Τι εξυπηρετεί τo νέο όριο συνταγογράφησης;

Αρχές του 2014 με την υπ’ αριθμό Αριθμ. οικ. 3457 (ΦΕΚ Β 64/16.1.2014) Ρύθμιση θεμάτων τιμολόγησης φαρμάκων, ετέθη σε ισχύ από τέλη Ιανουαρίου το πλαφόν της φαρμακευτικής δαπάνης ανά γιατρό.


Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο ίσχυσε τους πρώτους τρεις μήνες του 2014, ωστόσο ανεστάλη προσωρινά ύστερα από απόφαση του ΣτΕ.

Ωστόσο ο προηγούμενος Υπουργός Υγείας ο κ. Γεωργιάδης επανέφερε το μέτρο του πλαφόν λόγω της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης τον μήνα Απρίλιο. Τα επιχειρήματα του τότε Υπουργού ήταν ότι η δαπάνη υπερέβη τον μηνιαίο στόχο των 160 εκατ. ευρώ κατά 21 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο η υπέρβαση ήταν 8 εκατ. ευρώ και οι γιατροί έγραψαν ένα εκατομμύριο περισσότερες συνταγές σε σχέση με τον Μάρτη.

Το πλαφόν της συνταγογράφησης με την νέα παραμετροποίηση έχει μπερδέψει συνολικά τους ιατρούς.

Προσπαθώντας να καταλάβω τη διαφοροποίηση θα μοιραστώ ορισμένα στοιχεία.

Το e-syntagografisis ορίζει πλαφόν συνταγογράφησης στο 80 % της περσινής δαπάνης και επί της ασφαλιστικής τιμής.

Το e-ΔΑΠΥ καταγράφει το συνολικό κόστος (δλδ της λιανικής τιμής).

Με την υπ΄αριθμόν Υ9/οικ.53768/2014 (ΦΕΚ Β΄/1796/01.07.2014),
Υπουργικής Απόφασης, καθορίζονται ανά ιατρό τα μηνιαία ελάχιστα όρια συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών, τα οποία όπως ορίζεται στην εν λόγω Υ.Α.

Όπως διευκρινίζεται, για τον υπολογισμό των στόχων ανά ειδικότητα υπολογίστηκαν οι συνταγές που συνταγογραφήθηκαν ανά ειδικότητα καθώς και η διαθεσιμότητα γενόσημων φαρμάκων στην εκάστοτε ομάδα, ώστε να εκτιμηθούν δυνητικά οι συνταγές που δύναται να αφορούν συνταγές για φάρμακα εκτός προστασίας ή γενόσημα φάρμακα.

Ενδεικτικά στην ειδικότητα της αγγειοχειρουργικής οι γιατροί υποχρεούνται να συνταγογραφούν αποκλειστικά γενόσημα φάρμακα όταν πρόκειται για εντερικές λοιμώξεις ενώ ανάλογα με την θεραπευτική κατηγορία τα ποσοστά συνταγογράφησης γενοσήμων κυμαίνονται από 15% έως και 100%.

Συμπερασματικά το παιχνίδι θα καταλήξει στο ποσοστό των γενοσήμων που θα συνταγογραφούμε, ωστόσο αν δεν υπάρχει συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία και να σταματήσει η ελεύθερη επιλογή φαρμάκου από τα φαρμακεία είναι παράλογο και άδικο να στοχοποιείται ο ιατρός. 

Θεωρώ πως είναι αρχικό στάδιο που σκοπό έχει να επιδείξει γρήγορο έργο στην Τρόικα διότι είναι άνευ συγκεκριμένου πλαισίου που μπορεί να επιπλήξει τον ιατρό που υπερβαίνει το πλαφόν κα αντιστοίχως να πριμοδοτήσει αυτόν που είναι υπάκουος στην συνταγογράφηση γενοσήμων.

 Dr tSiLi

1 σχόλιο:

  1. Θεωρώ πως είναι αρχικό στάδιο που σκοπό έχει να επιδείξει γρήγορο έργο στην Τρόικα διότι είναι άνευ συγκεκριμένου πλαισίου....ΤΣΑΠΑΤΣΟΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ,ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή