Όλες οι κυοφορούμενες αλλαγές σε ΕΟΠΥΥ και πρωτοβάθμια φροντίδα


Αμέσως μετά τις γιορτές, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης θα υπογράψει απόφαση, με την οποία θα εκκινεί η διαδικασία της κινητικότητας για το σύνολο του προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στον ΕΟΠΥΥ (10.000 άτομα).

Του Δημήτρη Καραγιώργου - ΙΑΤRONET

Ξεκινούν αμέσως μετά τα Φώτα οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Έως τα μέσα Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου με μία καθοριστική υπουργική απόφαση και ένα νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει σε λίγες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Iatronet.gr, οι αλλαγές και το χρονοδιάγραμμα που τηρηθεί έχουν ως εξής:

Αμέσως μετά τις γιορτές, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης θα υπογράψει απόφαση, με την οποία θα εκκινεί η διαδικασία της κινητικότητας για το σύνολο του προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στον ΕΟΠΥΥ (10.000 άτομα).

Οι θέσεις που κατέχουν σήμερα θα καταργηθούν και θα επανασυσταθούν στο ΕΣΥ, μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 20 με 25 μέρες και δεν θα είναι χρονοβόρα, καθώς δεν απαιτείται ανάμιξη του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Βαθμός

Οι γιατροί που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ, θα πάρουν τον βαθμό 'γιατρός ΕΣΥ - ΠΕ' και θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Στην πορεία, θα αξιολογηθούν από ειδικά συμβούλια κρίσης (όχι τα ΣΚΕΙΟΠΝΙ) και θα λάβουν βαθμό επιμελητή ή διευθυντή, ανάλογα με τα προσόντα τους.

Για όσους σήμερα κατέχουν οργανική θέση και επιλέξουν να συμβληθούν με τον νέο ΕΟΠΥΥ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν έχει αποφασιστεί η ακριβής διαδικασία.

Το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει νομική γνωμοδότηση για το θέμα.

Έως τις 15 Ιανουαρίου, θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, το οποίο θα συζητηθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος.

Με αυτό, θα ρυθμίζονται λεπτομέρειες, όπως η ένταξη των Κέντρων Υγείας από τα νοσοκομεία που υπάγονται σήμερα στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), η ένταξη των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στις ΥΠΕ, η χρηματοδότηση και ο οικογενειακός γιατρός.

Τα παραπάνω αποτελούν ειλημμένες αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας και τα σχετικά νομοθετήματα είναι σχεδόν ολοκληρωμένα.

Διαπραγμάτευση

Υπό διαπραγμάτευση με τους γιατρούς παραμένουν θέματα, όπως:

Η δυνατότητα όσων ενταχθούν στο ΕΣΥ να πραγματοποιούν εφημερίες ή απογευματινά ιατρεία με πληρωμή, όπως δικαιούνται ορισμένοι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η δυνατότητα ή όχι να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι όροι των συμβάσεων που θα συναφθούν με όσους επιλέξουν να συνεργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Συνταξιοδοτικά και λοιπά θέματα.

Την Παρασκευή, αναμένεται να υπάρξει και νέα συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και τις επόμενες μέρες με εκπροσώπους των λοιπών εργαζομένων στον Οργανισμό.

Μπέζας

Μετά το τέλος της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα με εκπροσώπους των γιατρών, ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας ανέφερε ότι οι βασικές αρχές της μεταρρύθμισης έχουν αποφασιστεί:

'Εκείνο το οποίο συζητάμε είναι τον οδικό χάρτη μετάβασης στο νέο καθεστώς. Ευελπιστούμε, όπως είπαμε πριν, στον διάλογο, στη συνέχεια του διαλόγου.

Εγώ είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι σε συνεργασία με τους γιατρούς θα βρούμε πρακτικές λύσεις και απαντήσεις στα διάφορα ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί και πρέπει να βρούμε τέτοιες λύσεις και απαντήσεις'.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, δεν οδηγείται κανένας σε αυτο - απόλυση:

'Αλλάζουμε τον ΕΟΠΥΥ από αγοραστή και πάροχο, μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας.

Όλες οι δομές και οι οργανικές θέσεις που έχουν να κάνουν με την παροχή υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ, κάτω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Όποιος θέλει μπορεί να τοποθετηθεί στον καινούργιο φορέα'.

Γιατροί

Στο μεταξύ, η μαζική γενική συνέλευση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αττικής, αποφάσισε τη Δευτέρα συνέχιση του απεργιακού αγώνα και ενέκρινε ψήφισμα, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

΄Η κυβέρνηση πιστή στο μνημονιακό δόγμα για απολύσεις – ανθρωποθυσίες εργαζομένων με τη καταστροφή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, απειλώντας τη συνέχιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Καλούμε, όλη την κοινωνία, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, να εναντιωθούν στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης.

Η ώρα μηδέν έχει φτάσει πλέον και όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Προτείνουμε στην ομάδα διαλόγου με συντονιστή τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και την Ομοσπονδία γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ), να μεταφέρει στον πρωθυπουργό το αδιέξοδο του μέχρι τώρα προσχηματικού διαλόγου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τις ευθύνες του, για την επερχόμενη γενοκτονία του ελληνικού λαού'.

9 σχόλια:

  1. Οι ειδικευμένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ εξεταζουν κάθε μήνα στις ΜΟΝΑΔΕΣ του ΕΟΠΥΥ 600 περίπου ασθενείς με 1100 ευρώ τον μήνα .Τέτοια χαμηλή αμοιβή σε ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ γιατρούς δεν δίδεται ούτε στη Βουλγαρία .Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ ειδικευμένοι γιατροί στην Ελλάδα,σε αντίθεση με τα άλλα Κρατη , και έτσι δέχονται να λαμβάνουν τέτοια χαμηλή αμοιβή ,με την προϋπόθεση να συμπληρώνουν το εισόδημά τους από τα ιατρεία τους . Η εξέταση από ΕΙΔΙΚΟ είναι ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ για τον ασθενή και αυτό το εξασφαλίζει με ΛΙΓΑ χρήματα το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ,επειδή ακριβώς υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ και έχουν και ιατρείο. .Το ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ αυτό θέλει να καταργήσει το Υπουργείο και να απολύσει έμμεσα γιατρούς .Ο φτωχός κόσμος θα πηγαίνει στα ιδιωτικά ιατρεία ,αφού με το κλείσιμο των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ τα ραντεβού στα νοσοκομεία θα κλείνονται μετά από μήνες .ΔΕΝ θα εξυπηρετείται ο κόσμος .Όμως η τρόϊκα ΔΕΝ έχει ζητήσει να
    απολυθούν γιατροί .Γιατί το κάνει αυτό το Υπουργείο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια μικρή παρατήρηση..
      Στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ κάθε μήνα, οι ειδικευμένοι ιατροί (σε πολύ μεγάλο ποσοστό) ΔΕΝ εξετάζουν αλλά συνταγογράφούν.. Και προσωπικά πιστεύω ότι δεν έγινε αυτό τα τελευταία χρόνια αλλά από τον πρώτο καιρό λειτουργείας του Ι.Κ.Α. Πιστεύεις εσύ συνάδελφε ότι στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ γίνονται πραγματικές ιατρικές πράξεις???
      Σαν τα παιδάκια κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας..

      Διαγραφή
    2. ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ.ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ....ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ,ΗΚΓ,ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ(ΠΡΙΝ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ),ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ,ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ(ΚΑΡΔΙΑΣ,ΑΓΓΕΙΩΝ,ΚΟΙΛΙΑΣ ΚΛΠ).ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ(ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ,ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΣΘΜΑΤΟΣ,ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΛΠ).Ο ΣΟΒΑΡΑ ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.
      ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ,ΤΟΤΕ ΝΑΙ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΜΑΣ!!!!

      Διαγραφή
  2. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΞΕΝΙΤΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΧΡΟΝΙΚΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ. .Ο ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ,ΑΓΡΟΤΙΚΟ ,ΠΡΟΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ,ΚΥΡΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ,ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΣΘΟ Π.Ε ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ,.ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΙΑΣΜΟ ΟΝΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ,ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΑΖΙΚΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ .ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΝΟΜΙΚΑ.
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΡΩΤΗΣΞ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ. ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΕΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΜΕ ΤΙΣ 400 ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟ ΜΗΝΑ (ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΩΡΘΩΝΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 1000 ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ ) ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ Ή ΚΥΡΙΩΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ??? ΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΜΑΣ ??? ΑΛΛΑ ΤΟ ΟΥΣΙΩΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. ΑΡΑ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΑ ΣΧΟΛΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΩΣ ΝΙΚΟΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΗΣ ΙΑΤΡΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΦΟΣ ΤΗΣ ΤΜΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΜΑΙ ΠΟΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΙΝΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To ζητούμενο είναι ο Άδωνις να τελειώσει με το νομοσχέδιο και να προχωρήσουμε..Το άν οι ΙΚΑτζηδες εργάζονταν ή όχι, το ξερουν οι ίδιοι και κυρίως οι χιλιάδες ασφαλισμένοι του ταμείου που μιλούν απαξιωτικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΙ'ΑΥΤΟ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΟΙ ΙΚΑΤΖΗΔΕΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ .ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ-πρώην ΙΚΑ οι ΕΙΔΙΚΟΙ γιατροί βλέπουν 500-600 ασθενείς το μήνα ,αν ισχύει το σύστημα των ραντεβού .Μόνο σε κάποιες επαρχιακές πόλεις
    δεν συμβαίνει αυτό .1100 ευρώ για 600 ραντεβού με ΕΙΔΙΚΟ γιατρό είναι πολύ καλή τιμή για το Κράτος ,που δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ στην Ευρώπη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή