ΠΙΣ: Θα αναλάβουμε δράσεις και θα καλέσουμε σε κινητοποιήσεις για την απόσυρση του Nομοσχεδίου για την ΠΦΥ

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θα αναλάβουμε δράσεις και θα καλέσουμε σε κινητοποιήσεις
για την απόσυρση του Nομοσχεδίου για την ΠΦΥ

Σε κινητοποιήσεις θα καλέσει τους γιατρούς όλης της χώρας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, στα πλαίσια των δράσεων τις οποίες προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να ακυρώσει την ψήφιση του Nομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, μετά τη Συνεδρίασή του της Παρασκευής 10.1.2014, ζητεί από τον Υπουργό Υγείας και την Κυβέρνηση, να μην προωθήσουν καν στη Βουλή το Νομοσχέδιο, το οποίο όχι μόνο βάζει ταφόπλακα στη Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και με το κλείσιμο των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, προσβάλλει κάθε αξία δημοκρατίας, ελευθερίας και κοινωνικής προστασίας.

Σε συνεννόηση με τις Ομοσπονδίες του χώρου της υγείας και τους Ιατρικούς Συλλόγους, θα προωθήσουμε ποικίλες δράσεις και κινητοποιήσεις με σκοπό αυτό το Νομοσχέδιο, να αποσυρθεί, αλλά και να προστατευθεί με κάθε τρόπο η χειμαζόμενη σήμερα υγεία και περίθαλψη του ελληνικού λαού.

Ζητούμε από τον Πρωθυπουργό της Χώρας και την Κυβέρνηση συνολικά, να σταματήσουν την πολιτική αυτή στον τομέα της υγείας και μέσα από ουσιαστική συζήτηση με τα κόμματα και τους φορείς, να προωθηθεί σχέδιο για την Π.Φ.Υ., το οποίο να γίνεται αποδεκτό και από την κοινωνία και από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την πολιτική, που προωθείται από το Υπουργείο Υγείας, ως κοινωνικά, ηθικά και οικονομικά απαράδεκτη και ζητά να σταματήσει πάραυτα η λογική της ικανοποίησης των αριθμών που επιβάλλει η Τρόϊκα με τις απολύσεις και κατάργηση Μονάδων Υγείας.

Με υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία του παρόντος και του μέλλοντος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τον κ. Υπουργό Υγείας να προωθήσει Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, αλλά και στην ευπρεπή λειτουργία και τα εργασιακά δικαιώματα των ιατρών και των άλλων εργαζομένων του χώρου της υγείας.

Το Νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή, καθιερώνει ένα νέο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), το οποίο είναι πρόχειρο, ατελές, αίολο, αλλά και ασαφέστατο, μεταθέτοντας τη δόμησή του με Υπουργικές Αποφάσεις του μέλλοντος. Διαφαίνεται ο σκοπός του για την απόλυση των ιατρών των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ, μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει, αλλά και την διάλυση των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

Τα όποια Αστικά Κέντρα αναφέρονται, τα οποία θα συγκροτηθούν στο μέλλον, αποτελούν προκάλυμμα, ώστε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν την αποδόμηση και να δημιουργήσουν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύοντας ότι απέμεινε στη τσέπη του κάθε πολίτη, προκειμένου να πάρει την ιατρική του εξέταση και το φάρμακό του.

Η κοινωνία δεν αντέχει τη σημερινή εποχή καταστροφικούς χειρισμούς, αλλά και κινήσεις μέσα από τις οποίες το Κράτος αποσύρεται από κάθε είδος βοήθειας και αλληλεγγύης και μεταφέρει στους πολίτες αυτές τις δράσεις. Το νομοθέτημα αυτό, είναι το χειρότερο που επεχείρησε Υπουργός Υγείας να προωθήσει στη Βουλή.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

2 σχόλια:

  1. Εγώ πάντως ως αμιγώς ιδιώτης ιατρός ειλικρινά δεν πρόκειται να απεργήσω για καμία νεοϊδρυθείσα δομή υγείας. Διότι όταν θα κλείνει το δικό μου ιατρείο δεν θα απεργήσει κανένας ΕΣΥτης ή ΠΕΔΥτης συνάδελφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή