Ασθενοφόρα με 600.000 χλμ και ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ

Τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό, καθώς και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς κ.κ. Ο. Βουδούρης, Γ. Κυρίτσης, Αικ. Μάρκου και Θ. Ψύρρας.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτησή τους "ο στόλος του ΕΚΑΒ είναι πεπαλαιωμένος, δεδομένου ότι κυκλοφορούν ασθενοφόρα, που είναι προς απόσυρση με 600.000 χιλιόμετρα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών αλλά και των διασωστών, ενώ άλλα παραμένουν επί μήνες παρκαρισμένα στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης χρημάτων για ανταλλακτικά.
Ενδεικτικά, και σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΑΒ, στον νομό Αττικής αναλογεί 1 ασθενοφόρο ανά 75.000 κατοίκους, με αποτέλεσμα οι διασώστες να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. Παρόμοια προβλήματα εντοπίζονται σε όλη την επικράτεια, ενώ επισημαίνεται ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού και ασθενοφόρων, οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων σε πολλά νησιά δεν μπορούν να καλυφθούν.

Σε σχετική ερώτηση της ΔΗ.ΜΑΡ. (με αριθ. πρωτ. 4520/17.1.2012) αναφορικά με τα προβλήματα και τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ προς τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, απάντησε μόνο το Υπουργείο Οικονομικών.

Στην απάντησή του (7.2.2012 αριθ. πρωτ: ΓΚΕ 1022421 ΕΞ 2012) αναφέρει ότι: «... στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους στον τομέα υγείας έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για πρόσθετες και παρεχόμενες παροχές ύψους 482.614.500 ευρώ» και ότι: «...η διαχείριση των πιστώσεων ανήκει στην αρμοδιότητα του συνερωτώμενου Υπουργείου Υγείας». Προσθέτει δε ότι: «... Όσον αφορά τις δαπάνες επιχορήγησης στο ΕΚΑΒ για λειτουργικές δαπάνες στον προϋπολογισμό τρέχοντος έτους έχουν προβλεφθεί πιστώσεις ύψους 1.688.814.000 ευρώ για μεταβιβαστικές πληρωμές, από τις οποίες ο Υπουργός Υγείας με την αριθ.ΔΥ5α/οικ.142298/23-1211 απόφασή του έχει κατανείμει πίστωση ύψους 12.500.000 ευρώ για επιχορήγηση του ΕΚΑΒ για λειτουργικές δαπάνες».

Επιτακτική κρίνεται η ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης στα προβλήματα των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, οι οποίοι με τις μισθολογικές περικοπές που έχουν υποστεί, αδυνατούν πλέον να συντηρηθούν οικονομικά οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Είναι αδιανόητο, σήμερα, συνάνθρωποί μας να χάνουν τη ζωή τους, για περιστατικά, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπισθεί, εάν δεν υπήρχε η αδυναμία γρήγορης διακομιδής στα νοσοκομεία, τη στιγμή μάλιστα, που λόγω της οικονομικής κρίσης, ολοένα και περισσότεροι πολίτες αποτείνονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να γίνουν άμεσα προσλήψεις ιατρών και διασωστών στο ΕΚΑΒ και να ανανεωθεί ο στόλος των ασθενοφόρων, ώστε να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες που έχουν άμεση την ανάγκη ιατρικής στήριξης;

2. Με ποιους τρόπους θα ενισχυθεί η λειτουργία του ΕΚΑΒ (στελέχωση με το απαιτούμενο προσωπικό, εφοδιασμός με τον απαιτούμενο εξοπλισμό), σε έναν τόσο σημαντικό τομέα για την υγεία με κοινωνικό έργο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου