Πάροχοι ΕΟΠΥΥ: Κατηγορίες και υποψίες για τις ελεγκτικές εταιρείες

Για οσμή σκανδάλου κάνει λόγο η Ένωση Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Λάρισας, με αφορμή την υποχρέωση για οικονομικό έλεγχο τους από ιδιωτικές εταιρείες. Για ωμό εκβιασμό κάνουν λόγο συμβεβλημένοι γιατροί και διαγνωστικά κέντρα. Εξώδικη διαμαρτυρία απέστειλαν οι επαγγελματικές ενώσεις της ΠΦΥ.

Συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για υποχρεωτική σύναψη συμφωνίας διαγνωστικών κέντρων και κλινικών με ιδιωτικές εταιρείες για τη διενέργεια οικονομικών ελέγχων.

Η Ένωση Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Λάρισας (ΕΜΒΛ) ζήτησε για δεύτερη φορά την παρέμβαση των βουλευτών Λάρισας ώστε να παράσχουν «προστασία από αθέμιτες πρακτικές και κερδοσκοπικές τάσεις», ενώ κάνει λόγο για «οσμή σκανδάλου» με αφορμή ελέγχους των διαγνωστικών κέντρων από ιδιωτικές εταιρίες και την κατ’ ουσίαν κατάργηση του δημοσίου ελέγχου. 

Συγκεκριμένα, Αριστοτέλους και ΕΟΠΥΥ ζητούν από τους παρόχους να πληρώσουν για έλεγχο που έχει ήδη γίνει και οποίος πλέον μπορεί να γίνει άμεσα και ηλεκτρονικά από το ίδιο το Υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, από 1/1/2013 ο κλάδος βρίσκεται σε real time διασύνδεση που σημαίνει ότι το υπουργείο μπορεί να παρακολουθήσει την εκτέλεση των παραπεμπτικών κατά τη στιγμή διενέργειας των εξετάσεων
Έτσι, η Ένωση εκφράζει την απορία της με «την επιμονή του Υπουργείου Υγείας να ελεγχθούν οι εξετάσεις του 2013 από τις ιδιωτικές εταιρείες τη στιγμή που έχει ήδη γίνει από το προσωπικό των περιφερειακών διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ . «Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε σε ποσοστό 90 % που ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ νομοθέτησε να γίνεται . Το υπόλοιπο 10 % εδώ και τρία χρόνια οι υπάλληλοι δεν έχουν εντολή να το ελέγξουν και φυσικά να το εκκαθαρίσουν», σημειώνεται. 

Σύμφωνα με την Ένωση, για τις –ήδη ελεγμένες- εξετάσεις του 2013 οι Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες (ΙΕΕ) απαιτούν 17 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί έως και το 3,1 % του τζίρου των εργαστηρίων, όταν η αξία του έργου τους δεν ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ. «Ζητούν τη μεταφορά 20 εκατομμυρίων παραπεμπτικών στην Αθήνα όπου έχουν την έδρα τους , δεν έχουν προσωπικό και θα το προσλάβουν όταν υπογράψουν τις συμβάσεις μαζί μας κι αφού εισπράξουν το 30 % της αμοιβής τους ως προκαταβολή , μια μόνον από τις τέσσερις ελεγκτικές είναι έτοιμη να μας δώσει ένα προσχέδιο σύμβασης κι όλες μιλούν για χρόνο αποπεράτωσης των εργασιών τους 7 μήνες , όταν οι υπάλληλοι των ΠΕ.ΔΙ στη Λάρισα ελέγχουν τις υποβολές σε 2 μόλις μήνες», σημειώνει η ΕΜΒΛ, προσθέτοντας πως η αμοιβή των ΙΕΕ παραμένει ίδια, είτε πρόκειται για λίγα παραπεμπτικά είτε για πολλά. 
«Υπάρχουν κάποιοι που δεν επιθυμούν για ευνόητους λόγους τον αδιάβλητο ηλεκτρονικό έλεγχο και επιβάλλουν τις ιδιωτικές ελεγκτικές; Ποιοι τις ελέγχουν αυτές τις εταιρείες και πως;» καταλήγει. 

Οι ιδιώτες πάροχοι υγείας δεν αρνούνται τον έλεγχο αλλά κατηγορούν τον ΕΟΠΥΥ ότι με ωμό και εκβιαστικό τρόπο τους αναγκάζει, μέσω της απειλής στάσης πληρωμών, «να συνάψουν σύμβαση με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες που ο ίδιος έχει επιλέξει προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη του». Σε κοινή ανακοίνωση τεσσάρων φορέων (πρωτοβάθμιας φροντίδας, διαγνωστικά κέντρα, ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί και φυσιοθεραπευτές) αναφέρουν πως ο ΕΟΠΥΥ απαιτεί από τους παρόχους να επωμισθούν το κόστος των ελέγχων και παρεμβαίνει υπέρ των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών χαρίζοντας τους 18.000.000 ευρώ «αλλά από τα χρήματα άλλων».
Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ αρνείται την προσφορά των παρόχων, ύψους 1.000.000 ευρώ, υπέρ των υπαλλήλων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προκειμένου να ολοκληρωθεί εντός 60 ημερών ο έλεγχος. 
«Αν ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επείγεται να προχωρήσει πάση θυσία ο έλεγχος για τον οποίο οι ελεγκτικές εταιρείες ζητούν χρόνο τουλάχιστον 7 μηνών όπως αναφέρουν, τότε θα πρέπει να αναλάβει ο ίδιος και το οικονομικό κόστος».

Τι λέει ο ΕΟΠΥΥ

Με ανακοίνωση του ο ΕΟΠΥΥ ξεκαθαρίζει πως «η σύναψη συμβάσεων μεταξύ ιδιωτικών κλινικών και ελεγκτικών εταιρειών που θα κάνουν τον κλινικό έλεγχο και την εκκαθάριση των απαιτήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ του 2013, αποτελεί υποχρέωση».
Λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται, με επιστολή του στους παρόχους ο ΕΟΠΥΥ όριζε προθεσμία έως τις 15 Φεβρουαρίου για να υπογράψουν συμβάσεις με τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

«Ήδη δόθηκε εντολή να αποπληρωθεί ο μήνας Αύγουστος του 2013 μόνο για τις ιδιωτικές κλινικές που έχουν ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ ότι έχουν υπογράψει σύμβαση με ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία. Οι υπόλοιποι πάροχοι υπηρεσιών υγείας θα πληρωθούν τον Αύγουστο με εντολή του Υπουργού Υγείας μόνο και αφού ενημερώσουν τον Οργανισμό ότι έχουν υπογράψει σύμβαση με ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία», σημειώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου