Υπέρογκη η μηνιαία δαπάνη για φάρμακα

Η φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί βασική αιτία του οικονομικού εκτροχιασμού του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι ρυθμοί συνταγογράφησης ξεπερνούν σταθερά τον μηνιαίο κλειστό προϋπολογισμό που έχει θεσπιστεί, έτσι ώστε έως το τέλος του έτους να συγκρατηθεί στα 3 δισ. ευρώ.

«Εάν δεν σπάσει ο φαύλος κύκλος της έλλειψης εσόδων και δεν διευρυνθεί η χρηματοδοτική βάση, ο Οργανισμός θα χρεώνεται συνεχώς. Είναι αναγκαία η εύρεση λύσεων για σταθερή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Οι εισφορές υγείας θα πρέπει να κατευθύνονται απευθείας στο Ταμείο και να συγκροτηθεί η θέση του μέσα στην αγορά», τονίζει στα «ΝΕΑ» η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, υπογραμμίζοντας ότι το νέο Ταμείο θα πρέπει να ισχυροποιήσει τον διαπραγματευτικό του ρόλο.

Η ίδια επισημαίνει ότι τα 250 εκατομμύρια - η μηνιαία δηλαδή δαπάνη για φάρμακα - είναι υπέρογκο πόσο αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας και το επίπεδο νοσηρότητας. Για να περιοριστεί, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει νέο δελτίο τιμών που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών των φαρμάκων περί το 10%-12% κατά μέσο όρο. Το ψαλίδισμα αυτό συνδέεται με ανάλογη υποτίμηση, έχει προηγηθεί και στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα ο νόμος επιτρέπει περαιτέρω μείωση στο κόστος των γενοσήμων και των σκευασμάτων που έχει λήξει η πατέντα τους.

Επιπλέον, η ενεργοποίηση της λεγόμενης «θετικής λίστας» - η οποία θα περιέχει τα φάρμακα που καλύπτει το Κράτος - είναι ακόμη ένας μοχλός πίεσης της φαρμακευτικής δαπάνης προς το κάτω.

Η Χριστίνα Παπανικολάου ωστόσο υπογραμμίζει τον κίνδυνο αύξησης της δαπάνης με την είσοδο νέων φαρμάκων, τα οποία είναι κατά κανόνα ακριβά. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η τιμολόγηση 360 σκευασμάτων, με αποτέλεσμα να έχει «παγώσει» η κυκλοφορία τους στην ελληνική αγορά.

«Μόνο τα απολύτως αναγκαία και με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα νέα φάρμακα θα πάρουν τιμές. Και αυτά θα αξιολογηθούν με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, όπως άλλωστε γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλωστε, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΔΥ, η χώρα μας δεν υπολείπεται ούτε κατά το ελάχιστο σε κυκλοφορία καινοτόμων φαρμάκων, συγκριτικά με τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου