Η μάχη συμφερόντων στο πεδίο της Υγείας φτάνει πλέον στην κορύφωσή της. Για το 2012, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη προβλέπεται ότι πιθανώς θα υπερβεί κατά 10% περίπου τα 2,88 δις ευρώ, στόχο που αυθαιρέτως είχε θέσει η Τρόικα. Με πιο απλά και ρεαλιστικά λόγια, η απαίτηση της Τρόικα σημαίνει πως η ετήσια κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη μειώνεται στην Ελλάδα από τα 550-600 ευρώ του 2007, στα μισά περίπου!
Για να επιτευχθεί η δραματική αυτή μείωση, χρειάστηκαν αλλεπάλληλες μειώσεις τιμών και ποσοστών κέρδους, εταιρειών φαρμακαποθηκών και φαρμακείων. Ο κλάδος εκριζώνεται εκ βάθρων στο σύνολό του και με συνοπτικές διαδικασίες. Αλλά και πάλι, σημαντικό μέρος της επιτευχθείσας μείωσης της δαπάνης οφείλεται σαφώς στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας.
Π.χ. όλο και πιο σημαντικό ποσοστό των παιδιών στην Ελλάδα δεν εμβολιάζονται πλέον καθόλου ή έχουν εγκαταλείψει στη μέση το πρόγραμμα υποχρεωτικών εμβολιασμών. Χρόνιες θεραπείες εγκαταλείπονται ή τροποποιούνται αυθαιρέτως και εξ ανάγκης από τους ασθενείς ή τους οικείους τους. Τέλος, ένα ποσοστό της τάξης του 10-15% των πολιτών έχουν οδηγηθεί, εκόντες άκοντες, σε απο-ασφάλιση, αρνούμενοι να δεχτούν την ταλαιπωρία του συστήματος και ανταποκρινόμενοι με δικούς τους πόρους στις καθημερινές δαπάνες για την Υγεία τους!
«Η συμπεριφορά των πελατών μας αλλάζει σταδιακά κι αυτό μας θλίβει όσο και η δυσμενής οικονομική μας κατάσταση», τονίζει ο κ. Κώστας Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. «Ακουμπάνε στον πάγκο τα κουτιά των φαρμάκων που χρησιμοποιούν και σε ρωτούν, χωρίς να σε κοιτάζουν στο πρόσωπο, ποια από αυτά είναι απολύτως απαραίτητα και πόσο κοστίζει το καθένα, για να ξέρουν. Τι να απαντήσεις; Παλαιότερα δανείζαμε αφειδώς φάρμακα στους πελάτες μας. Σήμερα αυτό περιορίζεται δραστικά αφού πλέον μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε μόνο τοις μετρητοίς ή το πολύ με πίστωση ενός μηνός, όταν ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να πληρώσει ούτε καν σε 3-4 μήνες».
Όπως είχαμε και παλαιότερα τονίσει από τη θέση αυτή, η μείωση της κατά κεφαλήν δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κάτω από τα 300 ευρώ, θα σημάνει μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης των Ελλήνων κατά 5-7 χρόνια, τάση που ήδη καταγράφεται από τους ειδικούς και τις στατιστικές.
Δυστυχώς, η Τρόικα το αντιμετωπίζει με αξιοσημείωτο κυνισμό: τα κομπιουτεράκια υπολογίζουν μεσοπρόθεσμα την επιπλέον μείωση της δαπάνης για συντάξεις…
ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ;
Εισβολή στην ΗΔΙΚΑ, την εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της Τρόικας την εβδομάδα που πέρασε, απαιτώντας να φαίνεται μόνο η δραστική ουσία στην οθόνη των υπολογιστών των γιατρών που συνταγογραφούν και όχι εμπορικά ονόματα!!! Στην εύλογη παρατήρηση ότι αυτό που ζητούν δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και ότι δεν σημαίνει τίποτα για τη μείωση της δαπάνης, αφού έτσι κι αλλιώς ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει με βάση την τιμή αναφοράς και όχι το σκεύασμα, επανέλαβαν επιτακτικά την απαίτησή τους. Πλέον είναι κοινό μυστικό στην αγορά ότι συγκεκριμένα πρόσωπα της Τρόικας προωθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Πλησιάζει, ενδεχομένως, η στιγμή που η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί με δημόσιες καταγγελίες, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την Τρόικα.
«Η κυβέρνηση ορίζει τις τιμές των φαρμάκων, πρωτότυπων και γενοσήμων, προβαίνει σε συνεχείς μειώσεις τιμών, απαιτεί υψηλές επιστροφές χρημάτων και προσδιορίζει τόσο τις τιμές αναφοράς όσο και τα ποσοστά, με βάση τα οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Κάθε άλλη επιλογή επιβαρύνει τον ασθενή. Τα παραπάνω μέτρα μειώνουν αποδεδειγμένα τη δαπάνη στα επίπεδα που είναι στον προϋπολογισμό για τα φάρμακα. Επομένως είναι εντελώς ακατανόητη η εμμονή ανθρώπων της Τρόικας σε ένα ανεφάρμοστο σύστημα που θα τινάξει στον αέρα την ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία και την αγορά, υπέρ των συμφερόντων εισαγωγέων που μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προβάλλει ισχυρή αντίσταση στα σχέδια αφελληνισμού του φαρμάκου, με στόχο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να υπάρχει η τεχνολογία σε ελληνικά χέρια» τονίζει ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος της Elpen και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
ΠΙΣΩ, ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1980…
«Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ανακάλυψα ξαφνικά ότι πάσχω από οικογενή υπερχοληστερολαιμία» εξιστορεί η κυρία Α.Κ. «Οι τιμές χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων μου προκαλούσαν τρόμο και, όπως μου εξήγησε ο γιατρός, αντιμετώπιζα τον κίνδυνο να πεθάνω πρόωρα από την καρδιά μου. Τότε μόλις είχε ανακαλυφθεί ένα πολύ σπουδαίο φάρμακο, το έλεγαν Mevacor, που μπορούσε να με βοηθήσει εξαιρετικά. Όμως και τότε υπήρχαν ένα σωρό προβλήματα με τα φάρμακα και το δικό μου δεν ερχόταν στην Ελλάδα. Ένας φίλος του συζύγου μου, εργαζόμενος στην Ολυμπιακή, πήρε τη διάγνωση και τη συνταγή με επίσημη μετάφραση κι έφερε το φάρμακο από τη Νέα Υόρκη. Ήταν πανάκριβο για κείνη την εποχή, αλλά τι μπορούσα να κάνω; Ευχαριστούσα το θεό που βρέθηκε αυτή η λύση. Σήμερα, δυστυχώς, είμαι υποχρεωμένη να κάνω το ίδιο, πιο εύκολα είναι η αλήθεια, αλλά ακόμα πιο ακριβά για την τσέπη μου, για να βρω το φάρμακό μου – δεν ντρέπομαι να πω ότι είμαι καρκινοπαθής – από τη Γερμανία αυτή τη φορά, όπου ζει μόνιμα η αδελφή μου. Θα έπρεπε να έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από πέρυσι το καλοκαίρι. Αλλά, όπως μου εξήγησε ο φαρμακοποιός τα δυο τελευταία χρόνια δεν έχει κυκλοφορήσει κανένα νέο φάρμακο στην Ελλάδα. Έτσι, από τα 1.100 ευρώ που παίρνω σύνταξη, πληρώνω τα 700 κάθε μήνα για το φάρμακο. Μέχρι σήμερα έχω ξοδέψει πάνω από 8.000 ευρώ, από τις οικονομίες μου φυσικά. Δεν παραπονιέμαι. Πόσο θα ζήσω ακόμα; Πικραίνομαι όμως όταν ακούω κάθε μέρα στην τηλεόραση ότι πρέπει να περιοριστεί η σπατάλη στα φάρμακα. Είμαι κι εγώ, βλέπετε, μέρος αυτής της σπατάλης. Κι όπως μου λένε, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει την κυκλοφορία νέων φαρμάκων ούτε φέτος ούτε το χρόνου».
Του Μιχάλη Πιτσιλίδη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου