Σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα των υπηρεσιών υγείας, οδηγείται ο ΕΟΠΥΥ, μετά την περίφημη Μεταρρύθμιση της Υγείας.
Αυτό επισημαίνει ο κ. Κώστας Αθανασάκης, επιστημονικός συνεργάτης Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή».
Ο κ. Αθανασάκης, εκτιμά ότι το πρόβλημα στην οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό στην υγεία, το οποίο ωστόσο νομοτελειακά μετακυλίεται στους πολίτες, οι οποίοι στην κυριολεξία υποφέρουν ένεκα της κρίσης, με αποτέλεσμα να υπάρξει κύμα αποασφάλισης, άρα και αύξησης της νοσηρότητας.
Αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η λύση ίσως πρέπει να αναζητηθεί σε ένα νέο υπόδειγμα χρηματοδότησης, από εκτεταμένες πηγές, με «εσωτερίκευση» μέρους της ιδιωτικής δαπάνης και ισχυροποίηση του δημόσιου πυλώνα παροχής υπηρεσιών υγείας.
Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε πολιτικές ευρείας κάλυψης, ώστε να αποφύγουμε το «κύμα απο-ασφάλισης», άρα και αύξησης της νοσηρότητας και της υγειονομικής δαπάνης, που αναμένουμε βάσει των τεκταινόμενων στην υγεία και την οικονομία σήμερα».
Αναφορικά με τον στόχο της κυβέρνησης για να φθάσει υ υγεία στο 6% του ΑΕΠ, ο κ. Αθανσάκης, τονίζει μεταξύ άλλων:
«Ο στόχος του 6% είναι προφανώς αμφιλεγόμενος, αφού δεν υπακούει (δεν είναι συγκρίσιμος) στο πρότυπο άλλων χωρών με αντίστοιχα χαρακτηριστικά κοινωνικής ασφάλισης και επιδημιολογικών / δημογραφικών δεικτών με αυτούς της χώρας μας, ενώ είναι και προφανώς αντίθετος με τη συγκυρία,
n οποία επιβάλλει βελτίωση της πρόσβασης σε καιρούς οικονομικής στενότητας - άρα και υψηλής νοσηρότητας, όπως αυτοί που βιώνουμε σήμερα.
Η συρρίκνωση της δημόσιας προσφοράς φοβάμαι ότι θα διατηρήσει το επίπεδο ιδιωτικής δαπάνης, n οποία είναι πολύ υψηλή (περί τα 5,5 δισεκατομμύρια ετησίως), αλλά και «άτυπη», καθώς στο συντριπτικό της ποσοστό αφορά απευθείας πληρωμές των χρηστών και όχι «επίσημα κανάλια», όπως αυτά μιας τυπικής ιδιωτικής ασφάλισης».
Πηγή: http://www.onmed.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου