ΕΙΝΑΠ: Μειώσεις των συνολικών αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών στο 35 - 50%.


Αθήνα, 14/2/13

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας, έτσι όπως δομήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια, και είναι καθοριστική η δεκαετία του '80, διέλυσε τη Δημόσια Διοίκηση και την παραγωγική μηχανή της. Στήριξε την πορεία της χώρας σε άκρατο και αλόγιστο δανεισμό και δημιούργησε έτσι μια απέραντη «φούσκα». Η διαχείριση αυτής της «φούσκας» σήμερα έχει σπρώξει στην εξαθλίωση το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας.
Εμείς, οι νοσοκομειακοί γιατροί, βιώνουμε πλέον ένα καθεστώς μισθολογικής και ασφαλιστικής κατακρήμνισης. Γιατί είναι μισθολογική κατακρήμνιση η μείωση του μισθού ανάλογα με το βαθμό από 30 - 37% και της αμοιβής της κάθε εφημερίας από 40 - 65%. Και είναι ασφαλιστική κατακρήμνιση η αύξηση των ορίων ηλικίας από τη μια και η μείωση των συντάξεων κατά 40% περίπου από την άλλη.

(Πίνακας Α' και πίνακας Β' βρίσκονται στο τέλος)
Αυτά σημαίνουν ότι οι μειώσεις των συνολικών αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών κυμαίνονται ανάλογα με το βαθμό από 35 - 50%.
Για να αντιληφθούμε τι ακριβώς σημαίνουν οι δραματικές αυτές μειώσεις πρέπει να πούμε ότι, για να επανέλθουν απλά οι σημερινοί μόνο μισθοί στο χθεσινό επίπεδο, απαιτούνται αυξήσεις για τον ειδικευόμενο της τάξης του 35% και τον διευθυντή 60%.
Συγκρίναμε επίσης το σημερινό (2013) μισθολόγιο με το μισθολόγιο του 2003 και βρήκαμε ότι το σημερινό υστερεί αυτού του 2003 κατά 5 - 13%, ανάλογα με το βαθμό, και το κόστος της κάθε εφημερίας από 15 - 25% αντίστοιχα. Το επίδομα δε εφημερίας των Συντονιστών Διευθυντών Α' Ζώνης είναι μειωμένο κατά 49%.
Εκτιμώ ότι οι σημερινές αποδοχές παραπέμπουν σε επίπεδα προ 15ετίας τουλάχιστον.


Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε εξαπατηθεί από την Πολιτεία 2 φορές.

Η 1η φορά: Το 1985 άρχισε η λειτουργία του ΕΣΥ μ' ένα συμφωνημένο μισθολόγιο (το 1ο ειδικό μισθολόγιο). Μετά από 20 χρόνια, το 2005, μελέτη τότε της ΕΙΝΑΠ απέδειξε ότι είχε απολεσθεί το 15 - 35% της αγοραστικής του δύναμης. Δηλαδή, την 20ετία της «φαντασίωσης» που όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας αύξαναν το εισόδημά τους, εμείς χάναμε το εισόδημά μας. Καταγγείλαμε τότε αυτή τη συμπεριφορά της Πολιτείας και κερδίσαμε την 1/1/2009 την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης η οποία αποκαθιστούσε σε ανεκτό βαθμό την κατάσταση.
Σήμερα, σε μια βραδιά μάς μείωσαν τις συνολικές μας αποδοχές (μισθός + εφημερίες) κατά 50%, που είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση εργαζόμενου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η 2η εξαπάτηση της Πολιτείας.
Σήμερα κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι οι αποδοχές της αποκλειστικής μας απασχόλησης και, ως εκ τούτου, του μοναδικού μας εισοδήματος, εξασφαλίζουν στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση και διατηρούν την επιστημονική μας επάρκεια, που οφείλει να ενδιαφέρει την Πολιτεία αλλά και το σύνολο της κοινωνίας.
Υποστηρίζουμε την αποκλειστική απασχόληση του νοσοκομειακού γιατρού, αλλά αυτή έχει κάποιο κόστος και οφείλει η Πολιτεία να το αναλάβει.
Προσωπικά, δεν πιστεύω ποτέ ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί που επέβαλαν και αποδέχτηκαν την αποκλειστική απασχόληση τότε, θα την αποδέχονταν και σήμερα με το σημερινό μισθολόγιο. Διαφορετικά, θα υπονόμευαν συνειδητά το σύστημα.
Όσον αφορά τώρα το Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό, υπολογίζαμε πάντα ότι θα πάρουμε δύο (2) συντάξεις (Δημόσιο και ΤΣΑΥ) που αθροιστικά εξασφάλιζαν μια αξιοπρεπή σύνταξη. Σήμερα αυτό δεν ισχύει. Τα αλλεπάλληλα μνημόνια κατακρήμνισαν και τις συντάξεις, μειώνοντάς τες και αυξάνοντας συγχρόνως τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.
Το δημόσιο έχει, συντεταγμένα έστω, χρεοκοπήσει και το ΤΣΑΥ κινδυνεύει να χρεοκοπήσει κι αυτό. Ένα ταμείο που κατά τεκμήριο έπρεπε να είναι ιδιαίτερα υγιές (άριστη αναλογία ενεργών/συνταξιούχων) δεν είναι, και δεν είναι επειδή και τα αποθεματικά του καταληστεύτηκαν, αλλά κι εμείς δε δώσαμε τη σημασία που έπρεπε, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα ταμείο με απαρχαιωμένες δομές και τρόπους λειτουργίας και πολύ μεγάλη εισφοροδιαφυγή.
Πρέπει να πάρουμε την τύχη του ταμείου στα χέρια μας. Να απαιτήσουμε διαχειριστικό έλεγχο και να το οργανώσουμε σωστά, βλέποντας και την ίδρυση παράλληλα ενός επαγγελματικού επικουρικού ταμείου. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Έπρεπε να έχουμε επέμβει χθες, γιατί αύριο θα είναι αργά. Σε λίγα χρόνια θα

μειωθεί το κλάσμα ενεργών προς συνταξιούχους, (είναι το μόνο που μας κρατάει ακόμα), και τότε το ΤΣΑΥ θα χρεοκοπήσει οριστικά.
Καλούμε τον ΠΙΣ και τους μεγάλους ιατρικούς συλλόγους ν' αναδείξουν το πρόβλημα του ΤΣΑΥ σαν κορυφαίο πρόβλημα του ιατρικού κόσμου. Εμείς θα τους στηρίξουμε.
Για να σταματήσει αυτή η κατρακύλα πρέπει τώρα, να πείσουμε την Κυβέρνηση να διεκδικήσει το αυτονόητο. Δηλαδή, ότι ο λαός μας έχει ισότιμο δικαίωμα με τους άλλους λαούς της ευρωζώνης, αν μη τι άλλο, στην υγεία και τη ζωή, και το δυνατό συντομότερα να απαλλαγούμε από τη διεθνή επιτήρηση και να πάρουμε καθαρά την τύχη της χώρας στα χέρια μας, χωρίς βέβαια να χαλαρώσουμε ή να επαναπαυτούμε.
Εμείς, πάντως, θα οργανώσουμε αγώνες για να ξανακερδηθεί ο σεβασμός της Πολιτείας στο έργο μας.
Πρέπει να καταλάβουν οι «ανευθυνο-υπεύθυνοι» ότι δεν μπορούν να κρατήσουν στο σύστημα γιατρούς καθαρούς, ηθικούς και καλούς (επιστημονικά επαρκείς) συγχρόνως, με μισθούς των 1.000 έως 1.600 € το μήνα. Αντικειμενικά δεν γίνεται.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ                                          ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ

A. Ακαθάριστος ετήσιος μισθός σήμερα (Ιανουάριος 2013) σε σχέση με τον αντίστοιχο του Μαρτίου 2010.



2010 2013

Συντ. Δ.ντής
55.997 €
36.825 €
-34,2%
Δ/ντής
54.305 €
34.152 €
-37,1%
Επιμ Α'
42.660 €
29.376 €
-31.1%
Επιμ Β'
32.372 €
23.004 €
-29%
Ειδ/μενος
22.008 €
16.275 €
-26%

B. Ακαθάριστη αμοιβή μέσης ενεργού εφημερίας, λαμβανομένου υπόψη και του διαφορετικού τρόπου φορολόγησής της.


2010
2013

Συντ. Δ/ντής
Α' ζώνης
903
320
-64%
Συντ. Δ/ντής
Β' και Γ' ζώνης
251
108
-57%
Δ/ντής
251
108
-57%
Επιμ. Α'
198
104
-47%
Επιμ. Β'
169
93
-45%
Ειδ/μενος
125
75
-40%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου