ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ για το 8ωρο 29-4-2014

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ)
ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡ.279-ΕΙΔ-2658
ΚΑΝΙΓΓΟΣ 19 Τ.Κ. 10677 ΤΗΛ. 2103845732, ΦΑΞ 2103834869

Ηλεκτρονική διεύθυνση  www.poseypika.gr e-mail: poseypika@gmail.com                    29-04-2014

Αρ. Πρωτ. :  520

Προς
Υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη
Κοινoποίηση
1) Υφυπουργό Υγείας κ. Αντ. Μπέζα
2) Μ.Μ.Ε.

Θέμα : Πρόσφατη εφαρμογή 8ώρου συνεχούς ωραρίου σε γιατρούς ιατρείων της Π.Φ.Υ.

Κύριε Υπουργέ,

Πρό μηνός και πλέον περίπου, επιβλήθηκε με εγκύκλιο του υφυπουργού κ. Α. Μπέζα 8ωρη υποχρεωτική συνεχόμενη εργασία σε γιατρούς ειδικευμένους 45-67 ετών, που εξετάζουν ασθενείς στα ιατρεία ΠΕΔΥ, γεγονός που δεν έχει κανένα προηγούμενο εφαρμογής έως τώρα, αλλά και καμία επιστημονική λογική, ενώ αντίθετα πέραν όλων των άλλων εγκυμονεί και κινδύνους διάπραξης ιατρικών λαθών λόγω της υπερβολικής κόπωσης.
Στο ΕΣΥ, το ωράριο των γιατρών Επιμελητών και Διευθυντών είναι επτά ( 7 ) ώρες, αλλά  δεν εξετάζουν ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία στο ΕΣΥ  επί επτά ώρες. Οι γιατροί  του ΕΣΥ εξετάζουν ασθενείς  στα εξωτερικά  ιατρεία για 4 με 5 ώρες και με την βοήθεια  γραμματέων και νοσηλευτών ( -τριών). Οι ιατροί του ΠΕΔΥ  μόνοι τους χωρίς τη βοήθεια γραμματέων και  νοσηλευτικού προσωπικού, δεν είναι δυνατόν βέβαια να εξετάζουν συνεχόμενα ασθενείς  για περισσότερο από πέντε ώρες και ταυτόχρονα να εκτελούν ηλεκτρ. συνταγογραφία & παραπεμπτικογραφία, αφού  λόγω κόπωσης  θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ιατρικά σφάλματα. Διεθνώς, οι  ειδικευμένοι γιατροί δεν εξετάζουν συνεχόμενα ασθενείς για περισσότερο από πέντε περίπου ώρες.


Εξάλλου, πέραν της επιστημονικής λογικής, από το νόμο προβλέπονται  και  ειδικά ωράρια εργασίας. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες υπαλλήλων που έχουν ωράριο μικρότερο των οκτώ ωρών και μεγαλύτερο των τεσσάρων ωρών και θεωρούνται ότι εργάζονται  σε πλήρες ωράριο, όπως  οι τεχνολόγοι και οι νοσηλευτές  των  ακτινολογικών εργαστηρίων, οι βοηθοί Μικροβιολογικών Εργαστηρίων, καθώς και   οι εργαζόμενοι  σε αιμοδυναμικά τμήματα  που  το πλήρες ωράριό τους είναι  6 ½  ώρες (βλ. ΦΕΚ  Β 768/ 1992) κτλ.

Γενικά πλήρη ασφάλιση  κατά το εργατικό δίκαιο δικαιούται  ο εργαζόμενος  σε  εργασία στην οποία  ο εργαζόμενος απασχολείται  τουλάχιστον τέσσερις ώρες (βλ. π.χ. Διοικ. Πρωτ. Χαλκίδας 232/2012 στηριχθείσα στο αρ. 39 του ν. 1892/1990, δημ. σε asfalisinet.gr) Επομένως  οι ιατροί  στο ΠΕΔΥ  μπορούν να εργάζονται  σε πλήρες ωράριο με αριθμό ωρών  μικρότερο από οκτώ ( 8 ), λόγω των ειδικών συνθηκών της εργασίας τους. Ο νόμος για το ΠΕΔΥ  ΔΕΝ αναφέρει τον αριθμό των ωρών του ωραρίου των γιατρών στο ΠΕΔΥ. 
Οι  γιατροί  πριν την μετάταξή τους στο ΠΕΔΥ  πληρωνόντουσαν από τον ΕΟΠΥΥ  για 27 ώρες εργασίες την εβδομάδα ( 5 ώρες την Παρασκευή  και 5 ½ ώρες τις λοιπές ημέρες της εβδομάδας ) και είχαν δικαίωμα  άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Δεν είναι  νόμιμο, ενώ θα   πληρώνονται με τις ίδιες αποδοχές όπως και πριν, να ζητείται  να εργάζονται περισσότερες ώρες  χωρίς να τις πληρώνονται, και ενώ μάλιστα δεν μπορούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους με άλλη απασχόληση. Αυτό είναι παραβίαση του άρθρου 22 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ίση αμοιβή για ίση εργασία.

Παρακαλούμε για λόγους απλής επιστημονικής λογικής, αλλά και κρατούσης πρακτικής επί δεκαετίες και προς αποφυγή κατάρρευσης του συστήματος από εξάντληση των γιατρών, να επαναφέρετε το ωράριο στην προηγούμενη κατάσταση, διαφορετικά θα προσφύγουμε άμεσα στα Δικαστήρια.

Ο Πρόεδρος                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Αθ. Αποστολόπουλος                      Σ. Παρασκευόπουλος

12 σχόλια:

  1. Οι κρατουσες πρακτικες επι δεκατιες καιρός να λάβουν τελος. Αν δεν εργαζονται οι ιατροί 8ωρο αλλα 5ωρο οπως επιθυμούν τοτε τις υπολοιπες τρεις ώρες που θα τις εργαστουν. Μη μου πει κανεις σε επιτροπες και ελεγχους γιατι θα γελάσω.Μηπως σε μαυρη πελατιακη εργασία??? Και ο συσχετισμος με τα νοσοκομεια ?? αλλο ανεκδοτο. Θα βαπτισουμε τη συνταγογραφια με το επειγον του νοσοκομειου ή τη κλινική εργασια ενος ιατρού. 8ωρο και λιγο σας ειναι. Αλλιως στα ιατρεία σας να δειτε οτι οχι μόνο 8ωρο αλλα και 12 ωρο θα δουλευετε και θα προσευχεστε να εχετε τετοια δουλεια. Προταση προς υπουργό . Οτι τινος του αρεσει αλλοιως περιμενουν και αλλοι στην ουρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΙΕς 5 ΩΡΕς ΔΟΥΛΕΥΑΤΕ ?Η ΔΟΥΛΕΥΑΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΤΑ ΣΤΕΛΝΑΤΕ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΤΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΓΕΛΑΓΑΜΕ?ΚΑΛΑ ΛΕΕΙ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ , ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΝΑ ΑΔΕΙΑΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι θεσεις αδειες ειναι οποιος θελει παει.Γιατι τωρα που θα τα στελνουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στους προηγούμενους ανώνυμους και εάν είστε γιατροί: Μου κάνει εντύπωση εδώ και καιρό ότι κανείς πια από εμάς δεν νοιάζεται για το πιο σοβαρό, ούτε εδώ η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ (που το μόνο σωστό και σημαντικό που αναφέρει εδώ είναι το ίση αμοιβή για ίση εργασία, αλλά δεν λέει τίποτα για το ΠΟΣΟ είναι αυτό,) ούτε ο ΙΣΑ, ούτε ο ΠΙΣ κτλ.: Οι σιχαμερά γελοίες και απαξιωτικές αποδοχές μας!!! Πώς μπορείτε και το δέχεστε αυτό;;; Κοπανάτε ο ένας τον άλλον για ψίχουλα η βγάζετε παράνομα λεφτά και λέτε ότι αυτή είναι η αξιοπρέπειά σας, ότι έτσι θα ζήσουμε- κλέβοντας τους αρρώστους;; Αντί να παραιτηθούμε όλοι εν μία νυκτί (πραγματικοί όρχεις δεν υπάρχουν, μόνο εξυπνάκηδες), να του φύγει η μαγκία του Άδωνι, καθόμαστε να χτυπάμε ο ένας τον άλλον και η κάθε ομαδούλα να κοιτάει μόνο τον πισινό της, μη πάει και χάσει μισή καραμέλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ανωνυμος 1 προς τον 4ο ανωνυμο. Θεση μεσω ΑΣΕΠ συναδελφε ειχαμε και στην υπηρεσία μας στελναμε φαξ στις 730ωρα το πρωι και στις 3 ωρα το απογευμα με την υπογραφή μας και επι 12 συναπτά ετη λειτουργουσα το ιατρειο μόνο το απογευμα και την χασαμε για να διατηρησουμε το ιατρείο μας . Απο που αλλου να παραιτηθούμε. Για αυτο και οταν ακουω για 5ωρα κατι παθαίνω. Τωρα οσον αφορά το μισθό εχεις απολυτο δικιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην Αμφισσα απο τις 11,αντε 12 το αργοτερο οι γιατροι ξεκουραζονται,οχι λογω ταλαιπωριας αλλα λογω μη προσελευσης ασθενων!!Η μοναδικη παθολογος(που θα μπορουσε να ειναι γεματη) ειναι και διευθυντρια οποτε γραφει 10 συνταγες και τελειωνει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απάντηση προς όλους.
    α) Αυτοαπολύθηκα μαζί με τους άλλους γιατρούς, απο τον ΕΟΠΥΥ και ησύχασα! Γιατί δεν έφευγα απο μόνος μου και μαζοχιζόμουν τόσα χρόνια προσπαθώ να εξηγήσω. Το ΙΚΑ είχε γίνει το όπιο μου. Τώρα το ιατρείο πάει πολύ καλλίτερα, δουλεύω 7ωρο αντι για 12ωρο αν και μειώσαμε τις τιμές η δουλειά μου τώρα είναι αξιοπρεπής και δεν θέλω να ακούσω ούτε για συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Λίγα και καλά. Έχω πετάξει και τους αντιπρόσωπους απ'έξω. Άλλη εκμετάλευση και αυτοί. Επίσης βλέπω άλλη συμπεριφορά και εκτίμηση απο τον κόσμο.
    Το κυριότερο! Ζώ σαν άνθρωπος. Μου περισσεύουν ελεύθερες ώρες για μένα και την οικογένεια μου αν σας λέει κάτι αυτό.

    β) Το πρόβλημα με τους γιατρούς που έμειναν στο ΠΕΔΥ είναι ότι χειροτέρεψαν οι συνθήκες εργασίας, εργάζονται επιπλέον ώρες και πέρνουν τήν ίδια αμοιβή όπως και πρίν περίπου, 1000 ευρώ καθαρά. Χωρίς άλλα έσοδα (μαυρα ή νόμιμα) τα μηνιαία έξοδα δεν βγαίνουν. Η απειλή και ο φόβος για καταγγελία και προσβολές απο τον αγανακτισμένο κόσμο είναι καθημερινή.

    Αυτά και σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόλαβες όμως συνάδελφε κι έκανες πελατεία από το ΙΚΑ (πλέον ΠΕΔΥ), το οποίο τώρα σνομπάρεις και κράζεις ...
      Πριν με κράξεις να συνεχίσω: Έχω 6 μήνες ιατρείο (πριν 8 μήνες τελείωσα εξετάσεις ειδικότητας), και το 10άρικο του ΕΟΠΥΥ θα το ήθελα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, με 2 παιδιά & έξοδα να τρέχουν, αλλά ο Υπουργάρας μας (τα υπουργεία σας κι εσάς) φροντίζει να κρατά κλειστές τις πόρτες για εμάς τους νέους, με διάφορα προσχήματα.
      Τουλάχιστον είχες τα παντελόνια κι έφυγες, πήρες και κάποια ρίσκα. Προσωπικά για 1000 καθαρά με 8ωρο, έφυγα με... 1000.
      Αυτά τα ολίγα...
      ΥΓ 1: Καλλίτερα ή μήπως καλύτερα;
      ΥΓ 2: Πέρνουν ή παίρνουν
      ΥΓ 3: όπιο μου ή όπιό μου
      ΥΓ 4: Εκμετάλευση ή εκμετάλλευση

      Διαγραφή
    2. "Ανώνυμος2 Μαΐου 2014 - 12:59 μ.μ."
      Εντάξει, δεν δίνω εξετάσεις έκθεσης. Δεν έκανα ορθογραφικό έλεγχο. Το νόημα έχει σημασία. Μια απλή δημοσίευση είναι. (ΥΓ 1: Καλλίτερα ή μήπως καλύτερα; = Σωστά και τα δύο. ΥΓ 2: Πέρνουν ή παίρνουν = Λάθος γιατί -> παίρνω = αποκτώ, κατέχω, αγοράζω. περνώ= περάω -περῶ / κινούμαι, διασχίζω, περνάω. -> Αβλεψία κατά την πληκτρολόγηση.
      ΥΓ 3: όπιο μου ή όπιό μου = Σωστό. ΥΓ 4: Εκμετάλευση ή εκμετάλλευση = Λάθος πληκτρολόγησης. )

      ΔΕΝ θα ανταπαντήσω, μάλλον θα συμβουλεύσω. Οι νέοι γιατροί να ακούτε και κανένα παλιό (Ο νέος είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι αλλιώς). Δεν τα ξέρετε όλα στον επαγγελματικό χώρο. Σας λείπει η εμπειρία. Λοιπόν άκουσε: Εάν ήμουν τώρα, σήμερα στην ηλικία σου με νέο ξεκίνημα θα τελειοποιούσα τα αγγλικά μου και θα έφευγα εξωτερικό. Είναι μονόδρομος για ένα επιστήμονα. Έτσι απλά για να πετύχω.

      Αν για σοβαρούς λόγους, είμαι αναγκασμένος να μείνω Ελλάδα.
      α) Για εργασία στο Δημόσιο θα επέλεγα μόνο ΕΣΥ και θα έψαχνα για θέση ακόμα και στην επαρχία στοχεύοντας σε μια μελλοντική θέση Διευθυντή. Άλλες επιλογές αποκλείονται.

      β) Για ιδιωτική εργασία. "Πόσους πελάτες - επισκέψεις Χ 10 ευρώ για τον επιθυμητό τζίρο;" ή "φτάνουν τα 1000 ευρώ ως μηνιαίο εισόδημα για την οικογένεια μου; Όχι εάν ως γιατρός πρέπει να ζήσω αξιοπρεπώς. Μαζί μαύρα ή παράνομο ιατρείο; Κινδυνεύω." Μία λύση έχω. Είμαι καλός, το αξίζω και θα αγωνιστώ να αποκτήσω την πελατεία που δικαιούμαι.
      - Αρχή είναι, κανένας γιατρός δεν ξεκίνησε με πελατεία όλη την αποκτήσανε.
      - Τώρα είναι πιο δύσκολα αλλά θα τα καταφέρω. Αμείβομαι σωστά και λογικά γιατί ο κόσμος δεν έχει αλλά έτσι σιγά σιγά θα αυξήσω και την πελατεία μου. Καλλίτερα 10 - 20 ευρώ μετρητά στην τσέπη παρά 10 Αδωνίτικα και περίμενε. - Δεν θα αγοράσω χαβιάρι αλλά κάθε μέρα θα μπορώ να πάρω γάλα και πάνες στο παιδί. Ίσως τέλος του μηνός και κανένα δωράκι στην σύζυγο. "Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά μαζοχισμός με 1000 καθαρά". ( Οι παλιοί κυνηγούσαν τα ταμεία γιατί είχαν ιατρεία με άλλο καθεστώς. Όχι μόνο ΙΚΑ αλλά και Δημόσιο, ΤΥΔΚΥ, ΔΕΗ, ΤΕΒΕ κλπ)
      - Δεν είμαι εγωϊστής δεν τα ξέρω όλα, διατηρώ καλές σχέσεις με τους συναδέλφους, δεν κατηγορώ, δεν κάνω πονηριές μαζί τους, δεν παινεύομαι και θα με βοηθήσουν και αυτοί, διατηρώ κοινωνικές και φιλικές σχέσεις με όλους τους ασφαλισμένους.

      Άκουσε με και δεν θα χάσεις. Υπομονή. Είσαι στην αρχή. Αργά αργά γίνεται η αγουρίδα μέλι. Νομίζω ότι είσαι καλός. Αξίζεις κάτι καλλίτερο.

      Αυτά και σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου.

      Διαγραφή
  8. ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΝΕΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΚΑΘΟΜΟΥΝΑ ΕΔΩ...ΘΑ ΑΡΧΙΖΑ ΕΝΤΑΤΙΚΑ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΣΑ...ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΤΑ ΕΣΩΖΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ..ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΒΛΕΠΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΑΡΑ ΑΝ ΠΛΗΡΩΝΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ...ΟΙ ΔΕ ΠΑΛΙΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΙΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ...ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΛΙΠΟΣ ΣΕ ΠΑΛΙΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΓΕΝΝΗΣΕΙ Η ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ?ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΠΕΔΥ Η ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΣΟΥΙΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ?ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ανώνυμος2 Μαΐου 2014 - 12:59 μ.μ."
      Συμφωνώ. Όλοι μα όλοι πρέπει να καταλάβουμε τον εκβιασμό και την εκμετάλλευση να μην πω απαλλοτρίωση της τροϊκανής κυβέρνησης στην υγεία. Ο σχεδιασμός και η καταστροφή στην Υγεία είναι σχέδια από 30ετίας. Μερικές φορές του ξεφεύγουν του "Μπουμπούκου" και λέει αλήθειες. Τώρα που θα γεννήσει η Ευγενία δεν έχω δίλημμα. Τίνος είναι το παιδί αναρωτιέμαι μιας και ο Άδωνις είναι συνεχώς στα κανάλια.

      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή