Ο Χάρτης της Φαρμακευτικής Κάλυψης των Ανασφάλιστων

Γράφει η Αγγελική Αγγουρίδη (Virus.com.gr)
Με την τροποποίηση του λογισμικού της ΗΔΙΚΑ θα τεθεί και επίσημα σε εφαρμογή το μέτρο της φαρμακευτικής κάλυψης και των ανασφάλιστων πολιτών. Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι και με ποιο τρόπο θα προμηθεύονται τα φάρμακα.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα δικαιούνται άμεσα εκατομμύρια ανασφάλιστοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους, καθώς, μετά την πρόβλεψη της δωρεάν νοσηλευτική τους κάλυψης, τίθεται σε ισχύ και το μέτρο της φαρμακευτικής τους κάλυψης.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από το Μάκη Βορίδη, το Χρήστο Σταϊκούρα και το Γιάννη Βρούτση καθορίζει τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες για τη χορήγηση των φαρμάκων σε όσους δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Συγκεκριμένα, αφορά όλους τους ανασφάλιστους ή όσους έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα Έλληνες πολίτες και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους, καθώς και τους ανασφάλιστους ομογενείς και υπηκόους κρατών μελών της ΕΕ ή τρίτων χωρών που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Πως θα προμηθεύονται οι ανασφάλιστοι τα φάρμακα τους; Καταρχάς, θα πρέπει να πάνε σε γιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο ή σε μονάδα του ΠΕΔΥ και ο οποίος θα συνταγογραφεί ηλεκτρονικά τα φάρμακα. Μάλιστα, οι δικαιούχοι θα καλύπτονται για όλο το φάσμα της φαρμακευτικής περίθαλψης, είτε πρόκειται για οξέα περιστατικά, είτε για χρόνιες παθήσεις, ενώ θα χορηγούνται και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους. 
Το μέτρο, βέβαια, αφορά τα σκευάσματα που περιλαμβάνονται στη θετική λίστα, ενώ διευκρινίζεται πως θα χορηγούνται στους ανασφάλιστους με την ίδια συμμετοχή, τις ίδιες επιβαρύνσεις και προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους ασφαλισμένους. Έτσι, αν ο ασθενής επιλέξει φάρμακο ακριβότερο από το φθηνότερο φάρμακο της κατηγορίας της δραστικής ουσίας στο οποίο ανήκει, θα πρέπει να πληρώσει τη διαφορά.

Οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα ιδιωτικά φαρμακεία. Ωστόσο, για να τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει η ΗΔΙΚΑ να δημιουργήσει ειδικό μητρώο και να τροποποιήσει το λογισμικό στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε να αναγνωρίζει τους ανασφάλιστους ως ένα επιπλέον ταμείο, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα.

Σε ό,τι αφορά το κόστος του μέτρου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γενικού λογιστηρίου του κράτους και του ΕΟΠΥΥ η ετήσια δαπάνη δεν θα ξεπερνά τα 340 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η πρόβλεψη του υπουργείου αφορά στην άντληση 100 εκατομμύριων ευρώ στο πλαίσιο της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ εξετάζονται και μια σειρά από μέτρα για την παρακολούθηση της και την έγκαιρη παρέμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου