Μισό τρισεκατομμύριο δολάρια σε παγκόσμια ετήσια δαπάνη για την υγεία μπορεί να αποφευχθεί εάν ο καθένας μας αρχίσει να χρησιμοποιεί τα φάρμακα περισσότερο υπεύθυνα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ινστιτούτου IMS. Το ποσό αυτό αποτελεί το 8% των συνολικών ετήσιων δαπανών για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα βασικά ευρήματα της μελέτης “Advancing the Responsible Use of Medicines: ApplyingLevers for Change”, παρουσιάσθηκαν στη διεθνή σύνοδο κορυφής υπουργών Υγείας που συγκλήθηκαν από το ολλανδικό υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Αθλητισμού κατά τη διάρκεια του Centennial Congress της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP), που πραγματοποιήθηκε στις 3 με 8 Οκτωβρίου στο Άμστερνταμ.
Το ολλανδικό υπουργείο κάλεσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και το Ινστιτούτο IMS να εντοπίσουν τους τομείς προτεραιότητας για την υποστήριξη μιας πιο υπεύθυνης χρήσης των φαρμάκων. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περισσότερο από το ήμισυ των φαρμάκων δεν λαμβάνονται σωστά, διότι μπορεί να συνταγογραφούνται, να διανέμονται ή να πωλούνται λανθασμένα, ενώ και οι ασθενείς μπορεί να μην τα λαμβάνουν σωστά. Δηλαδή είτε να μην πάρουν το σωστό φάρμακο, είτε να μην το πάρουν την κατάλληλη στιγμή.
Η έκθεση του IMS αναφέρεται σε έξι συγκεκριμένους “μοχλούς”
για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα: μέριμνα για τη βελτίωση της συμμόρφωσης του ασθενή στη φαρμακευτική αγωγή, εξασφάλιση της έγκαιρης λήψης του φαρμάκου, βελτιστοποίηση της χρήσης των αντιβιοτικών, πρόληψη των ιατρικών λαθών, χρήση χαμηλού κόστους γενόσημων όπου βρίσκονται διαθέσιμα και τέλος, διαχείριση της πολυφαρμακίας. Η βελτίωση στη συμμόρφωση των ασθενών μπορεί να αποφέρει περισσότερα από το ήμισυ -269 δισεκατομμύρια δολάρια- από τα 500 δις, αναφέρει το ινστιτούτο.
Το IMS ανέπτυξε πέντε συστάσεις προς τους υπουργούς υγείας, προκειμένου να συμβάλλει στην επίλυση του ζητήματος:
- Στήριξη ενός σημαντικότερου ρόλου για τους φαρμακοποιούς στη διαχείριση των φαρμάκων.
- Επένδυση σε ιατρικούς ελέγχους που επικεντρώνονται σε ηλικιωμένους ασθενείς.
- Εφαρμογή της υποχρεωτικής αναφοράς της χρήσης αντιβιοτικών.
- Ενθάρρυνση της αναφοράς σφαλμάτων με τη μη επιβολή κατηγοριών.
- Στήριξη προγραμμάτων διαχείρισης συγκεκριμένων ασθενειών.
Από την πλευρά του, ο ΠΟΥ συνιστά να επιβληθεί μια λίστα βασικών φαρμάκων, να γίνουν επενδύσεις σε ένα αποτελεσματικό εθνικό σύστημα προμηθειών φαρμάκων, να προωθηθούν η έγκαιρη εξέταση και διάγνωση, να εφαρμοστούν τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας και, τέλος, να ενισχυθεί ο κεντρικός ρόλος των ασθενών μεγιστοποιώντας τη συμμόρφωση στη θεραπεία.
“Οι ενέργειες που περιγράφονται στις δύο εκθέσεις είναι ρεαλιστικές, μετρήσιμες και αποδεδειγμένα θα φέρουν θετικά αποτελέσματα”, υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής τουIMS, Murray Aitken. “Αξιοποιώντας διαθέσιμες πληροφορίες για τον καθορισμό προτεραιοτήτων, την παρακολούθηση της προόδου και την υποστήριξη της αλλαγής στη συμπεριφορά μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων υγείας -συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, των χορηγών, του προσωπικού στις κλινικές, τους νοσηλευτές, τους φαρμακοποιούς και τους ασθενείς- είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι παράγοντες πρέπει να συνεργαστούν για να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν νέες προσεγγίσεις για τη βελτίωση της χρήσης φαρμάκων”, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Προκειμένου το IMS να υπολογίσει το πως μπορεί να μειωθεί η παγκόσμια αυτή σπατάλη, ανέπτυξε μια προσέγγιση μοντελοποίησης σε 186 χώρες. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο νούμερο ένα παράγοντας που καθορίζει τη μη βέλτιστη χρήση των φαρμάκων είναι το εισόδημα. Αντί αυτού όμως, ένας συνδυασμός παραγόντων -συμπεριλαμβανομένων των υποδομών του συστήματος υγείας, τις προσιτές τιμές, τα δημογραφικά στοιχεία του πληθυσμού και οι κίνδυνοι εκδήλωσης ασθένειας – έχουν ένα σημαντικό αντίκτυπο στην υπεύθυνη χρήση των φαρμάκων.
“Τα φάρμακα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε πολλούς τομείς της υγειονομικής περίθαλψης”, αναφέρει ο Ολλανδός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Αθλητισμού, EdithSchippers. “Ωστόσο, δεν λαμβάνονται πάντοτε σωστά. Υπουργοί Υγείας, συμπεριλαμβανομένου και εμού, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να μάθουμε από τα παραδείγματα των άλλων και ελπίζω να εφαρμόσουμε κάποια από αυτά στη χώρα μας”.
Θα βρείτε την έρευνα εδώ: http://www.responsibleuseofmedicines.org/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου