Τα όρια στη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη, ξεπερνούν τα όρια της ανοχής μας

 Ο σχεδιασμός ξεκίνησε με τον το ΦΕΚ Β’ 3117/9/12/13, εν συνεχεία με εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ και από χτες 15 Ιανουρίου του 2013 εμφανίστηκε το μήνυμα στην σελίδα τoυ e-syntagografisis στα στοιχεία όλων των ιατρών ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης και ειδικότητας.

Όριο μηνιαίας δαπάνης ΕΟΠΥΥ:     €  Τρέχουσα μηνιαία δαπάνη:    €

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως υπάρχει μια πρόχειρη και κακέκτυπη αντιγραφή του Γερμανικού συστήματος Υγείας των ιδιωτικών ιατρείων.

Στη Γερμανία υπάρχει ίδιο πλαφόν σε όλους τους ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον αντίστοιχο ΕΟΠΥΥ και το σύστημα κλειδώνει έτσι όπως οραματίζονται να το εφαρμόζουν κι εδώ. Με δυνατότητα υπέρβασης 20% ανά μήνα και κάθε τρίτο μήνα ορίζεται μήνας εκκαθάρισης.

Ωστόσο:
  • Υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη για τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ με απευθείας πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ (όχι από τον ιατρό).
  • Υπάρχει σύμβαση ιατρών με ΕΟΠΥΥ με πληθυσμιακά κριτήρια αλλά εδώ δεν εφαρμόζεται διότι δεν υπάρχει ούτε Υγειονομικός χάρτης, ούτε αρκετοί συμβεβλημένοι σε όλη την επικράτεια. 
  • Υπάρχει προώθηση των γενόσημων κι όχι η αμφισβήτηση γύρω από την αποτελεσματικότητα των φτηνών φαρμάκων.
  • Υπάρχει ανεπτυγμένο το σύστημα των Ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και οι ιατροί έχουν επιλογή. Οι συμβαλλόμενοι ιατροί με τις ιδιωτικές εταιρείες αμείβονται καλύτερα βλέποντας λιγότερους ασθενείς.

Είναι λογικό πως η οριζόντια αυτή περικοπή προκύπτει από τον στόχο που έχει θέση η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατόπιν εντολής της Τρόικα. 
Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από 2.4 δις στα 1.8 δις.

Όταν ο στόχος της φαρμακευτικής δαπάνης ορίζεται σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας (όπου συνεχώς μειώνεται) είναι λογικό πως αγνοούν δείκτες νοσηρότητας και ταυτόχρονα αδιαφορούν, μετακυλώντας την ευθύνη και τον τρόπο διαχείρισης  στους ιατρούς.

Από την άλλη δείχνουν αδυναμία  να ορίσουν λογικούς κανόνες διαχείρισης και εμφανίζονται  ιατροί με υψηλή φαρμακευτική δαπάνη από πέρυσι να υπερτερούν έναντι άλλων πιο συντηρητικών συναδέλφων και ειδικά των νέων.

Συνάδελφοι,

Είμαστε συνεχώς υπό  πίεση και ασκούμε ιατρική με την πλάτη στον τοίχο, σε σημείο να υπάρχουν επιπτώσεις στην καθημέρα ιατρική πράξη και συγχρόνως διαταράσσεται το πλέον ευαίσθητο κομμάτι της ιατρικής. Αυτό της αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού – ασθενή.

Είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων αλλά με μια λογική σειρά και έναν σωστό προγραμματισμό.

Αν δεν αντιδράσουμε μαζικά και συντονισμένα δεν θα μας λάβουν ποτέ σοβαρά υπόψη.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Έκτακτες συνελεύσεις όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του ΠΙΣ και να λάβουμε μια απόφαση που θα την τηρήσουμε ΟΛΟΙ οι ιατροί.


Κλείνουμε τους υπολογιστές και την συνταγογράφηση για πέντε ημέρες.

Τότε θα προγραμματίσουμε το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Διότι πλήττονται ΟΛΟΙ και ίσως είναι μοναδική ευκαιρία.

Αν δεν το πράξουμε συντονισμένα θα το επιβάλλουν μεμωνομένα στο τέλος κάθε μήνα στον καθένα μας.

Δεν γίνεται αλλιώς - Δεν πάει άλλο !


Ηλίας Τσέρκης - Παθολόγος

8 σχόλια:

  1. Κι εγώ σήμερα το αντιλήφθηκα. Μάλλον αφορά το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός της συμμετοχής του ασθενούς. Διότι συνταγογράφησα φάρμακο αξίας 2000€ με συμμετοχή 0% και δεν αύξησε το όριο. Ελλιπές το μέτρο σίγουρα. Τζένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔEN αυξάνεται το όριο με την συνταγογράφηση, αλλά με την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία... Συνάδελφε Ηλία, γίνονται εγκλήματα εις βάρος μας διαρκώς, αλλά ο ΠΙΣ πήγε στον πρωθυπουργό μόνο όταν εθιγει το ΙΚΑ... Με ποια λογική εγώ έχω όριο 10.000€ , και αλλού συνάδελφοι επίσης παθολόγοι 40.000€? Αν υπερσυνταγογραφει κάποιος, έτσι ανταμείβεται, ενώ εγώ που έγραψα με κάποιο μέτρο, τώρα τιμωρούνται με ένα εξαιρετικά χαμηλό όριο... ωραία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ από τους συλλόγους είναι μεγάλη! Πράγματι μόνο με τους γιατρούς του ΙΚΑ ασχολούνται και αυτούς τους στήριξαν με πολλά "θα θα θα". Μόλις χθες ο ΙΣΑ ασχολήθηκε με το επίμαχο ΦΕΚ 3117B της 9ης Δεκεμβρίου 2013,στέλνοντας εξώδικο στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.Δείτε σχετικό χθεσινό άρθρο μου στο http://medispin.blogspot.gr/2014/01/kk-ta.html Κωνσταντίνος Καρύδης,Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος,Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχθές διάβασα εδώ(http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,5293.msg45051.html#msg45051) αυτό:

    "Πιστεύω ότι το όριο δαπάνης δεν πρέπει να αφορά ούτε στον ιατρό ούτε στον ασθενή. Το όριο πρέπει να είναι συνυφασμένο με την αιτιολογία.

    Βάσει των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ας καθοριστεί το μέγιστο ποσό(ανά θεραπευτική ουσία) που μπορεί να συμμετέχει ο ΕΟΠΥΥ. Εάν, επί παραδείγματι, σε μία οξεία βρογχίτιδα ο ιατρός κρίνει ότι ο ασθενής του πρέπει να λάβει αντιβίωση, να είναι σε θέση να συνταγογραφήσει ΟΠΟΙΟ σκεύασμα(από τις "προτεινόμενες" δραστικές ουσίες του πρωτοκόλλου) επιθυμεί και ο ασθενής να καταβάλει την αναλογία του όπως θα έχει, εκ των προτέρων, οριστεί.

    Επιπλέον να οριστεί ένα ελάχιστο χρονικό όριο "συνταγογράφησης". Να μην μπορεί, έτσι, ο ιατρός να συνταγογραφεί "απείρως", σε ένα 24ωρο.

    Επίσης, να μπλοκαριστεί η δυνατότητα συνταγογράφησης, εκτός του καθορισμένου ωραρίου, σε ιατρούς που λειτουργούν σε δημόσιο φορέα.

    Τέλος, να υπάρχει διασταύρωση, στους ιδιώτες ιατρούς, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την απόδειξη. Ας δημιουργήσουν ένα "πλαίσιο" όπου θα συμπληρώνουμε τον αριθμό του παραστατικού που εκδόσαμε.

    Με αυτό τον τρόπο η συνταγογράφηση δεν μπορεί να ξεφύγει από λογικά και θεμιτά όρια, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό των ατόμων που ο ιατρός εξετάζει και που, εν τέλει, δεν πρέπει να ενδιαφέρει κανέναν αυτό!!! Εάν, φυσικά, αυτό είναι το ζητούμενο και όχι η ρατσιστική αντιμετώπιση των λειτουργών υγείας."

    Μου φαίνεται πολύ λογικό και απλό. Γιατί δεν το κάνουν; Και την φοροδιαφυγή θα χτυπήσουν και τις πονηριές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνάδελφοι δεν χρειάζεται να κλεισουμε τους υπολογιστες μας για 5 ημέρες. Σε ένα τρίμηνο κάνοντας ευσυνείδητα τη δουλεια μας βάσει των επιστημονικών δεδομένων θα μας πετάξει έξω το συστημα συνταγογραφησης. Τοτε θα πάμε όλοι διακοπες. Εκει θα έρθουν τα ελληνικά ταχυδρομεια με συνταγογραφηση απο ιατρικες εταιρείες που θα εχουν το μέσο πλαφον ανα ειδικότητα απο όλη την επικράτεια να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους. Και ζησαν αυτοί καλά και μεις χειρότερα. Απορία ?? Υπάρχουν συναδελφοι που συνταγογραφούν και δεν κοβουν αποδειξεις??? Τολμηρότατοι !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ.ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΡΕΣ...ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΕ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ...ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ?.....ΟΧΙ.....Ε ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΤΣΙ...ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ....ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΤΑ 2 ΕΥΡΩ....ΟΠΟΤΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ,ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΒΙΑΣΤΙΚΟΙ,ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΟΛΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ΑΔΩΝΙΣ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΜΠΟΡΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΦΑΡΜΑΚΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΤΙΣ ΡΑΒΔΟΥΣ ΧΡΥΣΟΥ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ ΠΟΥ ΚΟΣΜΕΙ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΑΡΝΤ....ΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ....ΤΟΣΟ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΤΡΩΜΕ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ?ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ...ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΗ...Ε ΤΟΤΕ ΕΠΕΣΕ ΕΞΩ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή