Είμαστε ανώριμοι για αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

Η αντίστροφη μέτρηση για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε. Το περιβόητο πόρισμα για την αξιολόγηση των γιατρών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο. Ότι και να λέει, όμως, η ουσία είναι πως είμαστε τελείως ανώριμοι να κάνουμε τις αλλαγές.

Όταν λέω "ανώριμοι" δεν εννοώ μόνο το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και το Κράτος ή το ιατρικό σώμα. Τελείως απροετοίμαστοι και απληροφόρητοι είναι και οι πολίτες. Προφανώς, ο μέσος πολίτης δεν ενδιαφέρεται αν ο γιατρός που θα τον εξυπηρετήσει είναι δημόσιος ή ιδιωτικός, αποκλειστικής απασχόλησης ή όχι. Ούτε αν ο ΕΟΠΥΥ είναι μόνο αγοραστής ή όχι.

Αυτό που ενδιαφέρει κάθε πολίτη - ασθενή είναι να έχει άνετη πρόσβαση σε έμπειρους γιατρούς χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Μέχρι πρότινος, αυτό δεν ήταν διασφαλισμένο. Ειδικά, στην επαρχία, ο αριθμός των συμβεβλημένων ιδιωτών γιατρών είναι τελείως ανεπαρκής, ενώ και στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, ο χρόνος αναμονής είναι 15-30 ημέρες.
Έτσι, συχνά, οι ασθενείς αναγκάζονταν να προσφύγουν σε μη συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς, βάζοντας το χέρι στην τσέπη. Επιπλέον, και στα μεγάλα αστικά κέντρα μέσα σε λίγες ημέρες συμπληρώνονταν το πλαφόν των 200 επισκέψεων, με συνέπεια και πάλι οι ασθενείς να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους.

Τίθεται τώρα το ερώτημα: Οι αλλαγές που προωθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης θα ανακουφίσουν τους ασθενείς; Απ' όσα έχουν ανακοινωθεί, στο νέο σύστημα οι μονάδες υγείας (πολυϊατρεία ΙΚΑ, Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία) θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και θα παρέχουν υπηρεσίες και σε ανασφάλιστους. Όλα αυτά βέβαια όταν το σύστημα θα λάβει την τελική του μορφή, για την οποία θα χρειαστεί πάνω από ένας χρόνος.

Ωραία ακούγεται είναι αλήθεια. Αρκεί φυσικά πράγματι οι μονάδες να παρέχουν καλές υπηρεσίες . Σημείο κλειδί γι΄αυτό είναι να υπάρχει καλή οργάνωση και κυρίως καλοί γιατροί. Αν αυτά δεν ισχύσουν, τότε φοβάμαι ότι αργά ή γρήγορα οι μονάδες αυτές θα υποβαθμιστούν στη συνείδηση του κόσμου και θα απευθύνονται εκεί μόνο οι αναξιοπαθούντες...

Προσοχή! Στην πλήρη λειτουργία του συστήματος δεν θα ισχύει η μέχρι πρότινος ελευθερία (για την ακρίβεια αναρχία) για τη διακίνηση ενός πολίτη - ασθενή μέσα στο σύστημα υγείας. Δηλαδή, αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να απευθυνθεί στον τάδε ή δείνα φημισμένο γιατρό ή καθηγητή, τότε θα πληρώνει το κόστος. Επίσης, δεν θα μπορεί να απευθύνεται, στα νοσοκομεία με την ίδια ελευθερία που υπάρχει σήμερα.

Θεωρώ πως οι Έλληνες πολίτες είμαστε ανώριμοι για ένα τέτοιο σύστημα. Αν πράγματι η κυβέρνηση εννοεί όσα λέει για αναβάθμιση των υπηρεσιών και οι αποφάσεις της δεν εκπορεύονται από τάση περικοπών, τότε - εκτός των άλλων - θα απαιτηθεί πρόγραμμα ενημέρωσης των ασθενών. Αυτό δεν σημαίνει περισσότερες τηλεοπτικές εμφανίσεις για τον Άδωνη - ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ευτυχώς σταμάτησε να αποκαλεί τον ΕΟΠΥΥ αγοραστή υπηρεσιών, αντιλαμβανόμενος ότι ο όρος ξενίζει πολλούς...

Δεν θα αποφύγω να σχολιάσω και όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες για το μέλλον των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Θεωρώ ατυχή τον ελιγμό του Άδωνι Γεωργιάδη για την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Προφανώς, επιδιώκει να εξωθήσει σε αποχώρηση πολλούς γιατρούς, ώστε να μη φανεί ότι η κυβέρνηση κάνει απολύσεις.

Ίσως και να πετύχει το σκοπό του. Το τίμημα όμως θα είναι βαρύ. Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση έχει αποτύχει όπως έχει δείξει η 30χρονη πορεία του ΕΣΥ. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2013 και ενώ η χώρα έχει βιώσει τα αδιέξοδα των επιλογών του παρελθόντος, να συνεχίσουμε να μιλάμε για γιατρούς δημόσιους υπαλλήλους!

Ήρθε η ώρα να αντιταχθούμε σε κλισέ και ιδεοληψίες. Ένοιωσα σοκ όταν άκουσα από συνδικαλιστές (γαλάζιους, πράσινους και ροζ) να αποδέχονται την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, αρκεί φυσικά να μη μπουν σε διαθεσιμότητα, αλλά να ενταχθούν στο ΕΣΥ σε βαθμό, που αρμόζει στο χρόνο υπηρεσίας τους! Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βολευτούν...

Διεθνώς, έχει αποδειχθεί ότι το πιο αποδοτικό μοντέλο αμοιβής των γιατρών είναι ένας συνδυασμός σταθερής μηνιαίας αποζημίωσης μαζί με επιπλέον αμοιβές, οι οποίες συνδέονται με την ποιότητα των υπηρεσιών, που λαμβάνουν οι πολίτες. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι υπηρεσίες υγείας υπάρχουν για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των πολιτών και όχι των γιατρών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου