Στο δεύτερο όροφο των παλαιών ανακτόρων σημερινή έδρα της βουλής των Ελλήνων δίπλα στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή βρίσκεται το γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη πρώην υπουργού Υγείας που πλέον εκτελεί χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ. Εκεί συνάντησε το Healthview τον κο Γεωργιάδη για μία συνέντευξη επί των πεπραγμένων του στο χώρο της Υγείας.
Τον είπαν εξολοθρευτή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ακόμη και νεκροθάφτη της Δημόσιας Υγείας, άλλοι τον χαρακτήρισαν μεταρρυθμιστή και κάποιοι δοθείσης ευκαιρίας τον προέτρεπαν απαξιωτικά να πάει στην τηλεόραση να πουλήσει βιβλία. Πράγμα που έκανε την επομένη μέρα του ανασχηματισμού για να «στείλει το μήνυμα» όπως είπε …και έτσι μερικούς τους έστειλε «αδιάβαστους». Εξάλλου «τα τερτίπια» τα επικοινωνιακά «τα κατέχει» και αυτό, του το αναγνωρίζουν φίλοι και «εχθροί».
Πολλά μπορεί να προσάψει κανείς στον κο Γεωργιάδη και φυσικά δύσκολα μπορεί να ξεχασθεί η φράση του «περί της δόξας των απολύσεων» και «το τι εστί βερύκοκο», όμως ο πρώην υπουργός υγείας δεν άφησε το χρόνο να κυλήσει. Για αυτό και άφησε ένα "ΠΕΔΥ" πίσω του που αν και προς το παρόν μπουσουλάει, ο ίδιος δηλώνει υπερήφανος.
Όμως πόσο περήφανος είναι ένας Έλληνας πρώην υπουργός της Υγείας να ακούει έναν Γερμανό πρώην υπουργό της Υγείας τον κο Τσέλερ σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα να ασκεί κριτική στο σύστημα υγείας της χώρας μας και να λέει ότι αυτό νοσεί σε βαθμό καταστροφικό και ότι οι έλληνες πολιτικοί δεν έχουν πάρει χαμπάρι για το τι πραγματικά συμβαίνει.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τους φίλους μας τους γερμανούς…
«Υπάρχει ένας αντιγερμανισμός στη χώρα μας που είναι άδικος και επιζήμιος» λέει ο κος Γεωργιάδης απαντώντας και στον υπαινιγμό. «Οι γερμανοί μας βοηθούν για να κάνουμε ένα σύστημα Υγείας βιώσιμο και να μπορούμε όταν αρρωστήσουμε σοβαρά να μη σκεφτόμαστε να πάμε στη Γερμανία για να γίνουμε καλά. Θαυμάζουμε το σύστημα Υγείας των γερμανών, αλλά όταν έρχονται οι γερμανοί να μας βοηθήσουν ακούμε ότι τους παραδώσαμε τα κλειδιά. Δεν έχω πάει σε συνεδρίαση που να πραγματοποιείται σε διεθνές περιβάλλον και να μην είναι οι γερμανοί, οι πιο φανατικοί μας υποστηρικτές.
Ο κος Τσέλερ είναι ένας συμπαθέστατος άνθρωπος και είναι ο επίσημος σύνδεσμος του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας με όλη την ομάδα των συμβούλων που βοηθάνε στις μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανία είναι η χώρα που έχει υποστηρίξει όσο καμία άλλη την Ελλάδα δίνοντας της δανεικά με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο αλλά και στέλνοντας ομάδες συμβούλων στα υπουργεία προκειμένου να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Το αν θα καταφέρουμε να κάνουμε ένα σύστημα Υγείας βιώσιμο στη χώρα μας θα το οφείλουμε και στους γερμανούς».
Όμως ο …συμπαθέστατος κος Τσέλλερ είπε ότι οι πολιτικοί δεν έχουν αντιληφθεί πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα.
«Ίσα ίσα που ο κος Τσέλλερ είπε ότι η μόνη μας ελπίδα είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ότι ο νυν υπουργός και ο απερχόμενος έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως την κατάσταση».
Ο κος Τσέλλερ - επιμένω - εξαίρεσε τους τρεις που αναφέρατε, αλλά είπε ότι εν γένει οι πολιτικοί δεν έχουν ιδέα για το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα.
«Προφανώς εννοεί του Συριζαίους γιατί είναι εκτός τόπου και χρόνου και δε χρειάζεται να μας το πει ο Τσέλλερ. Αυτό το ξέρουμε και μόνοι μας!»
Αντιπαρέρχομαι της απάντησης του κου Γεωργιάδη την οποία μόνο χιουμοριστικά μπορεί να τη δει κανείς για να γυρίσουμε στην Υγεία και δη στις δαπάνες και τις υπερβάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της IMS το 'Α εξάμηνο του 14, υπάρχει συρρίκνωση της φαρμακευτικής αγοράς με πτώση 6% σε αξία και 1% σε όγκο, από την άλλη η υπέρβαση στη δαπάνη εκτιμάται γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Θεωρείτε αποτελεσματικά τα μέτρα που πήρατε;
«Όταν έχουμε μία αναπροσαρμογή του στόχου από τα 2,37 δις του 2013 στα 1,94 δις το 2014 και όταν ακόμη και με τα 2,37 δις του 2013, το α εξάμηνο είχαμε 130 εκατομμύρια υπέρβαση, είναι παντελώς ανέφικτο να μην έχουμε υπέρβαση το ’14. Πόσο μάλλον με 500 εκατομμύρια λιγότερα στον προϋπολογισμό, όμως θα είχαμε τη μισή υπέρβαση εάν το ΣτΕ δεν είχε ρίξει το πλαφόν. Από τη στιγμή που έπεσε το πλαφόν οι δύο μήνες κινήθηκαν ανεξέλεγκτοι. Δεν είναι τυχαίο που οι δύο πρώτοι μήνες οπότε και υπήρχε το πλαφόν, η υπέρβαση έβγαινε μικρότερη διότι το πλαφόν κλείδωνε τη δαπάνη και δεν την άφηνε να ξεφύγει».
Μήπως με τον ίδιο τρόπο ξεφύγει και το ΠΕΔΥ και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ίσως τελικά δεν καταφέρει να περπατήσει;
«Το ΠΕΔΥ για 3,5 μηνών μια χαρά περπατάει, μακάρι και ο γιος μου να μπορεί να περπατήσει έτσι! Σήμερα που μιλάμε, στο ΠΕΔΥ εξετάσθηκαν τόσοι ασθενείς όσοι και στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, έχουμε ακριβώς τον ίδιο αριθμό εξετάσεων με τη διαφορά ότι τώρα ξοδεύουμε τα μισά λεφτά. Ε λοιπόν εγώ θεωρώ, ότι είναι μεγάλη επιτυχία, το κράτος να έχει τις ίδιες υπηρεσίες με το μισό κόστος. Για να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ΠΕΔΥ θέλει δύο χρόνια, υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν και χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί. Έχω την πλήρη πεποίθηση ότι θα γίνουν τα πράγματα όπως τα έχουμε ψηφίσει και η νέα πολιτική ηγεσία θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση με την ίδια και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».
Δηλαδή πιστεύετε ότι το ΠΕΔΥ όταν φτάσει στην ολοκλήρωση του αρχικού του σχεδιασμού θα προσφέρει τις υπηρεσίες που πρέπει, με τις ελάχιστες ειδικότητες γιατρών που διαθέτει;
«Ακούστε αυτό είναι μια στρέβλωση ελληνική. Σε όλο τον πλανήτη η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει δύο τρεις το πολύ ειδικότητες. Εμείς έχουμε περισσότερες γιατί κληρονομήσαμε το παλιό σύστημα. Η μεταρρύθμιση που κάνουμε στηρίζεται στον οικογενειακό γιατρό και αυτό θα γίνει μέσα στο 2014. Αυτός θα είναι το κλειδί που θα σου δίνει το παραπεμπτικό για να πηγαίνεις στο νοσοκομείο. Εμείς όμως το έχουμε σχεδιάσει ώστε να παίρνεις παραπεμπτικό και από τον ειδικευμένο γιατρό λόγω του ότι έχουμε περισσότερους ειδικευμένους γιατρούς από ότι γενικούς. Όταν μπει ο ρυθμιστής που λέγεται οικογενειακός γιατρός και γίνει η συνένωση των μονάδων ώστε να έχουμε εφημερία και 24ωρη λειτουργία των δομών του ΠΕΔΥ τότε θα αλλάξει το τοπίο που επικρατεί στα νοσοκομεία. Αυτός είναι ο στόχος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Δεν είναι δυνατόν να φτάνουν 1400 περιστατικά στον Ευαγγελισμό όταν τα περισσότερα από αυτά θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στη πρωτοβάθμια φροντίδα.
Μάλιστα ο χρόνος ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θεωρείται παγκόσμιο ρεκόρ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ ο χρόνος που απαιτείται για μια τέτοια μεταρρύθμιση είναι 10 χρόνια. Δεν πίστευαν ότι η Ελλάδα θα έκανε αυτό το βήμα που είχαν υποσχεθεί τόσες προηγούμενες ηγεσίες. Η συγχαρητήρια επιστολή της διευθύντριας του ΠΟΥ αφού παρέδωσα το αξίωμα είναι μία δικαίωση για μένα. Καταλαβαίνετε; Έρχεται ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και λέει μπράβο καλά τα κάνατε. Στην Ελλάδα όμως βιαζόμαστε τα θέλουμε όλα πιο γρήγορα. Φτάνει να μην έρθουν αυτοί οι κύριοι στην Ελλάδα και τα κάνουν μπάχαλο».
Είστε λοιπόν αισιόδοξος. Υπάρχουν όμως πολλοί που ανησυχούν για πολλά! Για παράδειγμα υπάρχει μεγάλη ανησυχία εκ μέρους του πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ότι τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ δε θα φτάσουν για να καλύψουν τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων.
«Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστός και αυτό το γνώριζαν όλοι όσοι επέλεξαν να κάνουν συμβάσεις με τον Οργανισμό. Γνώριζαν επίσης το νόμο του clawback διότι αυτός ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2013. Τα ήξεραν λοιπόν αυτά και επέλεξαν να παρέχουν υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ. Από εδώ και πέρα ο καθένας κάνει κουμάντο στην επιχείρησή του. Το κράτος όμως αυτά τα χρήματα έχει, αυτά τα χρήματα θα δώσει. Την τελευταία μέρα πριν τον ανασχηματισμό ο κος Μπέζας με δική μου εντολή είχε εκδώσει υπουργική απόφαση για την υιοθέτηση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων που μας είχε παραδώσι ο ΠΙΣ».
Ακούστηκε η άποψη ότι τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα θα έβγαιναν ακριβά…
«Κάθε άλλο, ήταν πολύ αυστηρά και θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον κο Βλασταράκο για τη συνεργασία σε αυτό τον τομέα. Πιστεύω ότι οι προτάσεις του, θα υιοθετηθούν και από τον κο Βορίδη Για πρώτη φορά θα μπουν «κόφτες» που είναι αναγκαίοι στο σύστημα των διαγνωστικών προκειμένου να ελέγξουμε τη δαπάνη».
Σας καταλογίζουν επίσης ότι βάζετε προσχώματα στις ελληνικές επιχειρήσεις σε σημείο που θεσμικοί παράγοντες της Υγείας μιλούν για ανθελληνοποιήση της οικονομίας της χώρας.
«Τι είναι αυτά που λέτε; Μόνο οι κομμουνιστές τα λένε αυτά. Πρόκειται για ιδεοληψία του χειρίστου είδους! Ακούστε, είμαστε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και είναι άτοπο να μιλάμε και για ελληνοποίηση και για ανθελληνοποίηση. Ή έχεις οικονομία που μπορεί να αντέξει τον ανταγωνισμό ή πας στο σπίτι σου. Αυτές τις απόψεις τις έχουν στην Βόρειο Κορέα».
Θα γίνουμε Βόρεια Κορέα εάν προστατεύουμε τις ελληνικές θέσεις εργασίας;
«Δε μπορείς να προστατέψεις κανένα. Η Ευρωπαϊκοί Επιτροπή Ανταγωνισμού παρακολουθεί και υπάρχουν βαριές ποινές. Καμία φαρμακευτική εταιρεία δε μπορεί να έχει προτεραιότητα. Θα τους «σκίσει» η Επιτροπή… και έχει βαριές ποινές».
Φυσικά, η πολιτική όμως είναι η τέχνη του εφικτού εάν δεν κάνω λάθος…
«Για την τέχνη του εφικτού μιλώντας, η κυβέρνηση έχει βοηθήσει υπέρ του δεόντος την ελληνική παραγωγή φαρμάκου».
Ότι έχει κάνει και με τα φαρμακεία; Όπου από ότι λένε οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί με το ποσοστό κέρδους που συμφωνήσατε με την τρόικα οδηγείτε σε λουκέτο γύρω στα 5.000—6000 από αυτά;
«Είναι το σχέδιο που υπέγραψε ο Μάκης Βορίδης για το οποίο θέλω να τον συγχαρώ…»
Μα πρόκειται για το δικό σας σχέδιο. Αυτό που είχατε εσείς ανακοινώσει…
«Το σχέδιο του τωρινού υπουργού υγείας Μάκη Βορίδη κινείται στο δικό μας σχεδιασμό και είναι ακόμη καλύτερο. Βοηθάει τη χώρα να συμμορφωθεί από τη μνημονιακή της υποχρέωση, βοηθάει τον καταναλωτή αφού μπορεί να γίνει μεγαλύτερη μείωση της τιμής των φαρμάκων και βάζει στα φαρμακεία τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους δίνοντας στους φαρμακοποιούς τη δυνατότητα να αυξήσουν το τζίρο τους και άρα να επιβιώσουν μια χαρά. Τους δίνουμε μερίδιο αγοράς που δεν είχαν, άρα και τη δυνατότητα να ρεφάρουν τη μείωση του ποσοστού κέρδους τους. Όλοι κερδίζουν το κράτος, οι καταναλωτές, τα φαρμακεία. Απλώς οι φαρμακοποιοί πρέπει να προσαρμοσθούν. Έτσι και αλλιώς όλοι προσαρμοζόμαστε στις εποχές που ζούμε. Σας το λέω και θέλω να το γράψετε εάν δικαιωθώ. Ότι οι φαρμακοποιοί δε θα κάνουν ούτε μία ημέρα απεργίας για αυτό, γιατί αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μία ισορροπημένη πρόταση».
Θα το έγραφα και εάν δε δικαιωνόταν, όμως πράγματι ο πρώην υπουργός Υγείας προέβλεψε σωστά και την επόμενη ημέρα της συνέντευξης, ημέρα συνέλευσης των φαρμακοποιών ελήφθη η απόφαση να μην προχωρήσουν σε απεργία παραμένοντας όμως όπως είπαν σε εγρήγορση.
Πάντως την ισορροπία δεν την πετύχατε με τους συνδικαλιστές! Ένα χρόνο υπουργός και βάλατε τους περισσότερους, απέναντί σας. Αν ξέρατε ότι αυτό μπορεί να σας στοίχιζε τη θέση σας στο κυβερνητικό σχήμα, θα το χειριζόσασταν διαφορετικά;
«Θα έκανα ακριβώς τα ίδια!»
Αυτό κινείται ανάμεσα στη διάσταση του αμετανόητου και του πολύ σίγουρου! Τι είναι περισσότερο θα το δούμε σε λίγο. Προς το παρόν πείτε μου. Μήπως καθυστέρει το έργο στο υπουργείο υγείας λόγω της μη ανάθεσης αρμοδιότητων μέχρι τη στιγμή που μιλάμε;
«Έτσι και αλλιώς τώρα όλες τις αρμοδιότητες τις έχει ο κος Βορίδης και μια χαρά μπορεί να διοικήσει το υπουργείο».
Τότε γιατί χρειάζονται οι άλλοι υπουργοί;
«Για να είμαστε ειλικρινείς αυτή η δομή είναι πιο περίπλοκη, εγώ δεν είχα αναπληρωτή υπουργό και μάλιστα που να προέρχεται από άλλο κόμμα».
Για να μη πω ο νοών νοείτω, σας ρωτώ γιατί νιώσατε την ανάγκη να ζητήσετε συγνώμη από τον Αντώνη Σαμαρά για τη στάση σας, όταν μείνατε εκτός κυβέρνησης. Έτσι και αλλιώς είναι κάπως οξύμωρο να παίρνεις τα εύσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως υπουργός υγείας και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης να βάζει φρένο στο έργο σου….
«Γιατί είχα μια υπέρθερμη αντίδραση που δε ταίριαζε με την ηλικία μου. Ο πρωθυπουργός κάνει κυβέρνηση με όποιον νομίζει. Έπρεπε να είμαι πιο συγκρατημένος».
Ο «ασυγκράτητος» αλλά αυτοκριτικός Άδωνις Γεωργιάδης που θα ξανάκανε όμως τα ίδια, - δύο απαντήσεις πιο πάνω - είναι πλέον κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Η τελευταία ερώτηση – στο πόδι – ήταν αν του λείπει το υπουργείο.
«Το υπουργείο Υγείας ήταν ένας κύκλος που έκλεισε τώρα είμαι εδώ κάνω μία καινούργια αρχή και έχω ένα πολύ ωραίο γραφείο».
Τον αποχαιρέτησα και φεύγοντας έριξα μια ματιά στο παράθυρο. Καμία σχέση η θέα στην πλατεία Συντάγματος με τη θέα στην οδό Αριστοτέλους!
ΠΗΓΗ: Healthview.gr Βάννα Κεκάτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου