Χωρίς φάρμακα ασθενείς με σοβαρές παθήσεις

Γράφει η   (Virus.com.gr)
Αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ απαγορεύει πλέον τη διάθεση των νοσοκομειακών φαρμάκων από τα φαρμακεία του οργανισμού.

Περισσότερες από 8 ημέρες έχουν μείνει χωρίς φάρμακα ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, όπως ογκολογικοί και ρευματοπαθείς, μετά την παύση της διάθεσης των νοσοκομειακών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Όπως καταγγέλλουν ο Σύλλογοι Καρκινοπαθών και Ρευματοπαθών, με επείγον έγγραφο του στις 22/1/2014 προς τα φαρμακεία του οργανισμού, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απαγορεύει πλέον τη διάθεση των νοσοκομειακών φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες, που προορίζονται για χρήση σε δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, τα φάρμακα αυτά θα χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μόνο αφού προηγηθεί έγγραφο της Διοίκησης του Νοσοκομείου προς τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στο οποίο θα τεκμηριώνεται η αδυναμία προμήθειας φαρμάκων και αφού δοθεί εντολή από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Να θυμίσουμε πως, έως σήμερα τα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις ήταν διαθέσιμα στους ασφαλισμένους και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με μια απλή σφραγίδα «στερούμεθα» των φαρμακείων των νοσοκομείων, σε περίπτωση που τα τελευταία αδυνατούσαν, λόγω χαμηλών προϋπολογισμών, να τα προμηθευτούν. 

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, από την πλευρά τους, εκτιμώντας τις εκάστοτε ανάγκες, διέθεταν τα απαραίτητα αποθέματα. Παρότι αυτή η διαδικασία συχνά ταλαιπωρούσε τους ασθενείς, αφού έπρεπε πρώτα να περάσουν από το νοσοκομείο και μετά να πάνε με τη συνταγή και τη σφραγίδα «στερούμεθα» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ώστε να επιστρέψουν μετά πάλι στο νοσοκομείο για τη θεραπεία τους, τώρα δημιουργείται επιτακτικό πρόβλημα, λόγω της αιφνιδιαστικής αλλαγής. Η διαδικασία διαφοροποιήθηκε «μέσα σε μια νύχτα χωρίς να προλάβουν τα νοσοκομεία να προμηθευτούν τα φάρμακα αυτά, ούτε και να δηλώσουν αδυναμία προμήθειάς τους και άρα να αιτηθούν τα συγκεκριμένα φάρμακα να εξακολουθήσουν να χορηγούνται από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ», όπως τονίζουν οι σύλλογοι των ασθενών.

Αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή τα φαρμακεία των νοσοκομείων να μην διαθέτουν σημαντικά ογκολογικά και ρευματολογικά φάρμακα για εξωτερικούς ασθενείς, ενώ τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, που έχουν αποθέματα, απαγορεύεται να τα διαθέσουν. 

Ο Σύλλογος «ΕΥ ΖΩ με τον Καρκίνο» και ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης, ζητούν να σταματήσει η άνευ λόγου ταλαιπωρία των ασθενών με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, αφού η «διακοπή των θεραπειών τους έχει σοβαρές συνέπειες για την εξέλιξη των νοσημάτων τους πολλές φορές δε και για την ίδια τους τη ζωή».

Κρίνουν σημαντικό να επιτραπεί και πάλι η προμήθεια των συγκεκριμένων σκευασμάτων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας τους από τα δημόσια νοσοκομεία είτε να προκριθεί η κατ εξαίρεση διάθεσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου