Αλλάζει το πρόγραμμα εφημεριών των δημοσίων νοσοκομείων

Γιατροί «πρώτης γραμμής»

Ειδικότητες ιατρών όπως δερματολόγοι και ενδοκρινολόγοι, θα τεθούν εκτός εφημέρευσης στα γενικά νοσοκομεία

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, έχει ήδη αποστείλει έγγραφο προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, με το οποίο τους ζητά να
τηρηθεί πιστά το οικονομικό κονδύλι για τις εφημερίες

Αλλάζει άρδην με εντολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου το πρόγραμμα των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία, για τα οποία η συνολική δαπάνη δεν θα πρέπει να ξεπεράσει φέτος τα 2,2 δισ. ευρώ.
Μετά τη δραστική περικοπή της ετήσιας δαπάνης για τις εφημερίες από τα 400 στα 320 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Υγείας ζητά από τους διοικητές των νοσοκομείων να εξαιρέσουν από τις εφημερίες ειδικότητες γιατρών που δεν βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή». 

Αντιθέτως ζητά να δοθεί προτεραιότητα στις ειδικότητες εκείνες που οι διοικητές κρίνουν απαραίτητες για την ασφαλή εφημέρευση των νοσοκομείων, ανάλογα με τις ανάγκες και τη φύση του κάθε νοσοκομείου.

«Οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν οδηγίες για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσουν οι εφημερίες στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων που έχουν τώρα στη διάθεσή τους. Είναι σε θέση να αξιολογήσουν ποιες ειδικότητες για εφημερία είναι αναγκαίες και ποιες δεν χρειάζονται» δήλωσε ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ζήτημα της εξαίρεσης ειδικοτήτων από τις εφημερίες, και επέμεινε πως είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός στη λειτουργία των εφημεριών, ώστε «να μην γίνεται κατασπατάληση των περιορισμένων πόρων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας έχει ήδη αποστείλει έγγραφο προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, με το οποίο τους ζητά να τηρηθεί πιστά το οικονομικό κονδύλι για τις εφημερίες και ξεκαθαρίζει πως δεν θα διατεθούν για το σκοπό αυτό συμπληρωματικές πιστώσεις κατά το τρέχον οικονομικό έτος.


Στο περιθώριο
Ειδικότητες ιατρών, όπως δερματολόγοι και ενδοκρινολόγοι, θα τεθούν εκτός εφημέρευσης στα γενικά νοσοκομεία, ενώ στα μετόπισθεν θα βρίσκονται ωτορινολαρυγγολόγοι και οφθαλμίατροι, που θα καλούνται όταν υπάρχουν έκτακτα περιστατικά. 

Στον αντίποδα, παθολόγοι, καρδιολόγοι και χειρουργοί θα έχουν προτεραιότητα στο πρόγραμμα των εφημεριών που θα καταρτίζει η διοίκηση των νοσοκομείων, με τη σχετική λίστα να εμπλουτίζεται με αναισθησιολόγους και ακτινολόγους.

Το ψαλίδισμα των εφημεριών ανάλογα με την ειδικότητα αναμένεται να είναι πιο έντονο στα γενικά νοσοκομεία της περιφέρειας και κυρίως στα μικρά νοσοκομεία. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο προσδοκά να μπει φρένο στις περιττές εφημερίες που επιβάρυναν κατά πολύ τον προϋπολογισμό του ΕΣΥ, ενώ αποτελεί πλέον κοινό μυστικό πως πολλές εφημερίες ήταν πλασματικές, προκειμένου οι εφημερεύοντες ιατροί να εισπράττουν περισσότερα χρήματα.


Τα κονδύλια
Όπως παραδέχτηκε όμως από την άλλη ο κ. Λυκουρέντζος, δεν έχουν εξασφαλιστεί ακόμη τα απαραίτητα κονδύλια για την πληρωμή των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία, που στις περισσότερες περιπτώσεις εκκρεμούν από τον Απρίλιο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τους προηγούμενους μήνες δεν τηρήθηκαν οι ποσοστώσεις των εφημεριών στα νοσοκομεία, με συνέπεια να υπάρξει υπέρβαση της δαπάνης. Έκανε μάλιστα λόγο για μια δύσκολη εσωτερική διαπραγμάτευση στην κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την αποπληρωμή των εφημεριών. 

Ήδη πάντως οι γιατροί σε πολλά νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, αντιδρώντας και για την περικοπή των εφημεριών, αλλά και για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και κλινικών, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου