Τίτλοι τέλους πέφτουν στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε ο ΕΟΠΥΥ μέχρι τώρα. Δύο ακριβώς χρόνια μετά τη σύσταση του Οργανισμού, αναμένεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο επιχειρείται εκ βάθρων αναμόρφωση του ρόλου του, με απώτερο στόχο το συμμάζεμα και έλεγχο των οικονομικών του.
Το νομοσχέδιο σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες στην κατεύθυνση της ενοποίησης των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, θα περιγράφεται ο νέος χαρακτήρας του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα σταματήσει να λειτουργεί ως πάροχος υπηρεσιών υγείας. Αντιθέτως θα διατηρήσει μόνο την ιδιότητά του ως αγοραστής υπηρεσιών για τους ασφαλισμένους από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας. Τα συμβόλαια του ΕΟΠΥΥ, ως αγοραστής πλέον, θα πρέπει κατά συνέπεια να αναφέρονται μόνο σε ιατρικές παρεμβάσεις τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητας, ενώ η σύναψη συμβάσεων θα υπακούει στα κριτήρια της αποδοτικότητας.
Ακολούθως θα ορίζεται η διοικητική ενοποίηση των πολυιατρείων του Οργανισμού με τα δημόσια νοσοκομεία και η υπαγωγή τους στις επτά υγειονομικές περιφέρειες της χώρας. Στο πιο κρίσιμο σημείο του νομοσχεδίου θα περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η κινητικότητα του ιατρικού προσωπικού και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι στο σύνολό τους φτάνουν τις 8.000. Οι αντιδράσεις έρχονται από το μέτωπο των γιατρών, δεδομένου πως όσοι επιλέξουν να παραμείνουν στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα χάσουν το δικαίωμα να λειτουργούν παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο. Υπολογίζεται πως περίπου 3.000 γιατροί θα αποχωρήσουν, προτιμώντας τα ιατρεία τους. Τέλος, στο νομοσχέδιο θα ρυθμίζονται θέματα που θα αφορούν τις προμήθειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινητικότητα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ακόμη και σε 15 ημέρες από την κατάθεση του νομοσχεδίου, ενώ στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η μεταφορά να έχει ολοκληρωθεί εντός 20 ημερών.
Οι βασικές αρχές πάντως στις οποίες θα στηριχτεί το νέο «οικοδόμημα» του ΕΟΠΥΥ είναι οι ακόλουθες:
- O ΕΟΠΥΥ να αποτελέσει μια ισχυρή οικονομική και διοικητική οντότητα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, επιλύοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του.
- Ενίσχυση της οικονομικής του αποτελεσματικότητας, αντιμετωπίζοντας άμεσα την προκλητή ζήτηση και την υπερκοστολόγηση, κυρίως τους τομείς του φαρμάκου και των διαγνωστικών εξετάσεων.
- Θα υπάρχει Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία θα διαπραγματεύεται με όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας συμφωνίες τιμής – όγκου και εκπτώσεις.
- Θα διενεργείται οικονομικός και ειδικός κλινικός έλεγχος των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υγείας.
- Αναμόρφωση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ).
Την ίδια ώρα πάντως, και ενώ η μεταρρύθμιση στην υγεία προχωρά, οι γιατροί του Οργανισμού συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου, απειλώντας ακόμη και με προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της κινητικότητας. Οι γιατροί έχουν ανακοινώσει ότι θα συνεδριάσουν εκ νέου τη Δευτέρα για να καθορίσουν τη στάση τους.
Βίκυ Κουρλιμπίνη Vicky.kourlibini@capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου