Ύποπτη δωρεά στο νοσοκομείο Γεννηματάς

Γράφει ο Αιμίλιος Νεγκής (Virus.com.gr)
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας». Η προειδοποιητική αυτή ρήση ενός Τρώα για το Δούρειο ίππο ταιριάζει γάντι για μία δωρεά, που έχει γίνει στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς. Δωρεά η οποία θα στοιχίζει 30.000 ευρώ το χρόνο!

Η «τσουχτερή» δωρεά αφορά την εγκατάσταση ενός συστήματος διαχείρισης και αρχειοθέτησης ιατρικών εικόνων, το οποίο στη γλώσσα των ειδικών είναι γνωστό ως PACS (Picture Archiving and Communication System). 

Τα συστήματα αυτά αποτελούν την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας. Συνδέονται με απεικονιστικές συσκευές όπως ακτινολογικά, αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους και συσκευές λήψης υπερήχων ή μαστογράφους. Περιλαμβάνουν ειδικό λογισμικό για τη διαχείριση των ακτινοδιαγνωστικών εικόνων και φυσικά ειδικές οθόνες (υψηλής ανάλυσης - διαγνωστικές κλπ).
Στις 2-4-2014 λοιπόν τίθεται στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου η επίμαχη υπόθεση. Όπως φαίνεται από τα πρακτικά που έχουμε στη διάθεσή μας, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ενημερώνουν τα μέλη του Δ.Σ. ότι το νοσοκομείο έχει αποδεχθεί δωρεά συστήματος PACS, το οποίο μάλιστα έχει συνδεθεί με το δίκτυο πληροφορικής του νοσοκομείου, τους δύο αξονικούς και το μαγνητικό τομογράφο και χρησιμοποιείται δοκιμαστικά από το νευροχειρουργικό, το αγγειοχειρουργικό, το νευρολογικό, τα ορθοπαιδικά και τα παθολογικά τμήματα.

Να μην σας τα πολυλογώ, η εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων είναι ότι η λειτουργία και συντήρηση του συστήματος είναι πολυσύνθετη και πολύπλοκη. Όλως τυχαίως προτείνεται να την αναλάβει ένας ανάδοχος (προφανώς ο δωρητής) και ζητεί έγκριση για δαπάνη ύψους 30.000 ευρώ το χρόνο για τη συντήρησή του!

Γιατί λοιπόν είναι ύποπτη η όλη διαδικασία; Πρώτα πρώτα, το ετήσιο κόστος συντήρησης είναι υπερβολικό. Λάβετε υπόψη σας ότι πέρσι το νοσοκομείο Χατζηκώστα έκανε διαγωνισμό για σύστημα PACS με εφάπαξ δαπάνη 55.000 ευρώ (ασχέτως αν και εκεί το σύστημα για άλλους λόγους πελαγοδρομεί). 

Συνεπώς, με 30.000 ευρώ το χρόνο ουσιαστικά δεν πρόκειται για δωρεά αλλά μία μορφής leasing με απευθείας ανάθεση, η οποία για να μην κολλήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο τη βαφτίζουμε δωρεά και κάνουμε πρόχειρο διαγωνισμό για τη... συντήρηση. Εδώ δημιουργούνται πολλά εύλογα ερωτήματα: 

• Ποια είναι η αξία του συστήματος που έγινε δωρεά στο Νοσοκομείο ώστε να απαιτεί συντήρηση ύψους 30.000 ευρώ; 

• Πως το Νοσοκομείο αποδέχθηκε την προσφορά της δωρεάς χωρίς να γνωρίζει το κόστος της μετέπειτα συντήρησης; 

• Ποιες είναι οι προδιαγραφές του συστήματος που έγινε δωρεά στο Νοσοκομείο και πως ικανοποιεί της απαιτήσεις προμήθειας Ιατρο-τεχνολογικού Εξοπλισμού; 

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα συστήματα PACS, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαιτείται να είναι πιστοποιημένα ως Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός τουλάχιστον με πιστοποίηση CE κλάσης ΙΙ. Έχει το εν λόγω σύστημα τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ή λόγω της υποτιθέμενης δωρεάς το Νοσοκομείο έκανε τα στραβά μάτια; 

Υπάρχει κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία από την χρήση μη πιστοποιημένου λογισμικού; Σε ποιο άλλο Δημόσιο Νοσοκομείο έχει εγκατασταθεί το συγκεκριμένο σύστημα και ποια ήταν η αξία προμήθειας του;

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ένα μέλος του, το οποίο υπηρετεί σε άλλο νοσοκομείο (Ιπποκράτειο), δήλωσε πως το εν λόγω σύστημα έχει εγκατασταθεί και στο Ιπποκράτειο αλλά είναι δύσχρηστο! 

Σας άφησα το καλύτερο για το τέλος. Τελικά το Δ.Σ. εγκρίνει τη σκοπιμότητα για το έργο και κάνει το εξής απίστευτο: αναθέτει σε ειδική επιτροπή να προσδιορίσει τις απαιτήσεις για τον υποψήφιο ανάδοχο της παροχής των υπηρεσιών συντήρησης του συστήματος. Γιατί δεν έκανε το ίδιο όταν αποδέχθηκε την προσφορά του δωρητή για αντίστοιχες προδιαγραφές του υπό δωρεάν παραχώρηση συστήματος;

Είναι προφανές ότι κάποιοι στο Γ. Γεννηματάς προσπαθούν να παρακάμψουν τις νόμιμες διαδικασίες, προκειμένου ο εκλεκτός τους να κερδίσει 300.000 ευρώ μέσα σε 10 χρόνια. Χωρίς διαγωνισμό και αξιολόγηση. Είναι ώρα να παρέμβει ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και να ζητήσει να πλήρη έλεγχο για το θέμα. Αν χρειαστεί θα επανέλθουμε…

2 σχόλια:

  1. PACS ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ.,,,ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΜΑΛΛΟΝ ΑΛΛΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.....ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΝΕΕΣ ΑΞΟΝΙΚΕΣ ΑΦΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ..ΚΑΝΕΝΑ PACS ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανενα νεο απο τη υποθεση ? Διελευκανθηκε τελικα ? Τα ερωτηματα που προκυπτουν απο το ρεπορταζ απαντηθηκαν ?
    Ερωτηματα:
    1. Εχει γινει τελικα δωρεα ή οχι ?
    2. Αν εγκριθηκε η δωρεα το 2008,γιατι περασαν 6 χρονια για να κανουν τη συντηρηση ?
    Εχει ξοδεψει το νοσοκομειο εστω ενα ευρω (γιατι το εξοδο αυτο θα ηταν παρανομο φυσικα) για το προγραμμα αυτο ?
    3. Το CE κλασης ΙΙ απαιτειται απο την ευρωπαικη ενωση και απο το νόμο ή μηπως δεν
    απαιτειται αλλα επειδη τυχον το εχει καποια εκλεκτη εταιρεια μπαινει σαν απαιτηση σε διαγωνισμους φωτογραφικά ?
    4. Το εν λογω software πραγματι χρησιμοποιειται σε 5 τμηματα ? Το εχει χρησιμοποιησει εστω ενας γιατρος ή εστω γνωριζει εστω ενας ιατρος οτι υπαρχει ?
    5. Οι τιμες δεν παιζουν ρολο αφου αν ισχυει το ρεπορταζ ειναι πραγματι σκανδαλο, αλλά η ερωτηση ειναι απο τι εξαρταται η τιμη ενος τετοιου προγραμματος ? Ειναι εφαπαξ παντα ή παιζει ρολο το μεγεθος (χρηστες, αδειες κλπ) ? Ατυχες το παραδειγμα με το Χατζηκωστα αφου ειναι διαφορετικα μεγεθη. Ενα antivirus να παρει μια επιχειρηση, άλλη τιμη εχει να το παρει για 10 χρηστες και αλλη τιμη να το παρει μια αλλη επιχειρηση για 500 χρηστες.
    6. Σε άλλο ρεπορταζ για το ιδιο θεμα διαβασα οτι ενα τετοιο software μπαινει για να
    αντικαταστησει το κοστος των φιλμ (δεν ξερω αν ισχυει) το οποιο στο εν λογω νοσοκομειο ειναι 250.000 ευρω. Άρα αν μπει ενα τετοιο προγραμμα (οποιασδηποτε εταιρειας) ακομα και παρανομα να μπει, με κοστος 30.000 (αν ισχυει) και κερδος 250.000, τοτε το Νοσοκομειο θα γλυτωνει 220.000 το χρονο, δηλαδη 2.200.000 σε δεκα χρονια. Η ερωτηση ειναι γιατι δεν εχει μπει μεχρι τωρα ενα τετοιο προγραμμα οχι μονο σε αυτο αλλα σε ολα τα νοσοκομεια ? Γιατι να ξοδευονται εκατομμυρια ευρω το χρονο
    για φιλμ ενω σε ολη την Ευρωπη εχει καταργηθει το φιλμ εδω και 5-10 χρονια ? Γιατι δε
    βγαινουν διαγωνισμοι για ενα software που το κοστος συντηρησης του ειναι μικροτερο του 10% των εξοδων μονο για φιλμ ? Γιατι τελικα δεν εχει καταργηθει το φιλμ μονο στην
    Ελλαδα ? Αν λειτουργει 6 χρονια τοτε θα επρεπε να εχει γλυτωσει 1.500.000 ευρω απο
    αγορα φιλμ. Ισχυει ?

    Σχολια: Ακουγεται παραλογo και εξωφρενικο να γινεται δωρεα software σε Νοσοκομειο.
    Και αν υποθεσουμε οτι ειναι νομιμες οι δωρεες, παλι θα ηταν ηλιθιο να δεχτει ενα
    νοσοκομειο δωρεα χωρις να εχει σκεφτει τη συντηρηση. Επισης ακουγεται παραλογο ενα Νοσοκομειο να δεχτει δωρεα ενω ξερει οτι ειναι παρανομη απο τη στιγμη που ακομα και οι ασχετοι ξερουν οτι οι περισσοτεροι διαγωνισμοι ειναι "φωτογραφικοι", ουσιαστικα αναθεσεις.Εχουν ακουστει απειρες περιπτωσεις στην Ελλαδα για φωτογραφικους διαγωνισμους οπου ολα ειναι τυπικα νομιμα αλλα στην ουσια ειναι αναθεση. Γιατι λοιπον να ρισκαρει κατι παρανομο καποιος οταν ξερει οτι η ιδια δουλεια γινεται νομιμα ? Κατι μαλλον βρωμαει στην υποθεση.

    Αληθεια, τι ποσοστο του ρεπορταζ στηριχθηκε σε αποδειξεις και τι ποσοστο σε λογια ? Κι αν ειναι σε λογια των πρακτικων, αυτοι που ειπαν τα λογια μπορει να εχουν κερδος ή ζημια απο την υποθεση ? Τι ειναι χειροτερο σε ενα ρεπορταζ, να εχει δολο ή να ειναι
    αναληθες λογω κακων ή αδιασταυρωτων πηγων ? Τον δολο τον αποκλειω με βαση την ιστορία του blog και του συγγραφέα. Ποσο δυσκολο ειναι να διασταυρωθει πχ αν το συγκεκριμενο software εχει εγκατασταθει στο Ιπποκρατειο ? Δεν γνωριζω κατι για την υποθεση στο Γεννηματα αλλά γνωριζω πολυ καλα οτι στο Ιπποκρατειο δεν υπαρχει τετοιο προγραμμα και αυτο το στοιχειο μου γεννησε την περιεργεια να μαθω και 2-3 άλλα πραγματα που για εναν ρεπορτερ θα ηταν πολυ πιο ευκολο. Πως ειναι δυνατον να αναφερεται στο ρεπορταζ οτι ενας ιατρος που δουλευει στο Ιππποκρατειο το εχει δουλεψει και ειναι δυσχρηστο, όταν ενα τετοιο προγραμμα δεν εχει εγκατασταθει ποτε στο Ιπποκρατειο. Άρα γιατι εδωσε αυτη τη λαθος πληροφορια ο ιατρος ? Εκανε λάθος ή σκόπιμα ?
    Ενα ρεπορταζ τελικα πρεπει να καταγραφει τι ειπαν καποιοι ή να διασταυρωνει αυτα που ειπαν ?

    Ενδιαφερουσα υποθεση. Θα χρειαστεί να επανέλθουμε επωνυμα πλεον… σχετικα με υποπτους διαγωνισμους σε πολλά Νοσοκομεία. Να βοηθησουμε το ρεπορταζ. Χρονο να εχουμε να ασχολουμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή