Οδηγίες για συνταγογράφηση



Θέμα: «Οδηγίες συνταγογράφησης».

Σχετικά: 1. Νόμος υπ'αρίθμ. 4052 /2012 (ΦΕΚ 41/Α/1-3-2012).
2. Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3(α)/οικ.ΓΥ/149 (ΦΕΚ 545/Β/2012).

Όπως είναι γνωστό με τις ανωτέρω σχετικές διατάξεις καθίσταται υποχρεωτική η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.
Με το παρόν θέτουμε υπόψη σας ότι από το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΦ καταρτίστηκε κατάλογος με τα εμπορικά σκευάσματα που αντιστοιχούν στις δραστικές ουσίες, ανήκουν στη θετική λίστα φαρμάκων και αποζημιώνονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Σε αυτή τη λίστα έχουν προστεθεί οι τιμές αναφοράς για κάθε δραστική ανά μορφή και περιεκτικότητα.
Από 1-10-2012 τα φάρμακα που ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ στην τιμή αναφοράς της κατηγορίας τους.
Στην παρούσα φάση και σύμφωνα με το σχεδιασμό της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο ιατρός έχει τη δυνατότητα επιλέγοντας τη δραστική ουσία να συνταγογραφήσει τα αντίστοιχα εμπορικά σκευάσματα. Σε περίπτωση συνταγογράφηση ς από τον ιατρό σκευάσματος με μεγαλύτερη τιμή από την τιμή αναφοράς της κατηγορίας του, ο ιατρός πρέπει να ενημερώσει τον ασφαλισμένο ότι εκτός από την προβλεπόμενη συμμετοχή θα επιβαρυνθεί και με την διαφορά τιμής που προκύπτει μεταξύ λιανικής τιμής του σκευάσματος

και της τιμής αναφοράς. Στο εκτυπωμένο φύλλο της ηλεκτρονικής συνταγής αναφέρεται με μήνυμα το ποσό επιβάρυνσης του ασφαλισμένου λόγω συνταγογράφησης φαρμάκου με τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αναφοράς καθώς και η νόμιμη συμμετοχή.
Ο φαρμακοποιός εκτελεί κανονικά μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος την συνταγή, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία. Η παρακράτηση του επιπλέον ποσού γίνεται αυτόματα από το σύστημα, οπότε ο φαρμακοποιός εισπράττει από τον ασφαλισμένο την νόμιμη συμμετοχή και την τυχόν διαφορά τιμής του σκευάσματος από την τιμή αναφοράς.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΠΥΥ



Γεράσιμος Βουδούρης

1 σχόλιο:

  1. αγαπητέ κύριε Βουδούρη
    Η αναγραφή της δραστικής ουσίας από τον γιατρό είναι πέραν πάσης δεοντολογίας. Όταν ο γιατρός προτείνει ένα σκεύασμα δεν εννοεί μόνον την δραστική ουσία αλλά και ότι άλλο περιέχεται (έκδοχα). Θυμίζω ότι την εποχή που δεν υπήρχαν σκευάσματα, οι συνταγές περιελάμβαναν δραστική ουσία και έκδοχα προκειμένου ο Φαρμακοποιός να παρασκευάσει το φάρμακο.
    Όμως είναι και πέραν πάσης λογικής, δεδομένου ότι η πολιτεία , ούτως ή άλλως, αποζημιώνει, μόνον την ασφαλιστική τιμή και αν υπάρχει διαφορά την επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος. Οπότε δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα τι γράφει ο γιατρός.
    Με αυτήν την διαδικασία η επιλογή του σκευάσματος αφήνεται στον φαρμακοποιό.
    Όμως το κίνητρο βάσει του οποίου ο φαρμακοποιός θα επιλέξει το σκεύασμα είναι μόνον οικονομικό. Ήδη κάποιοι φαρμακοποιοί προτείνουν τα ακριβότερα πρωτότυπα για να έχουν περισσότερο κέρδος.
    Το κίνητρο του γιατρού είναι το όφελος του ασθενούς, διότι διαφορετικά αμφισβητείται η επιστημονική του επάρκεια .
    να ελπίζω σε κάποιον σχολιασμό από μέρους σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή