Πρόεδρος ΕΟΦ: Δεν μειώνεται η τιμή μόνο σε 100 φάρμακα

« Η τροπολογία για τα φάρμακα που ψηφίστηκε στη Βουλή δεν μειώνει την τιμή μόνο στα 100 φάρμακα που λήγει η πατέντα τους μετά το 2012» διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτρης Λιντζέρης.


Ο κ. Λιντζέρης κατά τη διάρκεια συνέντευξη τύπου του ΕΟΦ την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ότι σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΕΟΦ τα φάρμακα που λήγει η πατέντα τους μετά το 2012 είναι 100, στα οποία η τιμή θα μειωθεί κατά 50% και στα γενόσημα αυτών κατά 65%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παραπάνω απάντηση εξέδωσε ανακοίνωσε στην οποία « Η τροπολογία που πέρασε αφορά την μείωση στις τιμές 100 μόνο φαρμάκων».

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ απατώντας στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει κατηγορηματικά «Η τροπολογία που ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή δε μειώνει τις τιμές μόνο
αυτών των φαρμάκων, αλλά περιέχει και πολλές άλλες ρυθμίσεις που θα μειώσουν τη φαρμακευτική δαπάνη.»

Επίσης στην συνέντευξη τύπου απάντησε και στις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον οργανισμό, σε ότι αφορά στο ρόλο του στη φαρμακευτική πολιτική και ότι «ο ΕΟΦ είναι διαλυμένος», δηλώνοντας ότι «Αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες δεν μπορούν να εισχωρούν στο θέμα του φαρμάκου».Όπως είπε, «είναι επικίνδυνη η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και η διασπορά ειδήσεων σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως τα φάρμακα και η υγεία».

«Δεν υπήρξα παιδί του κομματικού σωλήνα ούτε του οικογενειακού. Μετά τη δεκαετή θητεία μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κλήθηκα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε έναν Οργανισμό που συνδέεται ευθέως με την επαγγελματική μου ιδιότητα. Ως γιατρός αντιλαμβάνομαι την καίρια σημασία που έχει για την υγεία των πολιτών ο ΕΟΦ. Υπηρετώ την πολιτική γιατί τη θεωρώ μια κατ΄ εξοχήν δημιουργική υπόθεση. Η σύνδεσή της με αξιώματα και οφίτσια απαξιώνουν τόσο την ίδια όσο και τους εκπροσώπους της.» δήλωσε ο κ. Λιντζέρης

Υπερασπιζόμενος τον ΕΟΦ και τους εργαζόμενους, προειδοποίησε ότι δεν θα είναι «τροχονόμος» κανενός συμφέροντος φαρμακοβιομηχανιών, εγχώριων ή πολυεθνικών.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ παραδέχτηκε πως έχει μειωθεί το προσωπικό του Οργανισμού από 260 σε 160 άτομα, τόνισε όμως ότι πρόκειται για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

«Η λειτουργία του ΕΟΦ οφείλεται στον πατριωτισμό των εργαζομένων, των οποίων έχουν μειωθεί δραματικά οι μισθοί τους και όποια συζήτηση για περικοπές υπονομεύει τη λειτουργία του οργανισμού και πρέπει να σταματήσει πάραυτα», τόνισε ο κ. Λιντζέρης.

Παράλληλα κάλεσε όποιον επιστήμονα αρμοδιότητας ΕΟΦ είναι διαθέσιμος, στο πλαίσιο της κινητικότητας, να προστεθεί άμεσα στο δυναμικό του Οργανισμού, θεωρώντας αναγακαία "την μετάγγιση του ΕΟΦ με νέο, επιστημονικό αίμα"

Ο κ. Λιντέζρης δήλωσε ότι είναι απόλυτα σίγουρος σχετικά με την ασφάλεια των φαρμάκων στην Ελλάδα «τα φάρμακα που κυκλοφορούν είναι απολύτως ασφαλή, πρωτότυπα και γενόσημα, 60 εργοστάσια φαρμάκων, δύο πρώτων υλών και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις αρμοδιότητας επιθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ετήσια επιτήρησης, για δέκα ημέρες ελέγχονται λειτουργία και ασφάλεια προϊόντων».Aνέφερε επίσης ότι την τελευταία τριετία πραγματοποιήθηκαν 171 έλεγχοι και πραγματοποιηθήκαν έλεγχοι σε ένα εργοστάσιο στα Σκόπια, 5στην Ινδία και δύο στην Κίνα.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΦ:

Η βάση δεδομένων του ΕΟΦ έχει 14.329 φάρμακα. Δηλαδή δελτίο τιμών σε κάθε ανακοστολόγηση λαμβάνουν 14.329 φάρμακα. Στην πράξη όμως πωλήσεις εμφανίζουν, άρα κυκλοφορούν, μόλις 6.800 φάρμακα.



Από αυτά, τα 6.796 φάρμακα :


-4.252 έχουν εθνική άδεια (ΕΟΦ)


-1.137 αμοιβαία (άδεια που εκδόθηκε σε μια χώρα αναγνωρίζεται και σε κάποιες άλλες)


-620 αποκεντρωμένη (σύγχρονη έκδοση σε περισσότερες της μιας χώρας)


-787 κεντρική (μέσω του ΕΜΑ)


Από το σύνολο των 6.796 φαρμάκων, τα 3.423 είναι γενόσημα και τα υπόλοιπα 3.377 είναι πρωτότυπα. Το τελευταίο 12μηνο οι συνολικές πωλήσεις (νοσοκομεία, φαρμακαποθήκες, ιδιωτικές κλινικές, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτική κατανάλωση) ανέρχονται σε 5,5 δις ευρώ. Από αυτά, το 17% περίπου, των πωλήσεων δηλαδή 912 εκ. ευρώ αφορούν γενόσημα. 

Συγκεκριμένα το 15,85% αφορούν γενόσημα ελληνικών συμφερόντων και μόλις το υπόλοιπο 1% είναι εισαγόμενα μη ελληνικών συμφερόντων. Το υπόλοιπο ποσό των 4,6 δις ευρώ περίπου αφορά φάρμακα πρωτότυπα off και on patent. Σε ότι αφορά στα ορφανά φάρμακα που είναι 69 στον αριθμό, οι πωλήσεις τους ανέρχονται στο ποσό των 160 εκ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου