Αλλαγές στις τιμές φαρμάκων και στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών

“Μπαράζ” αλλαγών στον τομέα του φαρμάκου αναμένεται τον Ιούνιο, ο οποίος είναι και μήνας κυβερνητικών αλλαγών.
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να ετοιμάζει ανασχηματισμό, με ανοικτό το ενδεχόμενο να αναλάβει παραγωγικό υπουργείο ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος!
Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να προχωρήσει σε ανατιμολόγηση σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά.
Στο τραπέζι μπαίνει εκ νέου η οριζόντια μείωση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%, όπως προβλέπει η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.
Το θέμα του φαρμάκου ξαναέρχεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας, το οποίο καλείται να προσαρμόσει τη σχετική δαπάνη στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και – σε κάθε περίπτωση – κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.
Ένας από τους τρόπους επίτευξης του στόχου είναι η αύξηση της χρήσης γενοσήμων, τα οποία αποτελούν σήμερα το 20% του συνολικού όγκου των σκευασμάτων που χορηγούνται στη χώρα μας.
Το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπερβαίνει το 60% και το υπουργείο Υγείας πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή, τόσο τα νοσοκομεία, όσο και τον ΕΟΠΥΥ.

Ανατιμολόγηση

Η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) απέστειλε έγγραφο προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, με το οποίο ζητεί να υποβάλουν φύλλα έρευνας και τα στοιχεία των υπό ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων τον επόμενο μήνα.
Η υποβολή των στοιχείων θα γίνει σε ηλεκτρονική μορφή και οι υπηρεσίες του Οργανισμού, δεν θα παραλαμβάνουν έντυπα φύλλα έρευνας και δεδομένων ανατιμολόγησης.
Τον Ιούνιο, αναμένεται να ανοίξει ξανά το θέμα του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.
Για να “χρυσώσει το χάπι”, το υπουργείο Υγείας εφαρμόζει την εξής πατέντα:
Δίνει στους φαρμακοποιούς την αγορά των σκευασμάτων υψηλού κόστους, τα οποία χορηγούνται σήμερα μόνον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.

Ποσοστό

Μειώνει, όμως, το ποσοστό κέρδους των εν λόγω φαρμάκων, σε σύγκριση με τα άλλα σκευάσματα που διαθέτουν από τα φαρμακεία τους.
Εκτιμά, δε, ότι η μείωση ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 1,5%.
Με δεδομένο ότι το μέσο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών είναι σήμερα 19%, η μείωση του 1,5% το διαμορφώνει στο 17,5%, αλλά με τον τζίρο αυξημένο (λόγω διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους).
Έτσι, η διαφορά με τα όσα έχει συμφωνήσει με την τρόικα (ποσοστό κέρδους 15%) είναι μικρή, δηλαδή 2,5%.
Αναμένεται νέος κύκλος επαφών με τους φαρμακοποιούς, προκειμένου να επιτευχθεί προσέγγιση.
ΠΗΓΗ: Iatronet Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου