«Η αναφορά ότι «τρία στα τέσσερα φάρμακα που κυκλοφορούν αφορούν σε γενόσημα» δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις. Το ότι κάποια φάρμακα έχουν άδειες κυκλοφορίας δεν σημαίνει ότι συνταγογραφούνται και κατά συνέπεια δεν συμμετέχουν στη διαμόρφωση της δαπάνης» αναφέρεται χαρακτηριστικά από την ΠΕΦ.
 
Διευκρινίζεται μάλιστα ότι: «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IMS (Ιούλιος 2011-Ιούλιος 2012) και με βάση την κατηγοριοποίηση από τον ΕΟΦ,  το μερίδιο αγοράς των γενοσήμων είναι 18% σε όγκους και 14% σε αξίες. Η αναφορά περί γενοσήμων στο 56% της αγοράς σε αξίες (!) πιθανότατα προκύπτει από τον συνυπολογισμό των γενοσήμων μαζί με τα πρωτότυπα εκτός πατέντου. Από πότε τα πρωτότυπα εκτός πατέντου χαρακτηρίζονται ως γενόσημα;»
 
Η ΠΕΦ μιλά για τέχνασμα το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μεγαλοεισαγωγέων.
Υπογραμμίζεται δε ότι το θέμα έχει επισημανθεί και με σχετική αναφορά από την επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τα φάρμακα της Task Force, σύμφωνα με την οποία τα γενόσημα και τα πρωτότυπα εκτός πατέντου θα πρέπει να υπολογίζονται ξεχωριστά, ως διακριτά συστατικά της φαρμακευτικής δαπάνης.
 
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Δ. Δέμος δηλώνει: «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σε κλίμα έντονων πιέσεων, διεξάγει σημαντική προσπάθεια για την επικράτηση ομαλών συνθηκών στην φαρμακευτική αγορά και τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε ποιοτικά φάρμακα, καταθέτοντας προτάσεις που επιτυγχάνουν την επιθυμητή εξοικονόμηση και ταυτόχρονα επιτρέπουν την ύπαρξη εγχώριας παραγωγής».
iatropedia.gr