Σουηδο Γερμανική βοήθεια για ηλεκτρονκή συνταγογράφηση


Μπορεί το τελευταίο διάστημα οι Γερμανοί να …μην είναι φίλοι μας, ήρθαν ωστόσο παρέα με Σουηδούς για «ηλεκτρονική» βοήθεια. Θα μας παράσχουν τα φώτα τους για να βελτιώσουμε και εμείς τις γνώσεις μας στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Τι θα κάνουν και με ποιους θα συνεργασθούν;

Μετά τις περιπέτειες με το χάκινγκ που έριξε τη σελίδα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άφησε χωρίς φάρμακα εκατοντάδες ασθενείς, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα του συστήματος, Γερμανοί και Σουηδοί ειδικοί έφθασαν στη χώρα μας προκειμένου να συνεργασθούν με τους αντίστοιχους Έλληνες ειδικούς της ΗΔΙΚΑ. 

Στόχος να μεταφερθεί η τεχνογνωσία τους και στους Έλληνες που «τρέχουν» την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να μην αντιμετωπίσουν στο μέλλον προβλήματα όπως πρόσφατα. 

Το διήμερο …σεμινάριο στους επιστήμονες της ΗΔΙΚΑ πραγματοποιείται στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Υγείας όπου μεταξύ άλλων οι Έλληνες της ΗΔΙΚΑ ενημερώνουν τους ξένους συναδέλφους τους για το τι προβλήματα δημιουργήθηκαν στο παρελθόν αλλά και για τη νέα πλατφόρμα του συστήματος που εφαρμόσθηκε πρόσφατα. 

Εξάλλου η παλαιότερη πλατφόρμα του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποδείχθηκε ανεπαρκής καθώς δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στο μεγάλο αριθμό των ασφαλισμένων που εντάχθηκαν στο σύστημα, κάνοντας την αντικατάσταση της αναγκαία. 

Η αλήθεια είναι πως ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε στην ένταξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μόνο των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ. Με την ένταξη και των άλλων μεγάλων ταμείων στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ, από 50 χιλιάδες συνταγές, που είχε εκτιμηθεί ότι θα επεξεργάζονταν καθημερινά, ο αριθμός εκτινάχθηκε σε πάνω από τα 2,5 εκατομμύρια! 

Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, Βλάση Σφυρόερα, «δεδομένου ότι ο όγκος των συνταγών έβαινε συνεχώς αυξανόμενος, παρουσιάστηκαν τεχνικά προβλήματα στην εφαρμογή με αποτέλεσμα την οριστική διακοπή της και την αντικατάστασή της με νέα πλατφόρμα η οποία δημιουργήθηκε από το προσωπικό της Η.ΔΙ.Κ.Α. αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία που αποκτήθηκε από την προηγούμενη εφαρμογή» .

Η νέα πλατφόρμα αποτελεί τη μεγαλύτερη εφαρμογή από όσες «τρέχουν» αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, επιτρέποντας την καταχώρηση και εκτέλεση τουλάχιστον του 50% των συνταγών, καθώς στο σύστημα έχουν πιστοποιηθεί 10.764 φαρμακοποιοί και 36.566 γιατροί.

Επιπλέον, επιτρέπει τη γρηγορότερη επεξεργασία των συνταγών, με λιγότερο από 3 λεπτά ανά καταχώρηση, ενώ είναι πιο ασφαλής, ζήτημα κρίσιμο μετά τις επιθέσεις των χάκερ, λίγο μετά την «επίσημη» πρεμιέρα του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου