Τι αλλάζει στο ΠΕΔΥ

Εβδομάδα εξελίξεων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) η τρέχουσα, αφού το νομοσχέδιο που θα «γεννήσει» το ΠΕΔΥ πηγαίνει προς ψήφιση, εν μέσω απεργιών. 

Κορυφώνεται η κόντρα για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, αυτή την εβδομάδα με την κυβέρνηση να φέρνει το νομοσχέδιο προς ψήφιση την Πέμπτη και τους γιατρούς να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Υπέρ της μεταρρύθμισης τάχθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ στο πλευρό του Άδωνι Γεωργιάδη συντάσσεται και το ΠΑΣΟΚ, ως επί το πλείστον.

Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις στο σχέδιο νόμου αποδείχθηκαν ικανές να κάμψουν κάποιες ενστάσεις, με μια μόνο εξαίρεση. Αγκάθι παραμένει το άρθρο για τις κλινικές ημερήσιας νοσηλείας, με το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να ψηφίσει άρθρο που θα αφήνει στον εκάστοτε Υπουργό Υγείας την αρμοδιότητα για τον καθορισμό όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών.

Ωστόσο, η Αριστοτέλους φαίνεται να το συζητάει και ευελπιστεί μια νέα πρόταση να είναι έτοιμη προς κατάθεση έως την Πέμπτη. Βέβαια, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις του κόμματος της συγκυβέρνησης για τον οικογενειακό γιατρό, ενώ εισήγαγε και το άρθρο για τον ηλεκτρονικό φάκελο.
Ενός είδους συμβιβασμός φαίνεται, επιπλέον, να έχει επιτευχθεί στο ζήτημα των κενών θέσεων που θα προκύψουν μετά την κινητικότητα. Το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει την επαναπροκήρυξη των θέσεων αυτών, ενώ το αρχικό νομοσχέδιο προέβλεπε την κατάργηση τους. Τελικά, ο Υπουργός Υγείας θα αποφασίζει ποιες από αυτές τις θέσεις θα καταργούνται και ποιες θα επαναπροκηρύσσονται. 

Την ίδια ώρα, αρκετά ασαφείς φαίνονται οι όροι με τους οποίους θα συμβληθούν με το σύστημα οι γιατροί που θα αποχωρήσουν από την ΠΦΥ, ο οποίος να θυμίσουμε γίνεται αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών υγείας. Ο Υφυπουργός Αντ. Μπέζας στη Βουλή δεν κατάφερε να αποσαφηνίσει το ζήτημα κάνοντας λόγο για ειδικό καθεστώς συμβάσεων. Πάντως, όσοι μείνουν στο νέο σύστημα δεν θα πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία εντός επτά ημερών από την ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά αφού έχει ανακοινωθεί η ένταξη τους στο ΠΕΔΥ.

Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αναμένεται να συνεχιστεί και δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες αλλαγές στο σχέδιο νόμου, έως την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, υπέρ των νομοθετικών ρυθμίσεων για τις Μονάδες Ημερήσιας Φροντίδας τάσσεται το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμιάτρων, καταγγέλοντας «τη συστηματική απόπειρα συγκεκριμένων κέντρων να αναχαιτίσουν κάθε προσπάθεια της πολιτείας να εκσυγχρονίσει τις δομές υγείας προς όφελος των πολιτών». Όπως σημειώνουν τα μέλη του Κολλεγίου, «το σχετικό άρθρο όπως κατατέθηκε στο Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) από το Υπουργείο Υγείας είναι απολύτως σύννομο και σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ωστόσο, συναντά για πολλοστή φορά εμπόδια από τον ίδιο άνθρωπο και τους πέριξ αυτού. Καταγγέλλουμε την πρακτική του συγκεκριμένου παράγοντα, ο οποίος παρουσιάζεται όχι μόνο ως Αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ, αλλά και ως σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης για θέματα Υγείας». Υποστηρίζουν μάλιστα πως, πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσια Υγείας υπολογίζει ότι τα οφέλη για τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ΕΟΠΥΥ από τη λειτουργία των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, να ανέρχονται σε 225 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. 

Οι γιατροί

Την ώρα που οι κοινοβουλευτικές διεργασίες οδεύουν προς την ψήφιση του Νομοσχεδίου για το ΠΕΔΥ, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν την απεργία τους. 
Στο πλευρό τους οι ελευθεροεπαγγελματίες και νοσοκομειακοί γιατροί, που εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις για το μέλλον της ΠΦΥ, μετά την ψήφιση του νόμου. 
Ωστόσο, μιλώντας στο Mega, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν δίστασε να υποστηρίξει πως οι απεργίες δεν πέτυχαν το στόχο τους, αφού η συνταγογράφηση ελάχιστα έπεσε. «Δεν μειώθηκαν ούτε κατά χίλιες οι συνταγές την περίοδο της απεργίας», είπε χαρακτηριστικά.
Οι Γιατροί, πάντως, δεν κάνουν βήμα πίσω και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για αυτή την εβδομάδα. Την Τρίτη το απόγευμα το ΠΑΜΕ προγραμματίζει συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου, ο χώρος της Υγείας θα παραλύσει στο πλαίσιο της πανυγειονομικής απεργίας. ΟΕΝΓΕ, ΠΙΣ, ΕΟΟ, ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ και άλλοι φορείς των γιατρών θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί, έξω από το Υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για κατεδάφιση της Δημόσιας Υγείας, που θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του «τερατουργήματος» νομοσχεδίου για την ΠΦΥ. «Είναι αδιανόητο και για πρώτη φορά συμβαίνει σε ευρωπαϊκή χώρα, να κλείνουν οι δημόσιες δομές υγείας, με πρόσχημα μια μεταρρύθμιση. Το Ν/Σ δεν περιέχει τις απαραίτητες οικονομοτεχνικές επεξεργασίες για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως αυτό της υγείας», ξεκαθαρίζει.

Την ίδια ώρα, ασαφές και ανεφάρμοστο χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου η Ομοσπονδία των Οδοντιάτρων, λέγοντας πως “ακυρώνει στην ουσία την Πρωτοβάθμια Οδοντιατρική Περίθαλψη και θέτει τον οδοντίατρο εκτός αυτής”.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), Αθ. Κατσίκης, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε πως παρατηρούνται ασάφειες και προβλήματα όσον αφορά στον τρόπο συνεργασίας των οδοντιάτρων με το Π.Ε.Δ.Υ., στον τρόπο παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον ασθενή, με δυσάρεστες επιπτώσεις στη στοματική και γενική υγεία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου