Επιστολή παραίτησης του Τσαγκάρη Μιχαήλ από τη θέση του Προέδρου της Διοικούσαε Επιτροπής του ΚΥ Καρπάθου.


Κάρπαθος, /09/2012
ΠΡΟΣ: 1. Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου
2. Διοίκηση 2ης ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου
3. Δήμαρχο Καρπάθου
4. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
5. Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Καρπάθου
6. Βουλευτές Δωδεκανήσου
7. Μ.Μ.Ε Δωδ/σου
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να υποβάλλω την παραίτηση μου από τη θέση του Προέδρου της Δ.Ε. του ΚΥ Καρπάθου.
Ανέλαβα τη συγκεκριμένη άμισθη και τιμητική θέση, θέλοντας να συμβάλω από τη μεριά μου στην Αναβάθμιση της υγείας του Καρπαθιακού λαού και την ικανοποίηση των βασικών του αναγκών στον τομέα αυτό. Οι λόγοι που στερούμαστε αυτά είναι γνωστοί σε όλους.

Ζούμε σε μια απομονωμένη, ακριτική περιοχή. Δεν έχουμε ως Δ.Ε. ούτε διοικητική αυτοτέλεια ούτε οικονομική. Όλα πρέπει να περάσουν, ακόμα και τα πιο απλά θέματα, μέσα από το Νοσοκομείο της Ρόδου. Θέματα καθημερινότητας, οικονομικά, αναλώσιμα, προσλήψεις γιατρών, βοηθητικού προσωπικού, απλές προμήθειες, τα πάντα. Και βέβαια η κρίση που περνά η χώρα μας επηρεάζει τον τομέα της υγείας, τον επιβαρύνει και τον υποβαθμίζει καθημερινά.

Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι αρκετά πράγματα έγιναν, και προσωπικό προσελήφθηκε και ιατρικό υλικό βρήκαμε και πιστώσεις δόθηκαν. Ενδεικτικά αναφέρω: παρά τις αποχωρήσεις των κ.κ. Βασιλαρά, Σακέλλη και Καπράλου και την πολύμηνη παύση 2 ιατρών, στο ΚΥ υπηρετούν 9 ειδικευμένοι ιατροί, 7 αγροτικοί, 5 νοσοκόμες κλπ.. Το ΚΥ Καρπάθου δεν είναι Νοσοκομείο, αλλά ΚΥ βραχείας νοσηλείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κάλυψη προσωπικού και εξοπλισμού. Με τεράστιες προσπάθειες αυτή τη στιγμή υπηρετούν άτομα επί πλέον του Οργανογράμματος. Όλοι οι Καρπάθιοι θα επιθυμούσαμε να λειτουργούμε με πολλές ειδικότητες και προσωπικό σαν Νοσοκομείο αλλά είμαστε ένα ΚΥ, το οποίο συγκριτικά με άλλα ΚΥ είναι αναβαθμισμένο με πολλές και διαφορετικές ειδικότητες.

Συνεργαστήκαμε με το Δήμο Καρπάθου (κάλυψη βάρδιας οδηγών ασθενοφόρων), την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Π.Ε. Καρπάθου- Κάσου, την αρμόδια ΔΥΠΕ και τους τοπικούς συλλόγους και από δωρεές Καρπαθίων και επιχορηγήσεις 30.000 ευρώ. Οφθαλμιατρείο πλήρως εξοπλισμένο εγκαταστάθηκε μετά τη δωρεά του κ. Οθείτη Γεωργίου, εξοπλισμοί περιφερειακών ιατρείων για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κάλυψη εξόδων μεταφορικής εταιρείας, καθαριότητας, καυσίμων ασθενοφόρων, αγοράς οξυγόνου και διάφορα άλλα αναλώσιμα. Η ΔΕ σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό και πρόεδρο της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Κρεμαστινό Δημήτριο (που πρέπει να σημειώσω την καταλυτική συμβολή του σε ότι θετικό έγινε στην εν γένει λειτουργία του ΚΥ), έκανε δυνατή τη πρόσβαση των Καρπαθίων σε μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία, συνέβαλε στην επίτευξη του μεγάλου στόχου για τη δημιουργία του Νοσοκομείου στην Κάρπαθο, τον εξοπλισμό του Πολυδύναμου Ιατρείου της Ολύμπου.

Αυτό όμως που δυστυχώς δεν κατάφερα να πετύχω τόσο εγώ ατομικά όσο και όσοι απαρτίζουν τη ΔΕ του ΚΥ Καρπάθου και θεωρώ ότι είναι η αιτία της κακοδαιμονίας που το κατατρέχει είναι ότι πολλοί εκ του μονίμου προσωπικού, ιατρικού και λοιπού, δεν έχουν αντιληφθεί το ρόλο τους σε σχέση με το κοινωνικό σύνολο που έχουν κληθεί και ορκιστεί να υπηρετήσουν. Αγκυλωμένοι σε συντεχνιακές λογικές και προσωπικά μικροσυμφέροντα, έχοντας κακές σχέσεις τόσο με τη ΔΕ όσο και μεταξύ τους, αντί αν προσπαθούν να βοηθήσουν το συνάνθρωπο τους Καρπαθιακό λαό, λειτουργούν με όρους που δεν τιμούν τον εαυτό τους ούτε την πολιτεία που τους τοποθέτησε σε αυτές τις ευαίσθητες θέσεις.

Θέματα ωραρίου, εφημεριών, συνεργασίας, επαγγελματικής δεοντολογίας μάλλον τους φαίνονται άγνωστες λέξεις. Τόσοι άνθρωποι πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τη ΔΕ, όλοι έχουν να λένε για τη στάση τους αυτή, όλοι θέλησαν να τους βοηθήσουν, αυτοί όμως μάλλον κολλημένοι στο δικό τους αξιακό κώδικα συνέχιζαν στον ίδιο ρυθμό. Με συνέπεια τα προβλήματα και να επιδεινώνονται ολοένα και σε αδιέξοδο να έρχονται. Ο γιατρός είναι λειτουργός για το κοινωνικό σύνολο, όχι για τον εαυτό του. (Λίγοι σηκώνουν το βάρος των ευθυνών τους εδώ.) Σίγουρα δικαιολογίες πολλές θα βρουν. Όμως το αποτέλεσμα που τελικά μετράει είναι ότι στην Κάρπαθο όλοι λένε πως: «Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει. Να μην σου τύχει κάτι. Φύγε να πας στη Ρόδο. Φύγε!.». Εδώ ποιος θα πάρει τις ευθύνες του; Εγώ αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν. Κατανοώ ότι πολλές φορές και η πολιτεία δεν παρέχει όλα τα μέσα και όλες τις διευκολύνσεις.

Η αξιακή συμπεριφορά, η δεοντολογία, η αγάπη για το συνάνθρωπο που υποφέρει, η αίσθηση του καθήκοντος δεν διδάσκονται. Ή τα έχεις ή δεν τα έχεις. Θα πρέπει η πλάστιγγα των ιατρικών υπηρεσιών να γέρνει μονίμως προς τη πλευρά του όρκου του Ιπποκράτη και όχι προς την δημοσιοϋπαλληλική αδράνεια, γκρίνια και αδιαφορία. Η επιτυχία του έργου της κάθε ΔΕ εξαρτάται πρωτίστως από την ομοψυχία και την αλληλεγγύη του μονίμου προσωπικού και μάλιστα του ιατρικού. Εξαρτάται επίσης από την συνεργασία και τη συνοχή της ΔΕ με τα μέλη της οποίας είχα άψογη συνεργασία. Είχα την πρόθεση να παλέψω γι’ αυτά που πιστεύω, για ένα καλύτερο ΚΥ.. Η πρόσφατη παραίτηση των δύο συνεργατών μου ξεχείλισε το ποτήρι και δεν μου αφήνει κανένα περιθώριο.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους εργαστήκαμε και προσπαθήσαμε μαζί να βάλουμε ένα λιθαράκι στις υπηρεσίες παροχής υγείας, τα δύο άλλα μέλη της ΔΕ, τους Διοικητές του ΓΝ Ρόδου και της 2ης ΥΠΕ, την τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμο και Περιφέρεια), τους τοπικούς Συλλόγους, το προσωπικό του ΚΥ αλλά και τους απλούς καθημερινούς πολίτες, οι οποίοι με αγωνία για το μέλλον της υγείας τους, μας βοήθησαν τόσο με τις παρατηρήσεις τους αλλά και με τις Δωρεές τους.

Με τιμή,
Τσαγκάρης Μιχαήλ του Δημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου