M. Βρετανία: Επαναξιολόγηση των γιατρών κάθε πέντε χρόνια

Σε διαδικασία επαναξιολόγησης θα υποβάλλονται από τον ερχόμενο Δεκέμβριο ανά 5ετία οι οικογενειακοί ιατροί, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι παραμένουν ικανοί να εξασκούν την ιατρική.

Η επαναξιολόγηση θα περιλαμβάνει ετήσιο έλεγχο των γιατρών και εκτεταμένη συνέντευξή τους κάθε πέντε χρόνια. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε καμία διαδικασία αξιολόγησης των γιατρών, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να εξασκούν την ιατρική για όλη τους τη ζωή, χωρίς κανείς να ελέγχει αν παραμένουν κατάλληλοι κι αν εξακολουθούν να κατέχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, οι γιατροί θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες κλινικές προδιαγραφές και να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις στους τομείς τους. Μέρος της ετήσιας εκτίμησης, θα αποτελεί επίσης και το feedback από ασθενείς και συναδέλφους του κάθε γιατρού.

Η επαναξιολόγηση των γιατρών έχει υποστηριχθεί θερμά και από τον πρώην υπουργό Υγείας, Andy Burnham, με το επιχείρημα ότι ένας πιλότος αξιολογείται περίπου 100 φορές στη διάρκεια της καριέρας του, ενώ οι περισσότεροι γιατροί φθάνουν στη σύνταξη, χωρίς ποτέ να έχουν υποβληθεί σε παρόμοια διαδικασία.

Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν, ως είναι φυσικό και οι ενώσεις των ασθενών. Από την πλευρά των οικογενειακών γιατρών, ο καθηγητής Mike Pringle, θετικός εμφανίστηκε και ο εκλεγμένος πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Γενικών Ιατρών, ο οποίος τόνισε ότι οι νέοι έλεγχοι θα ωφελήσουν και τους ίδιους τους γιατρούς.

Γράφοντας στην ιατρική εφημερίδα Pulse εφημερίδα, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτό θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ασθενών στους γιατρούς τους. Πρόκειται για ένα αναγκαίο βήμα που θα διασφαλίσει ότι όλοι οι γιατροί θα ακολουθούν τις ιατρικές εξελίξεις και τις γενικά παραδεκτές ιατρικές πρακτικές. Χωρίς αυτή τη διαδικασία, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον φαύλο κύκλο της δυσπιστίας, που ήδη αλλοιώνει τη σχέση μας με τους πολιτικούς, με τους συναδέλφους μας, με τους διευθυντές του ΕΣΥ, ακόμη και με τους ίδιους μας τους ασθενείς».

www.diagnosi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου