Β. Κικίλιας: ΕΟΠΥΥ έξω από τα δόντια!


«Οι επαγγελματίες της υγείας συζητάμε για τον ΕΟΠΥΥ με όρους της αγοράς και των οικονομικών της υγείας. Το οφείλω στον κόσμο που ταλαιπωρείται λόγω των χρόνιων προβλημάτων στο χώρο της Υγείας, των λανθασμένων πολιτικών επιλογών και της οικονομικής κρίσης, που απειλεί να κατεδαφίσει τον φορέα, να πω τα πράγματα με τ’ όνομά τους για το πρόβλημα και την πιθανή λύση, απλά και κατανοητά.

Αυτός ο γιγάντιος φορέας, επαναστατικό βήμα στον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας κατά την προηγούμενη πολιτική ηγεσία  με προϋπολογισμένα έσοδα 8,2 δισ. ευρώΙ για το 2012 θα έχει έσοδα στο τέλος του 2012 μόλις 3,6 δισ. ευρώ. Έτσι οδηγείται ο κλάδος της Υγείας σε colapsus και οι Έλληνες ασφαλιζόμενοι να μην ξέρουν τη στιγμή που μιλάμε, εάν θα μπορούν να εξεταστούν από ιατρούς, να πάρουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία, ή να νοσηλευτούν σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία χωρίς τουλάχιστον να ξαναπληρώσουν από την τσέπη τους.

Γιατί; Για πολλούς λόγους, αλλά πιο σημαντικούς:

Εν έτη 2012 ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει:

A. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ
Ο Οργανισμός δηλώνει αδυναμία παρακολούθησης των βασικών στοιχείων ΕΣΟΔΩΝ και ΕΞΟΔΩΝ του. Εξωτερικός σύμβουλος “υποστηρίζει” τις οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Κανένας έλεγχος δεν υπάρχει παρά μόνο η κατανομή των χρημάτων στους παρόχους υπηρεσιών υγείας σύμφωνα με πίνακες – εισηγήσεις των κατά τόπου ΥΠΑΔ.

δεν έχει: 

B. ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ (υποστηρίζεται πλημελώς από την ΗΔΙΚΑ)
Άρα ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα on line και on time ενημέρωσης των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ. Βασικά στοιχεία από τις συμβάσεις με τους παρόχους υγείας δεν ελέγχονται, δεν γίνεται επεξεργασία των δεδομένων και των πληροφοριών για τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι ασφαλισμένοι και άρα δεν υπάρχουν συμπεράσματα! Άρα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ασκείται στα τυφλά!! 

Γ. ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Τι έχει ελέγξει μέχρι σήμερα ο Οργανισμός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
ΤΙΠΟΤΕ! Χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς κάθε είδους δε μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια καμιά υπηρεσία. Ανεξέλεγκτα γίνεται ό,τι να ’ναι και κανείς δεν ελέγχει τους παρόχους υγείας για το αν τηρούν τους όρους των συμβάσεών τους με τον ΕΟΠΥΥ. 

Επειδή όλοι επικαλούνται μονίμως τα οικονομικά προβλήματα της εποχής, τα τρία παραπάνω θέματα δεν είναι οικονομικά, αντιθέτως η υλοποίηση τους θα εξοικονομούσε τεράστια ποσά για τον ΕΟΠΥΥ, που θα πήγαιναν τελικά εκεί που πρέπει, στους ασφαλισμένους Έλληνες πολίτες.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει όπως πλέον γνωρίζουν όλοι σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο προϋπολογισμός του από την πρώτη στιγμή σύνταξής του ήταν ελλειμματικός. Συντάχθηκε με βάση τα δεδομένα τεσσάρων ταμείων, ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ χωρίς προϋπολογισμό των ποσών από τα άλλα ταμεία. Αγνοήθηκαν ελλείμματα, μεταφερόμενες δαπάνες, απεκρύβησαν υποχρεώσεις και “φούντωσαν” απαιτήσεις.

Συμπέρασμα: Ο ΕΟΠΥΥ θα παρουσιάσει στο τέλος του 2012 μεγάλο έλλειμμα λόγω λανθασμένων και εσκεμμένων εκτιμήσεων για τις εκροές και τις εισροές αλλά και πρόβλημα ρευστότητας, αδυνατώντας έτσι να πληρώσει τους παρόχους υγείας.

ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ;

Υπάρχει κατά τη γνώμη μου:
A. Άμεσα για να μην καταρρεύσει ο φορέας πρέπει να ενισχυθεί προσωρινά με έκτακτη κρατική επιχορήγηση και με καταβολή μέρους των ασφαλιστικών εισφορών απευθείας στον ΕΟΠΥΥ, όπως και με ρύθμιση παλαιών χρεών με δυνατότητα συμψηφισμού μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου στο χώρο της υγείας.

Η παραπάνω είναι προσωρινή λύση και ΔΕΝ λύνει οριστικά το πρόβλημα το οποίο κατά τη γνώμη μου έχει “ξεπεράσει” πλέον το Υπ. Υγείας.

B. Είναι αναγκαία και θα συνεισφέρει σε αύξηση των εσόδων και μείωση των δαπανών με ταυτόχρονη διατήρηση των υπηρεσιών υγείας σε υψηλό επίπεδο η:

1. Οργάνωση του ΕΟΠΥΥ όπως οι μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι: δηλαδή να αποκτήσει λογιστήριο, μηχανογράφηση, ελεγκτικό σχήμα. Ν’ ανασυγκροτηθεί πλήρως. 

2. Σε συνεργασία Υπ. Οικονομικών, Υπ. Κοινωνικής Ασφάλισης και Τεχνοκρατών των οικονομικών της Υγείας αναζήτηση πλουραλιστικού σχήματος (κρατική επιχορήγηση, ασφαλιστικές εισφορές, συμμετοχή χρηστών, μερική εξαίρεση κάλυψης, ίδιοι πόροι) χρηματοδότησης του οργανισμού. Στο τραπέζι πρέπει να πέσει η εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών και η μέθοδος προοπτικής χρηματοδότησης σε συνθήκες εσωτερικού ανταγωνισμού. Δηλαδή, διαρθρωτικές αλλαγές έτσι ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματικότητα.

3. Πρόσθετη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ με μόνιμα θετικά αποτελέσματα ως προς την κάλυψη των αναγκών μπορεί ν’ αποτελέσει η κατάργηση της εισφοράς για το μετοχικό ταμείο δημοσίων υπαλλήλων και η καθιέρωση ποσοστού κράτησης – εισφοράς υπέρ της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Επίσης η καθιέρωση εισφοράς 2% για τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ αντί της υφιστάμενης εισφοράς του ΟΠΑΔ και των άλλων εκτός ΙΚΑ ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης, έσοδα από την επιβολή προστίμων στους παρόχους παραβάτες που πρέπει να ελέγχονται με αυστηρά κριτήρια. 

Στις μέρες μας ζούμε το τέλος της μεταπολίτευσης. Αν στον τομέα της Υγείας έγιναν μικρά βήματα μέχρι σήμερα, τώρα απαιτείται ΤΟΛΜΗ, ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ. ΣΧΕΔΟΝ ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ.

Ή αυτό, ή κατάρρευση του συστήματος της Υγείας και επειδή το στοίχημα δεν περιλαμβάνει μόνο τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, αλλά κυρίως τους πολίτες και το διακύβευμα είναι η υγεία τους, καλό θα είναι να καταλάβουμε όλοι πως με αυτό το κοινωνικό αγαθό δεν μπορεί να παίζει κανείς. Ο κόσμος απαιτεί και δικαιούται λύση τώρα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου