Γ. Στουρνάρας. Ομιλία στο 8ο Συνέδριο Υγείας


"Η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ όλων των ταμείων πρωτοβάθμιας υγείας είναι απαραίτητος όρος για να στηριχθεί και να βελτιωθεί ο νέος θεσμός" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας «Οικονομία και Υγεία σε κρίση: Αδιέξοδα και Υπερβάσεις». Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι  η πάταξη της φοροδιαφυγής και επεσήμανε οτι «η απόφαση του Γιούρογκρουπ θέτει τέλος στα τρέχοντα σενάρια της ελληνικής χρεοκοπίας, της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και δημιουργεί τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη και υψηλότερη απασχόληση". Επίσης ο Γ. Στουρνάρας τόνισε οτι "τα στοιχεία εκτέλεσης Προϋπολογισμού κατά το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους, είναι εντός στόχων, αποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση πορεύεται σταθερά, βήμα-βήμα, προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων".

"Ξέρω ότι για πολλούς από τους συμπολίτες μας, το να μιλά κανείς για ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες δουλειές είναι άπιαστο όνειρο. Όμως θέλω να πιστεύω ότι το 2013 ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων. Έχουμε πλέον τη μοναδική εθνική ευκαιρία, το αμέσως επόμενο διάστημα, με σχέδιο, βούληση και με πολιτική συναίνεση να αντιστρέψουμε την κατάσταση" ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας..
Ολόκληρη η εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας έχει ως εξής:

"Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση στο Συνέδριό σας, στο οποίο συμμετέχω ανελλιπώς όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση ποσού ύψους 52,5 δισ. ευρώ θέτει τέλος στα τρέχοντα σενάρια της ελληνικής χρεοκοπίας, της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και δημιουργεί τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη και υψηλότερη απασχόληση. Βεβαίως αυτό που πετύχαμε είναι πολύ σημαντικό, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα. Μια γέφυρα σωτηρίας που δημιουργεί η δική μας γενιά- γιατί με δική μας ευθύνη φτάσαμε ως εδώ- προς το μέλλον των παιδιών μας. Ο δρόμος παραμένει ακόμη μακρύς και ανηφορικός.

Έχουμε να υλοποιήσουμε αυτά που ψηφίσαμε πρόσφατα στη Βουλή. Δηλαδή, το διετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής 2013-14, ύψους 13,5 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελείται από 10,5 δισ. περιστολή δαπανών και 3 δισ. αύξηση εσόδων. Επίσης, τα διαρθρωτικά μέτρα του πολυνομοσχεδίου για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η υλοποίηση των μέτρων αυτών είναι απολύτως απαραίτητη για την οριστική έξοδο της οικονομίας μας από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας και της εξόδου από την Ευρωζώνη, αφού έτσι υλοποιείται το 100% της αναγκαίας προσαρμογής, τόσο της δημοσιονομικής όσο και την απώλειας της ανταγωνιστικότητας που αρχίσαμε να χάνουμε από την επομένη που μπήκαμε στο ευρώ. Είναι πράγματι μέτρα οδυνηρά και επώδυνα που οφείλει να επωμιστεί η δική μας γενιά για να σώσει τις επόμενες, γιατί είναι υπεύθυνη για τον εκτροχιασμό της οικονομίας.

Έχουμε να καταθέσουμε μέχρι τον επόμενο Μάιο το «βαρύ» φορολογικό νομοσχέδιο, που θα αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα της φορολογικής διοίκησης, της φοροδιαφυγής και της φορολογικής δικαιοσύνης, και να φροντίσουμε για την άμεση υλοποίησή του. Η κριτική που υφίσταμαι όλο αυτό τον καιρό στο Eurogroup έχει να κάνει με τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας.

Κυρίως όμως έχουμε να χαράξουμε το δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, να σχεδιάσουμε τις πηγές και τους πόρους της με άξονες την εξωστρέφεια, τις εξαγωγές, το αποτελεσματικό και ευέλικτο κράτος που στηρίζει την επιχειρηματικότητα και τους θεσμούς. Επίσης, το κράτος που στηρίζει ένα σύγχρονο υπόδειγμα κοινωνικής ευημερίας στοχευμένο στην αντιμετώπιση της φτώχειας και στην ίση πρόσβαση όλων σε ποιοτική δημόσια υγεία και παιδεία. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί στον τίτλο του Συνεδρίου, δίπλα στη λέξη αδιέξοδα, έχετε τοποθετήσει τη λέξη υπερβάσεις. Μετά από μια μεγάλη δοκιμασία τριών ετών, αφήνουμε πίσω μας τα αδιέξοδα και προχωράμε πλέον στις υπερβάσεις και αυτό οφείλεται στη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού, οφείλεται στον κάθε έναν πολίτη ξεχωριστά, που αναγκάστηκε βιαίως να αλλάξει τη ζωή του και τις προσδοκίες του.

Γιατί όμως φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής;
Ο τομέας της Υγείας είναι ενδεικτικός. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της σπατάλης, κακοδιαχείρισης, ανυπαρξίας δημόσιου ελέγχου, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των δαπανών υγείας και την παραγωγή συνεχών ελλειμμάτων στα νοσοκομεία και τους ασφαλιστικούς φορείς. Μεγάλοι δημόσιοι οργανισμοί δεν χρησιμοποιούσαν μέχρι πολύ πρόσφατα το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, ενώ δεν καταγράφονταν οι συναλλαγές σε όλο το φάσμα του υγειονομικού τομέα. Έχουμε από τις υψηλότερες δαπάνες υγείας στην Ευρώπη, χωρίς να παρέχουμε αντίστοιχες υπηρεσίες. Κάτι που δείχνει ότι το σύστημα υγείας χρειαζόταν εξορθολογισμό σε όλα τα στάδιά του.

Η σπατάλη στην υγεία είχε χτυπήσει κόκκινο και εμείς συνεχίσαμε να ξοδεύουμε αλόγιστα σε πανάκριβα φάρμακα, διαγνωστικές υπηρεσίες και ιατρικά μηχανήματα. Τώρα προσπαθούμε να διορθώσουμε τα λάθη δεκαετιών και έχουμε πετύχει ήδη σοβαρές εξοικονομήσεις. Αναμφισβήτητα αυτό έχει βραχυπρόθεσμο κόστος, αφού οποιαδήποτε εξοικονόμηση θίγει εισοδήματα ορισμένων. Δεν γίνεται όμως διαφορετικά, διότι διακυβεύεται η ίδια η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Το υπουργείο Οικονομικών πρόσφατα προέβη σε επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ με 100 εκ. ευρώ από το αποθεματικό του προϋπολογισμού, για κάλυψη δαπανών του 2012. Παράλληλα, με τον αρμόδιο υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Υγείας αναζητούμε βέλτιστες και βιώσιμες λύσεις στον περιορισμό των δαπανών, με διατήρηση παράλληλα της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ όλων των ταμείων πρωτοβάθμιας υγείας είναι απαραίτητος όρος για να στηριχθεί και να βελτιωθεί ο νέος θεσμός. Η ισότητα ξεκινάει από το χώρο της Υγείας. Η υγεία αποτελεί κατεξοχήν αγαθό, που θα παρέχεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες, που χρησιμοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις.

Η φορολογική μεταρρύθμιση που δρομολογείται και θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες, θα υπηρετεί την βασική αρχή ότι όλοι μας οφείλουμε να συμβάλουμε στη διάσωση της χώρας μας, βάσει των δυνατοτήτων μας. Τα στοιχεία που δείχνουν ότι ένας στους δυο ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσε για το 2011 ετήσια εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ, είναι ενδεικτικό της άδικης φορολόγησης εισοδημάτων και της ανισομερούς κατανομής των βαρών στους απασχολούμενους. Κατανοώ ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο αλλά μιας και έχω την ευκαιρία να μιλώ σε ιατρικό συνέδριο, θέτω υπόψη σας την ανάγκη συμβολής όλων, με βάση όσα αναλογούν στον καθένα. Η φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να συνταιριαστεί με την προσωπική ευθύνη του κάθε συμπολίτη να συνεισφέρει όσα του αναλογούν.
Τα χρήματα που πήραμε, τα πήραμε με πολύ καλούς όρους και παρά τα όσα λέγονται δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε καλύτερο πακέτο. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία τώρα μελετούν τον τρόπο που εξασφαλίσαμε εμείς τους όρους αυτούς για να ζητήσουν κι εκείνες το ίδιο. Προκειμένου, λοιπόν, να πιάσουν τόπο τα χρήματα που μας δανείζουν το επόμενο διάστημα απαιτείται πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού, κυρίως να ξοδεύουμε λιγότερα και να πετυχαίνουμε περισσότερα.

Ας δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση για φέτος. Τα στοιχεία εκτέλεσης Προϋπολογισμού κατά το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους, είναι εντός στόχων, αποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση πορεύεται σταθερά, βήμα-βήμα, προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Κι αυτό παρά τη βαθύτερη από τις εκτιμήσεις ύφεση και χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, εκτός αυτών που είχαν προβλεφθεί τον περασμένο Μάρτιο. Στόχος μας για το 2012 η επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος, γεγονός που θα θέσει τις βάσεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.

Κάθε καλή συμφωνία είναι καλή, αν βελτιώνει την καθημερινή ζωή των πολιτών, αν τα χρήματα που μας δανείζουν οι εταίροι, φτάνουν στην υγιή επιχείρηση που ασφυκτιά λόγω έλλειψης ρευστότητας, στην επένδυση που έχει κολλήσει, στον άνεργο που αναζητά στήριξη και διέξοδο, στον ασθενή που πληρώνει ο ίδιος σε ένα βαθμό μέρος της δαπάνης για τα φάρμακά του. Προς το σκοπό αυτό, εξαγγείλαμε λεπτομερές σχέδιο εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, με βάση την κατανομή των ποσών της δόσης που θα έρθουν από Δευτέρα και θα συνεχιστούν μέχρι και το τέλος Μαρτίου.

Παράλληλα, ξεκίνησε ήδη από τις 11 Δεκεμβρίου και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την άλλη Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, η εκταμίευση κονδυλίων συνολικού ύψους 750 εκ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τη χώρα μας που αφορούν τη χρηματοδότηση δανείων του ΕΣΠΑ, δανειοδότηση των τραπεζών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δανειοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων ΔΕΗ, Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων και τη ΔΕΣΦΑ.

Σε ό,τι αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα, η απόφαση του Eurogroup εξασφαλίζει την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να γίνουν βιώσιμες σε μόνιμη βάση.

Με τα κεφάλαια 16 δισ. που θα λάβουν οι τράπεζες την επόμενη βδομάδα και άλλα 7,2 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου και την άνοδο του δείκτη καταθέσεων που εμφανίζει συνεχή αύξηση, θα ενισχυθεί τόσο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όσο και η κεφαλαιακή του επάρκεια και η αξιοπιστία του. Έτσι θα αρχίσει πάλι το τραπεζικό σύστημα να δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες πλέον μπορούν να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό τους, με νέα ισχυρά ομόλογα του EFSF, χωρίς την προσφυγή στο μηχανισμό ELA με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να αντλούν πόρους με χαμηλότερο κόστος και άρα να δανείζουν χρήματα με χαμηλότερο κόστος. Συνεπώς κάθε χορήγηση κεφαλαίου στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και ψήφος στήριξης των καταθέσεων και της πραγματικής οικονομίας. Συνεπώς, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι αναγκαία συνθήκη για την αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας. Πρέπει όμως να συνδυαστεί με επιστροφή καταθέσεων. Επιπλέον επιταχύνουμε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις, ξεκινάει η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Επιμένω, ότι το κύριο όφελος από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την ελληνική οικονομία δεν είναι τόσο η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μέσω των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων, αλλά κυρίως η επίπτωση που έχουν στην πραγματική οικονομία οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν και των νέων θέσεων εργασίας που θα ανοίξουν. Θα πρέπει να εγκαινιάσουμε ένα κοινωνικά δίκαιο μέλλον για τη χώρα και οικονομικά βιώσιμο. Χρειαζόμαστε ανταγωνιστική οικονομία, ισχυρούς θεσμούς και προαγωγή της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η χώρα δεν αντέχει άλλους ανέργους. Έχουμε φτάσει στο ανώτατο σημείο, ιδιαιτέρως στην ανεργία των νέων. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να αντιστραφούν τα ποσοστά. Κεντρικός στόχος των πολιτικών μας είναι η αύξηση της απασχόλησης. Η εργασία δεν είναι απλώς ένας συντελεστής της παραγωγής. Η εργασία αναφέρεται στη ζωή των ανθρώπων, τις ελπίδες τους και τις επιδιώξεις τους. Θα αναζητήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία για να μπορέσουμε να δώσουμε σε κάθε πολίτη σιγουριά και προοπτική για να μπορέσει να φτιάξει και πάλι τη ζωή του.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση που περνάει η ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε και συνεχίζει να δοκιμάζεται. Πολλοί άνθρωποι είναι απογοητευμένοι, περνούν δύσκολα και δεν πιστεύουν σε τίποτα και σε κανέναν που υπόσχεται καλύτερες μέρες. Ξέρω ότι για πολλούς από τους συμπολίτες μας, το να μιλά κανείς για ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες δουλειές είναι άπιαστο όνειρο.

Όμως θέλω να πιστεύω ότι το 2013 ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων. Έχουμε πλέον τη μοναδική εθνική ευκαιρία, το αμέσως επόμενο διάστημα, με σχέδιο, βούληση και με πολιτική συναίνεση να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Πιστεύω στις δυνατότητες της χώρας μας, στις υποδομές, στο φυσικό της πλούτο και στη γεωστρατηγική της θέση. Κυρίως όμως και πάνω από όλα όμως πιστεύω στο ανθρώπινο δυναμικό αυτής της χώρας, πιστεύω σε ανθρώπους σαν εσάς που σήμερα έχω την τιμή να απευθύνομαι, που με ζήλο και αυταπάρνηση, παρά τις κάθε είδους αντιξοότητες, θα είναι πάντοτε στη θέση τους να προσφέρουν υψηλού επιπέδου γνώσεις και υπηρεσίες σε κάθε ασθενή που θα έχει ανάγκη, μέσα στη δύσκολη συγκυρία που περνάμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.

πηγη ert.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου