Ο ΙΣΑ κατέθεσε στο Συμβούλιο Επικρατείας αίτηση ακύρωσης για το πλαφόν στη συνταγογράφηση

Καλούμε τα μέλη μας να προσέλθουν για την κατάθεση ατομικών ασφαλιστικών μέτρων. Είμαστε στο πλευρό του κάθε γιατρού για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνει κανείς ασθενής χωρίς το φάρμακό του.
O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε σήμερα στο Συμβούλιο Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης που αφορά το πλαφόν στη συνταγογράφηση.
Παράλληλα συνεχίζεται η κατάθεση ατομικών αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων για κάθε μέλος μας που παρακωλύεται στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος λόγω του απαράδεκτου αυτού μέτρου.
Δεν θα επιτρέψουμε να μείνουν οι ασθενείς χωρίς την ενδεδειγμένη θεραπεία .Ο ΙΣΑ ξεκαθαρίζει ότι είναι στο πλευρό κάθε γιατρού προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην απρόσκοπτη συνταγογράφηση με βάση κριτήρια επιστημονικά και όχι λογιστικά.
Ο ΙΣΑ από την πρώτη στιγμή δήλωσε τις ενστάσεις του για το πλαφόν το οποίο βασίστηκε αμιγώς σε λογιστικά κριτήρια και όχι σε επιστημονικά, αναμένοντας ότι θα ανακληθεί άμεσα το συγκεκριμένο αδόκιμο μέτρο.
Μάλιστα με μεγάλη αγανάκτηση ενημερωθήκαμε ότι όχι μόνο δεν ανακλήθηκε το μετρό αλλά αντιθέτως σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων μας έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα της συνταγογράφησης εξαιτίας της υπέρβασης του πλαφόν. Ενόψει των
ανωτέρω:
  1. Κατατέθηκε σήμερα αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της υπ. αριθμ. οικ. 3457/2014 (Ρύθμιση θεμάτων τιμολόγησης φαρμάκων) απόφασης του Υπουργείου Υγείας και κατά της υπ. αριθμ. 433/7-1-2013 απόφασης του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ και επίκειται η εκδίκαση της αίτησης αναστολής.
  2. Επίσης καλούμε τα μέλη μας να αποστέλλουν email στο plafoniatroi@eopyy.gov.gr για τις ενστάσεις τους σχετικά με το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο στη μηνιαία δαπάνη συνταγογράφησης για δύο λόγους: 
    1.  για να δηλώσουν τα αιτήματα τροποποίησης του πλαφόν τους σύμφωνα με τις ανάγκες των ασφαλισμένων και 
    2. διότι η ενέργεια αυτή  πέραν του ενημερωτικού χαρακτήρα, έχει νομική αξία. 
Σε περίπτωση που, εξαιτίας αυτού του αδόκιμου μέτρου, κάποιος γιατρός αντιμετωπίσει ποινικές, αστικές ή πειθαρχικές ευθύνες, για σωματική βλάβη ή βλάβη στην υγεία του ασθενή του, λόγω έλλειψης δυνατότητας συνταγογράφησης των απαραίτητων φαρμάκων , με την αποστολή του ως ανωτέρω υποδεικνυόμενου email, θα υπάρχει η έμπρακτη απόδειξη ότι ο γιατρός είχε ήδη επισημάνει στον ΕΟΠΥΥ τις ενστάσεις του για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Στο email, καλούμε τους γιατρούς να αποστέλλουν:
α) ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ (το οποίο διαφέρει για κάθε γιατρό)
β) ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ του ιατρού οι οποίες αναφέρονται :
•           στον αριθμό ασθενών που εξυπηρετεί ,
•           στην φύση της ειδικότητας
•           στο υψηλό κόστος των φαρμάκων της ειδικότητας
•           στα έτη άσκησης ιατρικής
•           στην πιθανόν προηγούμενη εργασιακή του σχέση πχ ως ιατρός του ΕΣΥ, ειδικευόμενος, ΙΚΑ κλπ.
γ) Στο τέλος πρέπει να αναφέρονται οι κάτωθι παράγραφοι:
«Ενόψει αυτών, γίνεται σαφές ότι η εκτέλεση του μέτρου αυτού που αφορά στην αφαίρεση ουσιαστικά της δυνατότητας συνταγογράφησης, θα μου προκαλέσει ανεπανόρθωτη ηθική και υλική βλάβη, η οποία συνίσταται στην υποβάθμιση του ρόλου μου και στη σημαντική μείωση της πελατείας μου, καθότι θα πρέπει να διώχνω τους ασθενείς μου, και ως εκ τούτου συνεπάγεται το κλείσιμο του ιατρείου μου καθότι δεν νοείται η άσκηση της ιατρικής χωρίς τη δυνατότητα χορήγησης στον ασθενής της ενδεδειγμένης θεραπείας.
Επίσης η κατάσταση αυτή θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στη φήμη μου ως ιατρού και συνακόλουθα στον κλονισμό της εμπιστοσύνης και την αποξένωση των ασθενών μου λαμβανομένου υπόψη και της ιδιαίτερης εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλεται η σχέση του ιατρού με τον ασθενή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του Ν. 3418/2005 Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας.
Τέλος επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος μου για τα ως άνω, αλλά πρωταρχικώς για τον κίνδυνο που προξενεί το μέτρο αυτό στους ασθενείς μου, οι οποίοι εκτίθενται σε κίνδυνο της υγείας τους.»
3) Πρέπει τέλος να σας ενημερώσουμε ότι τα μέλη μας δύνανται να προσέρχονται στην Νομική Υπηρεσία του ΙΣΑ για να ενημερώνονται για την διαδικασία κατάθεσης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων για κάθε ιατρό μέλος μας ατομικά με αίτημα προσωρινής διαταγής.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

                                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Σχόλια