Η δημόσια δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα είναι 67,1%, δηλαδή για κάθε 100 ευρώ που διατίθενται για την Υγεία, τα 32,9 πληρώνονται από τα νοικοκυριά.
Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία είναι 78%, στη Γαλλία 77,4%, στη Γερμανία 76,7% και στην Ισπανία 73%.
Στις συγκεκριμένες χώρες, οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους τα 22 από τα 100 ευρώ.

Λιγότερα

Σε πιο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται μόνον οι Πορτογάλοι οι οποίοι πληρώνουν από την τσέπη τους περισσότερα από εμάς, με το κράτος τους να καλύπτει λιγότερα από το δικό μας.
Ακόμη και στην Πορτογαλία, ωστόσο, έχουν θεσμοθετηθεί μέτρα προστασίας των ειδικών ομάδων ασθενών, όπως οι χρονίως πάσχοντες, με «ταβάνι» στη συμμετοχή τους στην αγορά φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου