Ο Αν. Λοβέρδος ισχυρίζεται δημοσίως ότι τα σημερινά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ με τα συσσωρευμένα χρέη του και την αναστάτωση στην αγορά του φαρμάκου οφείλονται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ οδήγησε τη χώρα στην... ακυβερνησία μετά τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου και, έτσι, οι δανειστές μας παρακράτησαν 1 δισ. ευρώ από την τελευταία δόση του δανείου...
Η αλήθεια είναι διαφορετική και τίποτε δεν στηρίζει την εκδοχή του Αν. Λοβέρδου, καθώς τα χρέη των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίοι ενοποιήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ χρονολογούνται από το 2009, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, όσο κι αν ο πρόεδρος του Οργανισμού Γερ. Βουδούρης δηλώνει ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί νομικά να αναλάβει τα παρελθόντα χρέη των ενοποιηθέντων κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και να τα αποπληρώσει.
Τα συσσωρευμένα χρέη των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίοι ενοποιήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, λοιπόν, αφορούν τα έτη 2009, 2010 και 2011 και προσεγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει για το 2009 - 2011 570 εκατ. ευρώ στους γιατρούς, 536 εκατ. ευρώ στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές, 500 εκατ. ευρώ για ιατροφαρμακευτικό υλικό, 229 εκατ. ευρώ στους φαρμακοποιούς και 1,5 δισ. ευρώ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει για το 2012 50 εκατ. ευρώ περίπου στους γιατρούς, 500 εκατ. ευρώ περίπου στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 250 εκατ. ευρώ περίπου στους φαρμακοποιούς, ενώ διατηρεί οφειλές προς τους ασφαλισμένους και τις ιδιωτικές κλινικές.
Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2012 ως προς τις δαπάνες φθάνει τα 5,8 δισ. ευρώ, αλλά είναι πλασματικός και θα ξεπεράσει σίγουρα τα 6,5 δισ. ευρώ, με πιο πιθανή κατάληξη τα 7 δισ. ευρώ...
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να καταβάλουν εισφορές. Οι εισροές από ταμεία στον ΕΟΠΥΥ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 ήταν 230 - 250 εκατ. ευρώ περίπου τον μήνα, ενώ η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του ήταν για 400 εκατ. ευρώ τον μήνα. Υπάρχει, λοιπόν, μία υστέρηση εσόδων εξαιτίας της αδυναμίας των ασφαλιστικών ταμείων, υστέρηση η οποία αγγίζει το 1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο, αν, φυσικά, τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίσουν να καταβάλλουν εισφορές. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα του ΙΚΑ, το οποίο αδυνατούσε τον Απρίλιο να καταβάλει τις εισφορές και τις χρησιμοποίησε για την καταβολή συντάξεων, ενώ, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, ο ΟΓΑ δεν έχει καταβάλλει καθόλου εισφορές για το 2012.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρ. Κίττας ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται μέχρι τις 17 Ιουνίου να συρρεύσουν 144 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ, 70 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΔ, 25 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΕ, 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΓΑ και 50 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών.
Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: Εάν υποθέσουμε, για την οικονομία της συζήτησης, ότι ισχύει η βασική κατηγορία του Αν. Λοβέρδου κατά του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η χώρα ελάμβανε κανονικά τις δόσεις του δανείου από την τρόικα, γιατί οι υπουργοί Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών δεν είχαν αποπληρώσει τα δυσθέωρητα χρέη των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων για τα έτη 2009, 2010 και 2011; Γιατί;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου