Διάθεση φαρμάκων άνευ ιατρικής Συνταγής. Σκέψεις δραστικής αντίδρασης !























Διάβασα το δημοσίευμα στην εφημερίδα τα ΝΕΑ όπου διοχετεύουν τεχνηέντως  την σκέψη στους πολίτες  να αποκτούν τα φάρμακα (ακόμα και της θετικής λίστας) χωρίς ιατρική συνταγή.

Ο ασφαλισμένος σκέφτεται: Ας πάω να το πάρω μόνος μου για να Εξοικονομήσω τα 10ευρω. Είναι γοητευτικό να ασκώ ιατρική στον εαυτό μου ή σε κάποιον δικό μου.

Ο φαρμακοποιός σκέφτεται: Ας το διαθέσω άνευ συμμετοχής για μεγαλύτερη ρευστότητα και λιγότερη γραφειοκρατική διαδικασία.

Ο Υπουργός με τον ΕΟΠΥΥ σκέφτονται: Αποφεύγουμε την συμμετοχή και εξοικονομούμε πόρους.

Για τη δημόσια Υγεία δεν σκέφτεται κανείς.
ΟΛΑ για τα νούμερα, το χρήμα, τη ρευστότητα !


Συνάδελφοι πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη έναντι όλων, για να περιφρουρήσουμε την ιατρική αξιοπρέπεια και τη δημόσια Υγεία !

Διαβάστε τι ακριβώς αναφέρεται (κλικ στην εικόνα) στην αρνητική λίστα Φαρμάκων περί ιατρικής Συνταγής (πέμπτη στήλη).











Αρκετοί το φωνάζουμε αλλά φαντάζει δύσκολο στην εφαρμογή  του ! 
Για το λόγο αυτό καταθέτω την εξής πρόταση:

ΟΛΟΙ οι Ιατρικοί Σύλλογοι προσφεύγουμε στις εισαγγελικές αρχές  (την ίδια μέρα ) για να καταγγείλουμε την παράβαση του νόμου περί προμήθειας φαρμάκων άνευ ιατρικής συνταγής και πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία.

(ΦΕΚ Β 3046/16-11-2012)   Κατάλογος φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή και δεν  αποζημιώνονται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. (Αρνητική Λίστα)

 
(ΦΕΚ Β 329 13.2.2014)  Αντικατάσταση υπουργικής απόφασης έγκρισης του θετικού καταλόγου του άρθρου 12 παρ. 1  εδάφιο α' του ν. 3816/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.(Θετική Λίστα)
 
Κατόπιν τούτου αιτούμαστε στο Τμήμα Υγείας κάθε Περιφέρειας σύσταση ελέγχου φαρμακείων για τη διάθεση φαρμάκων από την αρνητική λίστα άνευ ιατρικής συνταγής.

Δηλαδή αν στην τιμολόγηση υπάρχουν 10 Fucicort και στο ράφι 4 πρέπει να επιδείξει ο φαρμακοποιός 6 συνταγές ιατρού. Έαν ΔΕΝ υπάρχουν αντίστοιχες συνταγές τότε να πληρώσει το αντίστοιχο πρόστιμο!

Ο μηχανισμός υπάρχει και εφαρμόζεται μόνο στα ναρκωτικά και στα προωθημένα αντιβιοτικά. ΠΟΤΕ άλλοτε !

Αν κάποιοι θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη ας το πράξουν συνολικά και όχι επιλεκτικά !


Ως πότε ΙΑΤΡΟΙ θα είμαστε ουρά του υγειονομικού σώματος; Είμαστε η Κεφαλή !

Το ΙΑΤΡΕΙΟ μας δεν είναι χώρος έκδοσης εκπτωτικού κουπονιού - συνταγογράφησης για φτηνή πρόσβαση στο Φαρμακείο αλλά χώρος άσκησης της ιατρικής.

7 σχόλια:

  1. αλλα λογια ν' αγαπιομαστε οι φαρμακεμπορες δεν βαζουν μυαλο. Ολα στα σουπερμαρκετ να τελειωνουμε μια και καλη μ'αυτους ζητω η τροικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ.ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΝ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΠΤΙΣΤΟΥΝ ΩΣ ΜΣΥΦΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΩΡΑΚΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ.ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΜΕΝΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα Φάρμακα που δεν αποζημιώνονται δεν είναι εκτός θετικής λίστας αλλά προέρχονται από εταιρείες που δεν πλήρωσαν Rebate ή Clawback !
    πχ Nitrong. Kerlone και άλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. I love u είπε ο Μπουμπούκος στον Λουράντ.Ουδείς μωρότερος των ιατρών πλην διδασκάλων.Όλα στα super market και να μπει υπεύθυνος βοηθός φαρμακοποιού,άλλωστε υπάρχει αναγνωρισμένη από το κράτος στη Φιλαδέρφεια στην Αθήνα-ένα έτος σπουδών σχολή -και να εξαφανιστεί δια παντός η έννοια του φαρμακοποιού όπως είναι.Μόνο κλινικοί φαρμακοποιοί για νοσοκομεία κλινικές εταιρείες ΜΚΟ κλπ.Όλα δικά τους τα θέλουν και στα φαρμακεία τα κοινωνικά των δήμων πληρώνονται κανονικά και εισφορές στο ΤΣΑΥ-βλέπε budget διαφόρων δήμων-...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς,ακόμη ένας αγώνας πρέπει να γίνει, για τη νόμιμη εφαρμογή του αυτονόητου! Όμως η ακατανόητη καναπεδοποίηση των γιατρών είναι στο ζενίθ. Δεν εννοείται να είναι όλοι κουρασμένοι.Οι δυσκολίες που ζήσαμε και ζούμε θα έπρεπε να μας είχαν κάνει πιό ενεργούς.Παθητικοί επαγγελματίες μόνον κακή πορεία μπορούν να έχουν,Κ.Καρύδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, είναι φάρμακα με ενδείξεις, αντενδείξεις , παρενέργειες κ.λ.π. Κάθε χρόνο συμβαίνουν και θάνατοι από την χρήση τέτοιων φαρμάκων. Η ασπιρίνη π.χ. ευθύνεται για θανατηφόρες γαστρορραγίες. ΔΕΝ πρέπει να υπάρχουν φάρμακα που να διακινούνται δίχως ιατρική υπόδειξη. Κάτι που συνηθίζεται αλλού ΔΕΝ είναι σώνει και καλά ορθό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω ταξιδεψει σε πολλες χωρες της Ευρωπης και αρκετα φαρμακα, οπως ακετυλοσαλικιλικο(ασπιρινη), παρακεταμολη(depon) κλπ πωλουνται ελευθερα στα σουπερ μαρκετ. Βεβαια με περιορισμο στον αριθμο των κουτιων που μπορει να αγορασει καποιος. Μονο εδω στην Ελλαδα μας επιασε ο πονος για τις ανεπιθυμητες ενεργειες? Και φυσικα οι φιλοι φαρμακοποιοι θα πρεπει να αγωνιστουν και εκεινοι ετσι ωστε να μην δινεται φαρμακο χωρις ιατρικη συνταγη και κατοπιν να στελνουν τον ασθενη στον γιατρο για να τους το γραψει. Γιατι αραγε δεν το κανουν? Υπαρχει πολλη σαπιλα στο συτημα!

      Διαγραφή