Προς ενημέρωση των συναδέλφων bloggers


Πρόσφατα, επαναλήφθηκε ένα φαινόμενο αντιγραφής άρθρων που είχα γράψει για το παρόν blog, κάτι που έχει ξανασυμβεί αρκετές φορές από συγκεκριμένους συναδέλφους.

Το λυπηρό δεν είναι η αντιγραφή, είναι θεμιτή η διάχυση της πληροφορίας και της γνώσης, για λόγους ενημέρωσης και συσπείρωσης. Το λυπηρό είναι όταν δεν υπάρχει αναφορά στο όνομα του δημιουργού και παραπομπή με link στο πρωτότυπο άρθρο, κάτι που δείχνει σεβασμό και συναδελφικότητα.

Αυτό μπορεί να συμβεί από άγνοια ή αμέλεια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αρκεί μια επικοινωνία με το/τη δημιουργό του πρωτότυπου άρθρου και η αναφορά του ονόματός του/της μαζί με παραπομπή με link.


Παραθέτω τα παρακάτω αποσπάσματα από το νόμο 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας που μπορεί να φανούν ενδιαφέροντα:

Αντικείμενο δικαιώματος
1. Ως έργο νοείται κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης, που εκφράζεται με οποιαδήποτε μορφή, ιδίως τα γραπτά ή προφορικά κείμενα, οι μουσικές συνθέσεις, με κείμενο ή χωρίς, τα θεατρικά έργα, με μουσική ή χωρίς, οι χορογραφίες ή παντομίμες, τα οπτικοακουστικά έργα, τα έργα των εικαστικών τεχνών, στα οποία περιλαμβάνονται τα σχέδια, τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, τα χαρακτικά έργα και οι λιθογραφίες, τα αρχιτεκτονικά έργα, οι φωτογραφίες, τα έργα των εφαρμοσμένων τεχνών, οι εικονογραφήσεις, οι χάρτες, τα τρισδιάστατα έργα που αναφέρονται στη γεωγραφία, την τοπογραφία, την αρχιτεκτονική ή την επιστήμη.

2. Νοούνται επίσης ως έργα οι μεταφράσεις, οι διασκευές, οι προσαρμογές και οι άλλες μετατροπές έργων ή εκφράσεων της λαϊκής παράδοσης, καθώς και οι συλλογές έργων ή συλλογές εκφράσεων της λαϊκής παράδοσης ή απλών γεγονότων και στοιχείων, όπως οι εγκυκλοπαίδειες και οι ανθολογίες, εφόσον η επιλογή ή η διευθέτηση του περιεχομένου τους είναι πρωτότυπη. Η προστασία των έργων της παρούσας παραγράφου γίνεται με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων στα προϋπάρχοντα έργα, που χρησιμοποιήθηκαν ως αντικείμενο των μετατροπών ή των συλλογών.

Σύμφωνα με την τροποποίηση με το άρθρο 7 παρ. 2 Ν.2819/2000:
"2α. Αντικείμενο προστασίας είναι και οι βάσεις δεδομένων, οι οποίες λόγω της επιλογής ή διευθέτησης του περιεχομένου τους αποτελούν πνευματικά δημιουργήματα. ... Ως βάση δεδομένων νοείται η συλλογή έργων, δεδομένων ή ανεξάρτητων άλλων στοιχείων, διευθετημένων κατά συστηματικό ή μεθοδικό τρόπο και ατομικώς προσιτών με ηλεκτρονικά μέσα ή με άλλο τρόπο...".


Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για τα μηνύματά και την υποστήριξή τους.

1 σχόλιο:

  1. Siga re malaka!!!! sou eklepsan th megalh sofia....xyse t arxidia sou me gasma re vodi, pathologe tou katostarikou

    ΑπάντησηΔιαγραφή