Το ΕΔΥΠΥ του ΠΑΣΟΚ και το ΠΕΔΥ του Άδωνι

Νέος «πονοκέφαλος» στην Κυβέρνηση για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και μάλιστα από τον κυβερνητικό εταίρο. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τη δική του πρόταση για την ΠΦΥ, με ενστάσεις, αλλαγές και προσθήκες ακόμη και στο όνομα που θα λάβει το νέο δίκτυο. Το απόγευμα ραντεβού με τον Άδωνι.

Με μια έντονα προεκλογική διάθεση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τη δική της πρόταση για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), διευκρινίζοντας πως το Νομοσχέδιο χρειάζεται ενίσχυσης. 
«Πρόκειται για νομοσχέδιο σκελετό στο οποίο εμείς βάζουμε τη σάρκα», είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, με τους βουλευτές της συμπολίτευσης να υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για σύγκρουση αλλά για θέσεις που συμπληρώνουν τη νομοθετική ρύθμιση. 

Με αυτή την πρόταση ανά χείρας (μπορείτε να τη διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω) θα συναντήσουν το απόγευμα (18.00) τον Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ θα ζητήσουν συνάντηση και με τους εισηγητές των άλλων κομμάτων για να συζητήσουν τις παραμέτρους του Σχεδίου Νόμου, το οποίο συζητείται αύριο το απόγευμα (18.00) στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Ωστόσο, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απέφυγαν να απαντήσουν ευθέως αν θα το καταψηφίσουν στην περίπτωση που δεν υιοθετηθούν οι προτάσεις τους από τον κ. Γεωργιάδη. «Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους για όσα θεωρούμε απαραίτητα ώστε να λειτουργήσει η μεταρρύθμιση», σημειώνει ο εισηγητής από πλευράς ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος. «Δεν πρόκειται για αντιπαράθεση ή αιφνιδιασμό για τον Υπουργό. Ήταν επιθυμία και του Υπουργού να καταθέσουμε προτάσεις, στη λογική της συμπλήρωσης των κενών», υποστήριξε κ. Ρήγας. «Η πρόθεση μας είναι θεσμοθετηθεί μια ΠΦΥ με ένα ΝΣ που δεν θα χρειάζεται πληθώρα Υπουργικών
Αποφάσεων, χωρίς κενά και θα ρυθμίζει όλα τα ζητήματα», διευκρίνισε. Τόνισαν, παρόλα αυτά, την καθυστέρηση στην παρουσίαση ολοκληρωμένων θέσεων από Υπουργείο.

Τα «αγκάθια»

Από τα βασικά «αγκάθια» για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποτελεί η κατάργηση των θέσεων, όσων γιατρών αποχωρήσουν οικειοθελώς από το Σύστημα Υγείας, προτείνοντας την επαναπροκήρυξη τους, ενώ ένσταση εκφράζουν για το πλήθος των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται. 

Στις βασικές ενστάσεις του κόμματος της συμπολίτευσης περιλαμβάνεται και η ανάγκη για σύσταση ενός δικτύου γιατρών από τα Κέντρα Υγεία και τους συμβεβλημένους, ανά Καλλικρατικό δήμο, με σφαιρικό προϋπολογισμό, ώστε να αποφευχθεί η ανισότητα της περιφέρειας με το κέντρο. Επιπλέον, οι γιατροί θα πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσα στο νομό, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση.

Μάλιστα, κατά τους βουλευτές με τις αλλαγές αυτές θα ευνοηθεί η μετακίνηση νέων γιατρών στην επαρχεία, ενισχύοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς του πολίτες. 
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει χρονοδιάγραμμα ενός χρόνου, έως ότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία Χρονοδιάγραμμα ενός χρόνου για πλήρη λειτουργία. Επιπλέον, ο κεντρικός σχεδιασμός θα πρέπει να είναι αρμοδιότητα των ΔΥΠΕ, σε ποσοστό έως και 80%, αντί να χρειάζεται Υπουργική Απόφαση. 

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην πλήρη αναδιαμόρφωση του άρθρου για τον οικογενειακό γιατρό, εισάγοντας επιπλέον ειδικότητες (όπως γυναικολόγοι αλλά και ιατροί εργασίας, που θα αναλάβουν ρόλο «οικογενειακού γιατρού» στους χώρους εργασίας).

Επίσης, συνέταξαν ξεχωριστό άρθρο για τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, σημείο στο οποίο κρίνουν πως το Νομοσχέδιο είχε ελλείψεις. Παράλληλα, προχώρησαν σε αλλαγές για προσόντα αξιολόγησης των γιατρών, ενώ επανεισήγαγαν το άρθρο για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, σε διαφορετικό πλαίσιο. Εξετάζοντας τα διεθνή παραδείγματα κατέθεσαν μια πρόταση με κοινούς κανόνες τόσο για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 
Σε ό,τι αφορά την 24ωρη λειτουργία του νέου συστήματος ΠΦΥ, το ΠΑΣΟΚ προσθέτει και τη δυνατότητα για διευρυμένο ωράριο, με απόφαση ΥΠΕ, βάσει των αναγκών.


Το πλαφόν στη Συνταγογράφηση

Στη συνάντηση τους με τον Υπουργό Υγείας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα θέσουν και το θέμα του πλαφόν στη συνταγογράφηση.
Σύμφωνα με την ΓΓ του Υπουργείου Υγείας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Χριστίνα Παπανικολάου, τα προβλήματα που προέκυψαν από την οριζόντια εφαρμογή του πλαφόν, κυρίως στους γιατρούς των νοσοκομείων, θα αντιμετωπιστούν. Μάλιστα, έχουν δοθεί εντολές στην ΗΔΙΚΑ, για προσαρμογή του συστήματος, ιδιαίτερα για την εφαρμογή της εξαίρεσης των Νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου