ΠΕΔΥ: Λιγότερες οι θέσεις των ιατρών;

Γράφει η  (Virus.com.gr)
Δεν πρόκειται να χρειαστούν πάνω από 3,5 χιλιάδες ιατροί για τις Μονάδες του ΠΕΔΥ φέρεται να εκτίμησε ο Αδ. Γεωργιάδης σε συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ. Με επικουρικούς γιατρούς θα καλυφθούν αρχικά οι θέσεις που θα μείνουν κενές. «Θα αξιολογήσουμε πόσες και ποιες από αυτές τις θέσεις χρειάζεται να διατηρήσουμε», υποστηρίζει ο Υφυπουργός.

Θέμα μεγάλης συζήτησης φαίνεται πως συνεχίζει να αποτελεί ο τελικός αριθμός των γιατρών που θα απασχολούνται στις νέες δομές της Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Μπορεί στη συνέντευξη τύπου της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης να ξεκαθάρισε πως όσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κάνουν αίτηση για το ΠΕΔΥ θα προσληφθούν, στις ίδιες μονάδες, και πως οι υπόλοιπες θέσεις που θα μείνουν κενές θα επαναπροκηρυχθούν, αλλά η διαδικασία αποδεικνύεται ελαφρώς πιο περίπλοκη. 

Όπως διευκρίνισε, όμως, στη συνέχεια ο Αντώνης Μπέζας, οι γιατροί που θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ θα είναι γιατροί του ΕΣΥ, αφού θα υπάγονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Οι οργανικές θέσεις των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ είναι κατ’ ουσίαν προσωποπαγείς, αφού με την άρνηση εκείνων που τις κατείχαν να συμμετέχουν στο νέο δίκτυο της ΠΦΥ καταργούνται αυτοδικαίως. 

Στόχος της Αριστοτέλους μπορεί να είναι η πρόσληψη μόνιμων γιατρών αλλά για να γίνει αυτό με νέους γιατρούς στο πλαίσιο του ΕΣΥ θα πρέπει να ακολουθηθεί μια πολύπλοκη διαδικασία, που διαρκεί μήνες και απαιτεί ειδικά συμβούλια και σύσταση οργανικών θέσεων. 

Ωστόσο, «στο διάστημα αυτό έχουμε τη δυνατότητα να προσλάβουμε επικουρικούς γιατρούς, άμεσα, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων», τόνισε ο Υφυπουργός Υγείας. Πάντως, όσοι δεν συνεχίσουν στις νέες δομές δεν δικαιούνται αποζημίωση, σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου.

Λίγη ώρα αργότερα, τα μέλη της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιά δήλωναν πως ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους πως δεν θα χρειαστούν στη νέα ΠΦΥ πάνω από 3 με 3,5 χιλιάδες ιατροί. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Η. Σιώρα, εκπροσώπου εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ο Υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι δεν θα μείνουν στην ΠΦΥ περισσότεροι από τους μισούς γιατρούς, ενώ υπολόγισε ότι για το ΠΕΔΥ δεν χρειάζονται περισσότεροι από 3000 γιατροί. Αντίστοιχα και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη σημείωσε ότι κατά τις εκτιμήσεις του Υπουργού οι γιατροί που χρειάζονται για το ΠΕΔΥ δεν ξεπερνούν τις 3,5 χιλιάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου